Abdulvahap Kaygusuz

VATANDAŞ DA ŞİKÂYETÇİ

Abdulvahap Kaygusuz

Uzun süredir Malatya'nın gündeminden düşmeyen 65 yaş üstü vatandaşların otobüslere ücretsiz binme konusunda vatandaşlar da rahatsızlıklarını dile getiriyorlar.

Bizim esnafımızda siftah etme mevzusu önemlidir. İş yerine ilk giren müşteri, veresiye dahi alışveriş etse eğer ilk müşteri ise tezgâha 5 kuruş dahi olsa bir siftah atar. O siftah olarak atılan paranın manevi anlamda değeri yüksektir. Esnafın gözünde o gün işinin iyi gideceğinin, Kazancının bereketli olacağının işaretidir. O yüzden atılan parayı Besmeleyle alır özenle bir kenara bırakır. Daha sonra o parayı harcar mı harcamaz mı onu bilemeyiz ama bizim gördüğümüz siftah mevzusu böyledir.

Gelelim konunun aslına. MOTAŞ’ a bağlı olarak hizmet veren otobüs şoförleri sabah 5 gibi kalkarak işlerinin başına koşarlar. Araçları garajda olanlar garajlara gider. Aracımın yakıtı ne kontrol eder. Eksiğine gediğine bakar. Ve görev yeri hangi alansa gerek Merkez durağına, gerek son durağa sabah 6 da hareket etmek üzere giderler.

Çoğunlukla sabah sefere çıkan ilk arabaların şoförleri siftah etmezler. Çünkü arabalara ilk binen yolcuların ekseriyeti ücretsiz taşınan yolculardan oluşmaktadır.

Bu şekil başlayan yolculuk okulların açılmasıyla birlikte öğrenci ve işyerlerine gidenlerle birlikte yoğunlaşmaya başlar.

Okula gidecek öğrenci, dairesine gidecek memur, iş yerine gidecek işçi yaşlılara hürmeten ayakta gitmek zorunda kalır. Oysaki onların ne gidecek işi ne yapacak bir görevi var.

Önceki gün karşılaştığım bir vakayı paylaşmak istedim. Yaşlı bir vatandaş son sıralarda bir koltuğa oturmuş. Öyle bir oturuş ki tek koltuk desek mümkün değil. İki koltuğu birden işgal ederek oturduğu gibi karşısındaki koltuğa da Belediye büfesinden almış olduğu 4 tane ekmeği bırakmış. Araç tıklım tıklım dolu. Ayağını çekip toplamak yerine, toparlanmak bir yana karşı koltuğa koyduğu ekmeği bile almak istemiyor.

Vatandaş tepkili demiştik. Vatandaş tabii ki tepkili. Bizim vatandaşımız yaşlısının, hastasının, hele hele de kadınların ayakta gitmesine müsaade etmez. Kalkar yerini verir, yer gösterir. Allah'a şükür Malatya’mızda bu haslet devam ediyor. Ama maalesef bu hassasiyeti son zamanlarda, ne gençlerde ne de yaşlılarda görüyoruz.

Gözlemlerimiz devam ediyor. Önceki gün Yeşilyurt'tan Malatya'ya seyahat ediyoruz. Dolayısıyla belediye otobüsü ile geliyoruz. 3 gazeteci arkadaş otobüse bindik. Tabii ki Kamu görevi yaptığımızdan pasomuzu göstererek ücretsiz bir halde otobüse bindik.

 Otobüsteki yolcuların saydık gayri ihtiyari. Otobüste 5-6 yolcu var. Araç şehre yaklaştıkça yolcu sayısı arttı. 23 Yolcu. 3 kişi biz gazeteciler. 2tane ücretli binen oldu. 18 yolcu ise biletsiz binen yolculardan oluşuyordu.

Koca araç Yeşilyurt'tan Malatya merkeze kadar ücretli 2 yolcuyla geldi.

Yukarıda bahsetmiştik. Bu konuya biz de karşıyız. Nasıl çözüm yolu bulunur bilinmez, ama bu konunun hakikaten çözülmesi gerekiyor.

Çünkü siftah etmeden sefere başlayan şoförün morali bozuluyor.

Belki cüzi bir ücret alınabilir.

Belki binişler belli saatlerde sınırlandırılabilir.

Belki kişinin aldığı ücrete göre yani mali durumuna göre ücretlendirme yapılabilir.

Hal böyle olunca ne şiş yanar ne de kabap.

Yazarın Diğer Yazıları