Abdulvahap Kaygusuz

Okuyan Vali'den destek bekliyoruz

Abdulvahap Kaygusuz

Bilindiği gibi bu yıl 54.sü kutlanacak olan kütüphane haftası 26 Mart- 1 Nisan tarihleri arasında kutlanacak.

Hafta süresince çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Okumanın faydaları anlatılacak. Kitap dostları seçilecek. En çok okuyanlar yine kitap ile ödüllendirilecek.

Yunus Emre’nin “İlim ilim bilmektir, İlim kendin bilmektir. Sen kendini bilmezsin, Ya nice okumaktır?” şiiri yazıların ilk sırasında yer alacak ama şiirde ifade edilen ‘Boşa okumayın okuduğunuzu anlayın, anladığınızla da amel edin, etmiyorsanız da anlamıyorsanız da boşa okumayın’ açıklamasına değinilmez.

Diğer yandan Arif Nihat Asya’nın ‘Bizde ayrı sayılmaz bir kitap, bir mihraptan ki uğuldar kubbemiz, 'Oku' diyen hitaptan” dizelerinde yer alan İslam’ın ilk emri ‘İkra=Oku’ emrine verdiğimiz ihtimam dile getirilir.

Bol bol kitap okumak, okuyucu sayısını artırmak, okuduğunu anlamak, anladığıyla amel etmek dileklerimi tekrarlıyorum.

Emekli bir Kütüphaneci olarak da kitap ve kültüre ayrı bir değer verdiğimi de tekrar hatırlatarak okuyucularıma seslenmek istiyorum.

Malatya adı okuyan iller arasında yer alıyor. Geçtiğimiz yıllarda düzenlenen etkinlikte aynı anda 100 bin kişi kitap okuyarak Guinness rekorlar kitabında yer almıştı.

Malatya’nın okuryazarlığını Valimiz Ali Kaban’ın İnönü Üniversitesi tarafından 24. İlahiyat ve İslami İlimler Fakülteleri Dekanları toplantısında da bir kez daha dile getirdi.

Konu, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın da dikkatini çekmiş olmalı ki, Cumartesi sabah namazındaki sohbetinde konuyu; “Malatya bu noktada iyi insanların, bilgili insanların, okumaya önem veren insanların olduğu bir bölgedir. Eskiden beri bu böyledir. Bu konuda Malatya'nın şöhretini duyarız. İnsanların üç, beş, on kişi bir araya gelip okumalar yaptığını çeşitli kitap okumaları çeşitli konularda istişareler yaptıklarını duyarız” şeklinde dile getirmesine değinmeden geçemeyeceğim.

Gelelim asıl meseleye. Okuyucuların kitaplarını temin ettikleri Kernek Meydanındaki İl Halk Kütüphanesi mahzun bir şekilde bekliyor.

100 bin kişinin aynı anda kitap okuduğu İnönü stadyumu da aynı akıbeti paylaşıyor.

Elbette ki bunların yerine daha yeni kütüphaneler, daha yeni statlar yapılacak.

Ama şimdi okuyacak yer bulamıyoruz. Sümer Ortaokulunu yıkılarak yerine bir kültür merkezi yapılacağı bilgisi mevcut.

Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Çakır’ın ifade ettiği ‘Kültür adası’ yapılması gündemde, bir an evvel hayata geçmesini bekliyoruz.

Sayın Valimizin çok okuyan bir kişi olduğunu bilmemiz bir Kütüphaneci olarak bizim açımızdan önemli oldu. Çünkü bizi en iyi o anlar diye düşünüyoruz. Bu nedenle de Sayın valimizden bir an evvel kütüphanelere el atmasını, yatırım yapılacaksa hızlandırılmasını bekliyoruz.

Yapılacak proje ve çalışmalarla okuma konusunda Malatya’nın eski haline gelmesini istiyoruz.

İlimizde kapalı veya personel yetersizliği nedeniyle yeterince çalışmayan kütüphanelerin en azından TYP kapsamında dahi olsa değerlendirilmesi ve okuyucuyla buluşmasını istiyoruz.

Belki dünyada bir ilk olan Cezaevini kütüphane haline getiren bir ilde yaşıyoruz.  Bu konunun da farkında olarak biraz daha okumaya ve okumaya destek olacak olanlara önem verilmesi gerektiğine inanıyorum.

Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında Sayın Valimiz Ali Kaban’ın ilimize geldiği ilk günlerdi. İlk tanışmamız burada oldu. Açıkçası Sayın valilerimizi basın mensubu olarak ilk ziyaret edenlerden birileri olmak istiyoruz. Anca bir türlü böyle bir tanışma gerçekleştiremiyoruz.

Bu başka bir konu. Asıl vurgulamak istediğim Vali Bey’in resim sergisi sonrasındaki bizimle olan özel konuşmaları oldu.

Resim sergisini nasıl buldunuz sorusunu cevaplarken kullandığı kelimeler Sayın valiyi ele verdi. Anladık ki Malatya Valisi Ali Kaban, Her türlü kültür varlığına, bilim ve sanata özel ilgi duyuyor.

Bir kütüphaneci ve okuyan bir kişi olarak şunu itiraf etmeliyim ki sayın valimizden kültür konusunda öğreneceğimiz şeyler de varmış.

Oradaki konuşmasında “Resim üzerine çok fazla bilgim vardır. Hatta bazı küratörler dostlarımızla görüştüğümüzde benim bu konuda master yaptığımı zannederler” ifadelerini kullanmıştı.

Her kelimeyi anladık da ‘küratörler’ kelimesini anlamadık. Döner dönmez ilk iş olarak sözlüğe baktım ve ‘küratörler’ kelimesinin ‘Çağdaş sergi düzenleyicileri’ olduğunu öğrendim. Diğer konuşmalarını da takip ediyoruz. Önündeki kâğıtta bireyler yazar. Yazar ama Sayın Vali kâğıttan konuşmaz.

Bilgi dağarcığındaki bilgileri özenle seçtiği kelimelerle aktarır.

Son olarak Kumbara dağıtım törenindeki konuşmasında Firavun dönemindeki, bilgilerin hafıza yerine, kitaplarda toplanmasını anlatması, belki de önemli bir ders içeriyordu.

Sözün kısası Sayın valimizden kitap okuyacak yer bulmakta zorlanan okuyucular adına konuyla ilgilenmesini bekliyoruz.

Diğer yandan Malatyalı yerel yazarlar tarafından kaleme alınan, sadece yemek ile alakalı değil de, Malatya kültürünün tamamının değerlendirildiği yayınların kaleme alınmasını, değerlendirilmesini ve yayınlanmasına destek verilmesini bekliyoruz.  

Yazarın Diğer Yazıları