Abdulvahap Kaygusuz

BELEDİYE BAŞKANI NASIL OLMALI

Abdulvahap Kaygusuz

Gerek Milletvekilleri seçimi olsun, gerek yerel yönetimlerin seçimleri olsun her seçim öncesinde ehliyet ve liyakat konuşulur.

Tabii ki emaneti ehline vermek gerekir. Bu olmazsa olmazdır.

Bunun yanında seçeceğimiz kişilerde öncelikle Allah korkusu olmalı. Allah korkusu olan vatanını milletini sever. Adil olur. Hak hukuk gözetir. Yetim hakkı garip gurabanın, mazlumun günahını almaktan kaçınır. Adil olur, hak yemez. Bu birinci kural.

Yok, yüksekokul, yok en yüksekokul bunlar sonraki gelecek kriterler. Aman mühendis olsun. Yok, mimar olsun. Olmadı doktor olsun. Gerek yok. Adam olsun yeter.

Aldınız bir makine mühendisi. Eee belediye makinadan mı ibaret sadece. Kültürü var, Sanatı var, Sanayisi, inşaatı var. Eğitimi var. Yolu, suyu kanalizasyonu var. Altyapısı var, üst yapısı var. Trafiği var, ulaşımı var. Bunlar ne olacak peki.

Mülkiyelilere verilen kurslarda anlatılır. Özellikle yarının valileri olacak kaymakamlara, konunun uzmanların tarafından kullanılan bir ifade vardır. ‘Kaymakamlar salça gibi olmalı. Salça nasıl her yemeğe yakışırsa, Kaymakamlar da her konuda bilgi sahibi olmalı. Her konudan az da olsa anlamalı’ denir.

Gelelim belediye başkanlarına. Her yemeğe salça gibi mi olmalı. Bu da mümkün değil.  Yukarıda da belirttiğimiz gibi Allah'tan korkmalı.

Geçen seçimlerde yaşadık. Malatya Büyükşehir olunca belde belediyeleri kapatıldı. Kapatılan Belde Belediye başkanları ahde vefa gösterilerek tecrübelerinden de yararlanılsın diye ilçe belediyelerinde başkan yardımcısı oldular. Başarılı olanlar müstesna ama hepsinin başarılı olduğu söylenemez.

Başkanların projeleri tabi ki olacak. O başka. Ama istişareye de açık olacak. Ben yaptım oldu mantığından uzak kalacak

Peki, işler ne olacak denirse. Alacaksın yanına kendi branşında ehil olan uzmanları. İnşaat, altyapı, üst yapı, Eğitim, Kültür, Yaşam standartları, sağlık, ulaşım aklınıza ne gelirse. Toplumun içinde olacaklar. Talepleri tespit edecekler. İhtiyaçları belirleyecekler. Kendi dallarıyla ilgili proje yapacaklar ve başkanın önüne koyacaklar.

Başkan inceleyecek, değerlendirme yapacak. Toplum yararını gözetecek. Ekonomik göstergelere bakacak. İhtiyaç durumunu inceleyecek. İşine gelirse, şartlar uygun olursa yapacak. İşine gelmezse üstünü çizecek.

Böylece ekmek ekmekçiye verilmiş olur. Ehliyet Liyakat ve Allah korkusu olursa halkın gönlüne girilir. Yaradan’a yakın olunur. Benim şahsen ehliyet ve liyakat denilince anladığım budur. Ehliyet ve liyakat da parayla satın alınmaz. Sadece okulda da verilmez. Yaşam süresince kazanılır. Bilgi birikimle olur. Bu haslet Allah vergisidir Allah.

Yazarın Diğer Yazıları