Abdulvahap Kaygusuz

Zemzem Çeşmeleri

Abdulvahap Kaygusuz

Sofuoğlu Firma Görevlisi Bünyamin beyin talimatıyla Umre arkadaşları bir araya geldik. Medine içinde gezi yapacaktık. İlk geldiğimiz gün zemzem içtiğimiz yerde toplandık. Bizler acaba zemzem kuyusu nerde diye merak ederken Kabe içinde yer alan zemzem kuyusunun üstünün kapatıldığını öğrendik. Ancak günde defalarca önünden geçerek Kabe’ye gittiğimiz yolun 20 metre ilerisinde zemzem kuyusundan alınan suyun doğrudan, soğutmaya veya depoya girmeden burada hacıların istifadesine sunulduğunu gördük. Zemzem suyunun çıkış hikâyesi anlatıldı.

Resulullah’ın doğduğu ev

Hayretler içinde zemzem kuyusunu izlerken bir şaşkınlık daha yaşadık. Hz.Peygamberin Doğduğu Ev. Peygamber Efendimizin evin Kabe-i Muazzama'nın Bab'üs-Selam kapısı tarafında yer aldığını öğrendik. Resulullah’ın doğduğu ve çocukluğunun geçtiği ev yani dedesinin evi ise hemen yolumuzun üstündeymiş.  Resulullah’ın doğduğu ev restore edilmiş ve Kütüphane olarak kullanılıyor. Oranın içini görmek nasip olmadı. Ancak bundan sonra otele dönüşlerde buradaki zemzem suyunu doldurarak çantalarımızda taşımaya başladık.

Ebu Cehil’in evi tuvalet yapılmış

Resulullah’ın doğduğu evin yaklaşık  20-30 metre karşısında Ebu Cehil’in evi yer alıyor. Orasını da tuvalet yapmışlar. Şu an Tuvalet olarak kullanılıyor. O günkü ziyaretimizin devamında Hz. Ömer’in ilk Müslüman olduğu ev gösterildi. Kâbe giriş kapıları ile yan yana olduğunu gördük.

Cennetül Mualla

Mekke'deki kabristanın ismidir. Peygamber Efendimiz ‘in ilk ailesi Hz. Hatice validemiz ve birçok sahabenin de bu kabristanda olduğu anlatıldı. Buradaki türbeler ve kabir taşları, Osmanlılardan sonra yıkılarak yerle bir edilmiştir. Kadınların girişinin yasak olduğu Cennet’ül Mualla mezarlığına dışardan bakıp Fatiha okuduk.

Cin Mescidi ziyareti

Oradan da Peygamber efendimiz Peygamber efendimizle görüşüp Müslüman olduğu ve Cin Suresi’ni nazil olduğu Cin Mescidini ziyaret ederek 2 rekat namaz kıldık. Bu mescitte de birçok mesctte olduğu gibi, kadın ve erkek yerleri ayrılmış olduğunu gördük. Burada Peygamberimiz (AS.) efendimiz birkaç defa olmak cinlerle burada görüşüp, namaz kıldırdıkları anlatıldı.

Şübeyke Kabristanı

Daha sonra cahiliye döneminde Kız çocuklarının diri diri toprağa gömüldüğü Şübeyke Kabristanı'nı ziyaret ettik.   İslam öncesi dönemde kız çocuklarının diri diri toprağa gömüldüğü, Şübeyke Kabristanı Suudi Devleti tarafından SİT alanı olarak korumaya alınmış. Dümdüz bir arazi gibi, tepenin dibinde cahiliye dönemini anlatan boş bir yer olarak duruyor. Ziyaret eden herkes müthiş bir şekilde duygulandı. Hatta duygulanıp ağlamayan da kalmadı. Programlı ziyaretlerin tamamlanmasının ardından Mekke’nin diğer taraflarını ve alışveriş alanlarını gezdik. Bizim Malatya’nın Akpınar meydanındaki dükkânları aratmayan görüntüler mevcut. Ne ararsanız bulabilirsiniz. Ama kaliteli bir şey bulmak zor. Esnaf sizle Türkçe konuşuyor. Pazarlığınızı rahatlıkla yapabiliyorsunuz sıkıntı yok.

Pakistanlı Muhabbeti

Hurma satan bir dükkâna girdik. Satıcı Türkçe olarak bizimle konuştu. Bayağı ilgilendi. Tabi hoşumuza gitti. Türk sandık. Satıcı Kahramanmaraş’lımızınız diye sordu. Yok hayır. Malatyalıyız dedik. Satıcı tekrardan. Ya sizin orada da Adıyamanlı çok ha ‘ demez mi. Sen nerelisin diye sorduğumuzda Pakistanlı olduğunu söyledi. Demek ki orada Türkiye’yi bu kadar tanıyorlar. Malatya’da Adıyamanlıların yoğun olduğunu bildiklerine göre daha neler biliyorlardır diye düşünmeden edemedik. Günlerin nasıl geçtiği anlaşılmıyor. Geldiğimizden bu yana 2. Cuma namazını kılacağız. Cuma namazından sonra Kabe’nin çevresini gezmeye çevreyi daha iyi tanımaya başladık. Yarın: Cirane Umresi, Cennetül Mualla. Cidde, Kızıldeniz

Yazarın Diğer Yazıları