Abdulvahap Kaygusuz

VATANDAŞ DA ŞİKAYETÇİ

Abdulvahap Kaygusuz

Uzun süredir Malatya'nın gündeminden düşmeyen 65 yaş üstü vatandaşların otobüslere ücretsiz binme konusunda vatandaşlarla rahatsızlıklarını dile getiriyorlar.

 Bizim esnafımız da siftah etme mevzusu önemlidir. Iş yerine ilk giren müşteri veresiye dahi alışveriş etse eğer ilk müşteri ise tezgaha 5 kuruş dahi olsa bir siftah atar. O siftah olarak atılan para Manevi anlamda değeri yüksektir. Esnafın gözünde o gün işinin iyi gideceğinin, kazancının bereketli olacağının işaretidir. O yüzden atılan parayı Besmeleyle alır özenle bir kenara bırakır. Müşteri hayırlı işler diler, esnaf Allah bereket versin der. Daha sonra o parayı harcar mı harcamaz mı onu bilemeyiz ama Bizim gördüğümüz siftah mevzusu böyledir.

 Gelelim konunun aslına. Motaş’a bağlı olarak hizmet veren otobüs şoförleri sabah 5 gibi kalkarak işlerinin başına koşarlar. Araçları garajda olanlar garajlara gider. Aracımın yakıtını kontrol eder. Eksiğine gediğine bakar. Ve görev yeri hangi alansa gerek Merkez durağına gerek son durağa sabah 6 da hareket etmek üzere giderler.

 Çoğunlukla Sabah ilk arabaların şoförleri siftah etmezler. Çünkü arabalara ilk binen yolcuların ekseriyeti ücretsiz taşınan yolculardan oluşmaktadır. Bu şekil başlayan yolculuk okulların açılmasıyla birlikte yoğunlaşan öğrenci ve işyerlerine gidenlerle birlikte yoğunlaşmaya başlar.

 Okula gidecek öğrenci, dairesine gidecek memur, iş yerine gidecek işçi yaşlılara hürmeten ayakta gitmek zorunda kalır. Oysaki onların ne gidecek işi ne yapacak bir görevi var.

 Önceki gün karşılaştığım bir vakayı paylaşmak istedim. Yaşlı bir vatandaş son sıralarda bir koltuğa oturmuş. Öyle bir oturuş ki tek koltuk desek mümkün değil. Iki koltuğu birden işgal ederek oturduğu gibi karşısındaki koltuğa da Belediyesi'nden almış olduğu 4 tane ekmeği bırakmış. Araç tıklım tıklım dolu. Ayağını toplayıp toparlanmak bir yana karşı  koltuğa koyduğu ekmeği bile almak istemiyor.

 Vatandaş tepkili demiştik. Vatandaş Tabii ki tepkili. Bizim vatandaşımız yaşlısının, hastasının, hele hele de Kadınların ayakta gitmesine müsaade etmez. Kalkar yerini verir yer gösterir. Allah'a şükür Malatya’mızda bu hasret devam ediyor. Ama maalesef bu hassasiyeti son zamanlarda, ne gençlerde ne de yaşlılarda görüyoruz.

 Gözlemlerimiz devam ediyor önceki gün Yeşilyurt'tan Malatya'ya seyahat ediyoruz. Dolayısıyla belediye otobüsü ile geliyoruz. Üç arkadaş gazeteci olarak bindik. Tabii ki Kamu görevi yaptığımızdan pasomuzu göstererek ücretsiz bir halde otobüse bindik.

 Otobüsteki yolcuların saydık gayri ihtiyari.

 23 Yolcu. Üç tanesi Biz gazeteciler. İki tane ücretli binen oldu. 18 yolcu da biletsiz yolculardan oluşuyordu. Koca araç Yeşilyurt'tan Malatya’ya kadar ücretli 2 yolcuyla geldi.

 Yukarıda bahsetmiştik. Bu konuya biz de karşıyız. Nasıl çözüm yolu bulunur bilinmez amma, bu konunun hakikaten çözülmesi gerekiyor.

 Çünkü siftah etmeden sefere başlayan şoförün morali bozuluyor. Belki cüzi bir ücret alınabilir. Belki binişler belli saatlerde sınırlandırılabilir. Belki kişinin aldığı ücrete göre yani mali durumuna göre ücretlendirme yapılabilir. Burada ne şiş yanar ne de kebap.

Yazarın Diğer Yazıları