Abdulvahap Kaygusuz

Sevgiye yolculuk

Abdulvahap Kaygusuz

Değerli okuyucularım.

10 Nisan–30 Nisan tarihleri arasında yapmış olduğum Umre ziyareti anılarımı sizlerle paylaşmak için bu yazıyı hazırladım. Bunu yazmaktaki amacım hem hatıralarımızı sizlerle paylaşmak hem de Hac veya Umre ziyareti gerçekleştirecek kardeşlerimize bir nebze de olsa ön bilgi sunmak içindir. Anlatılmaz yaşanır kabilinden söze başlanır ya. Ben de aynen öyle yapacağım. İnşaAllah hacca gidecek hacı adaylarına veya Mübarek topraklara özlem duyanlara bir nebze yolculuk ve orada geçen yaşam hakkında bilgiler sunmuş olurum. Şimdiden zamanınızı alacağım için hakkınızı helal ediniz.

İlk Hazırlıklar

Bilindiği gibi ilk hazırlıklar öncelikle Firma seçimi ile başlıyor. Bizler de Malatya’da hizmet veren ve ilimize ait Sofuoğlu firmasını tercih ederek umre ziyaretimizi bu firma ile yapmaya karar verdik. Fiyat konusunda anlaştıktan sonra ilk işimiz pasaport çıkartmak oldu. Pasaportlar 1 hafta içinde elimize ulaştı.  Pasaportları firma yetkilisi Bünyamin Özdemir beye teslim ettik. Vize işlemlerini kendileri ayarlayacaklar. Vize işlemleri de yaklaşık 1 hafta içinde sonuçlandı ve yolculuk yapacağımız tarih belirlendi. 33 kişilik bir kafile oluştu. Şayet müracaat sayısı fazla olsaydı doğrudan Medine’ye uçacaktık ve uçak Malatya’dan kalkacaktı. Döviz fiyatlarındaki yükseliş müracaat sayısını azalttı. Sayı az olduğu için, Malatya-İstanbul, İstanbul-Cidde olarak uçuşu ile Mübarek topraklara kavuşacaktık.

Gitmeden önce alışveriş

Bir yandan gidiş hazırlıkları sürerken diğer yandan Mübarek topraklarda giyilecek giyişiler, İhram, terlik, çorap, tavaf patiği, gömlek, şalvar, aklınıza ne gelirse bunları da ilimizdeki satıcılardan tedarik ettik. Alışveriş esnasında öğrendik ki hacı adayları isterlerse hurma ve zemzem dahil her şeyi buradan temin edebilirler. Bunu Mübarek topraklara gidince daha iyi anladık.  Örneğin burada 1 TL olan bir ürün orada 3-4 TL olarak karşınıza çıkıyor. Baktığınızda ise piyasaya Türkiye ve Uzakdoğu ürünleri hakim. Türk malları kaliteli olduğundan orada daha çok tercih ediliyor. Ama hakikaten Türk hacı adaylarının Hurma ve zemzem dışında, Türk mallarını gidip oradan alıp kendilerine yük ederek tekrar buraya getirmelerine gerek yok.

Sevgiye yolculuk başlıyor

Haftalardır sürdürülen eş dost ziyaretleri, helallik almalar sona ermişti. Pazartesi günü tamamlanan hazırlılar bitmiş sıra uçuş zamanını beklemeye gelmişti. 10 Nisan sabah 05:00 gibi evlerimizden ayrılarak Malatya Havaalanına ulaştık. Hemen hemen hacı adaylarının tamamı yakınları tarafından Malatya Havalananına taşınmıştı. Bizler de aynı şekilde geldik. Bizleri uğurlamaya gelen Ailemizle akraba ve arkadaşlarımızla vedalaştıktan THY’nin Malatya İstanbul Uçağı ile İstanbul’a uçtuk.

İstanbul’a ulaştık

Saat 08:00 gibi havalanan Uçak yaklaşık 1,5 saatlik uçuştan sonra 9.30 gibi İstanbul Havaalanına indi. Valizlerimiz doğrudan Cide’ye gideceğinden burada valiz sıkıntımız olmadı. Uçak indikten sonra uçuş kapısına geçmek için Umre Hacı adayları dış hatlar terminali girişine doğru yönlendirildi. İç hatlardan dış hatlara geçişte İstanbul’da yakınları olanların yakınları da hem uğurlamaya hem de helalleşmeye gelenler vardı. Dış hatlar girişinde gelen yakınlarla görüşüldü. Helallikler, iyi dilekler alındı ve yakınlarla vedalaşıldı.

Görev başlıyor

Havaalanı dış hatlar bölümünde bir araya gelen hacı adaylarına Sofuoğlu Firma Sahiplerinden Bünyamin Özdemir refakat ediyordu. Onun yol göstermeleri doğrultusunda 33 kişilik hacı grubu bir araya geldi. Gruba Diyanet İşleri Başkanlığınca görevlendirilen, Yeşilyurt İlçesi Diniye Çalık Cami İmam Hatibi Hasan Tan hoca ile tanıştık. Umre Haccı boyunca Hasan Hocamız bizlere hem dini konularda hem de gezdiğimiz ziyaret ettiğimiz yerler hakkında bilgi vermek için aramızda olacaktı.

İhramlar giyildi, Niyetler edildi

Hasan Hoca ve Bünyamin Beyin talimatıyla bir araya toplandık. Erkeklerin İhrama girmeleri ve niyet etmeleri gerekiyormuş. Atatürk Havalimanındaki mescide girerek abdestlerimizi aldık. İhramlarımızı giyerek Hocamızın belirttiği şekilde niyetlerimizi ettik. İhramların giyilmesinde görevliler hacı adaylarına yardımcı oldu. Telbiye getirerek 2 rekat da ihram namazı kıldıktan sonra dış hatlar giriş bölümüne yöneldik. Hasan hoca burada İhramın şartlarını anlattı. Herkesin bu konuda dikkatli olması gerektiği hatırlatıldı.

İhram yasakları başladı

Hasan hoca ve Bünyamin beyin yardımlarıyla Umre hacı adayları ihramlarını giyerek niyet ettiler. Böylelikle ihram yasakları da başlamış oldu.  İhram yasakları içinde Erkeklerin başlarını kapatmaları, çorap, eldiven, topuklu ayakkabı ya da topuğu örtecek şekilde kullanımı olan sandalet gibi şeyler giymelerinin yasak olduğu hatırlatıldı. Traş olmak, tırnak kesmek, vücuttan tüy koparmak, kokulu sabun, deterjanların kolonyalı mendil kullanmak gibi eylemlerin yapılamayacağı hatırlatıldı. İnsanlar ile tartışmanın veya kavga etmenin, onları incitmenin, ayrıca harem hudutları içerisinde yetiştirilen büyüyen ot ve ağaçların koparılmasının yasaklar arasında yer aldığı hatırlatıldı.

Uçuş başladı

Dış hatlar girişinde pasaport ve vize kontrollerimiz yapıldı. Valizlerimiz Malatya’dan alındığı ve doğrudan Cidde havaalanına gideceği için burada valiz sıkıntısı yaşamadık. Kısa bir beklemenin ardından dış hatlar bölümünden uçağa alındık. Dış hatlar bölümünde bir süre bekledikten sonra saat 14.00 gibi kapılar açıldı. THY uçağında yerimizi aldık. Ancak Uçağa girdiğimizde ummadığımız bir durumla karşılaştık. Uçağa ilk önce girenler istedikleri yerlere oturmuşlardı. Yani koltuk numarası olayı dikkate alınmamıştı. Naçizane bana da orta kısımdaki Acil çıkış kapısı önünde oturmak düştü. Uygun lisanla itiraz etmeye çalıştığımızda da hosteslerde “Hacı abi sakin olun. Yapacak bir şey yok. Vatandaşlar bir defa oturmuş. Kimseyi rahatsız etmeyelim” gibi ifadelerle karşılaştık. Yaklaşık 3,5 saat süren yolculuğumuz böylece başlamış oldu.

Yazarın Diğer Yazıları