Abdulvahap Kaygusuz

MALATYALI KAYISI FESTİVALİNİ İSTİYOR

Abdulvahap Kaygusuz

Malatyalı film festivali yerine kayısı festivalini istiyor.

Malatyalı, başta Malatya Kayısısını dünyaya tanıtan 1975 li yıllarda başlayan ve son olarak 21.si yapılarak yavaş yavaş Malatya’ya unutturulan kayısı festivalini istiyor.

En son 2013 yılında 21. Malatya Genel Sanayi ve Ticaret Fuarı ve Kayısı Festivali adı altında düzenlenen Kayısı Festivali ülkemizde ve dünyadan Kayısının tanıtımına önemli katkı sağlıyordu. Son olarak da “22. Malatya Genel Sanayi ve Ticaret Fuarı ve Kayısı Festivali” adı altında yapılan Kayısı festivalini 2004 yılında Ermanistan’a kaptırmaya başladık.

Daha sonra başta Mut olmak üzere ilkemizin çeşitli illerinde düzenlenen kayısı festivalleri Malatya Kayısı Festivalinin yerini almaya başladı.

Bu yıl ise 1. Kayısı festivalleri adı altında Iğdır ve İsparta’da yapılan Kayısı festivalleri gazetelerin Sanat ve Kültür sayfalarında yerini almaya başladı.

Kayısı festivallerinin yerini alan Malatya Film Festivalleri ise ‘out’ olmaya başladı.

Son yıllarda Malatya halkı kendisinin içinde olduğu kayısı festivali taleplerini yüksek sesle söylemeye başladı.

İlk olarak İnönü Stadında ve Kanalboyunda derme çatma stantlarla kurulan, Malatyalıların sabahlara kadar içinde gezip tozduğu, Malatya esnafının içinde yer aldığı, Başta kayısının tanıtıldığı ve sonrasında Malatya ekonomisine önemli katkı sağlayan festivalini geri istiyor.

Malatyalı Sivil toplum kuruluşlarıyla, esnaflarıyla, basınıyla, kendisinin de içinde olduğu, kendisinden bir parça olan, yerli milli sanatçıların geldiği ve Malatya’yı her yönüyle tanıtan kayısı festivallerini istiyor.

Malatya’ya gelmeye çeşitli sebeplerle tenezzül etmeyen, sanatçılara verilen Altın Kayısı Oskarı verilen sanatçıları da istemiyor.

Malatyalı, içinde Malatya başta kayısı olmak üzere her yönüyle tanıtan, Malatya kültürünü anlatan programların olduğu kayısı festivalini istiyor.

Malatyalı ömründe Malatya’yı görmemiş, Ödül aldığı halde Malatya’ya gelmek istemeyen artistler yerine, kendi tanıdıkları, kendilerinden birisi olan Sabahat Akkiraz, Kahtalı Mıço, gibi sanatçıları görmek istiyor.

Malatyalı İstanbul’daki lüks otellerde misafir edilen, Toplantılarını orada yapan, Malatyalının bilmediği tanımadığı, ömründe Malatya’yı görmemiş, Malatya’ya gelmeye tenezzül etmeyen, gelse bile çok yıldızlı otellerde kalan, ömründe şire pazarına dahi uğramayan sanatçılar yerine kendi içinden yetişen, kendi kültür ve ananelerine yakın sanatçıları görmek istiyor.

Malatyalı kendi içinden çıkan, kendi dilini konuşan, kendine hitap eden sanatçıları görmek istiyor.

Düzenlenen etkinliklerde yer alan, vatandaşa yüksekten bakmayan, sanatçılarla bir olmak istiyor.

Malatyalı zoraki dağıtılan biletlerle salonlara gönderilen seyirci yerine, kendi gönlü ile ailece katılıp gezeceği, alışveriş yapacağı, hem ülke ekonomisine, hem Malatya ekonomisine katkı sağlayacak, kendisinin vatandaş yerine konulduğu, festivalini yeniden istiyor.

Kısaca Malatyalının haberi olmadan, İstanbul’un lüks otellerinde Malatya adına seçilen, Malatya adına çeşitli adlar altında ödül verilen, yukarıda da bahsettiğimiz gibi Malatya’ya gelmeye bile tenezzül etmeyen sanatçılar yerine, kendilerine dokunan, kendilerinden bir olan sanatçıları istiyor.

Bu yıl kaçıncısı düzenlenecek bilmiyoruz ama Malatyalı önümüzdeki yıldan itibaren Malatya kayısı Festivali kaldığı yerden devam etmesini istiyor.

Malatyalı Kernek meydanında, Malatyalı kanal boyunda, Malatyalı Pınar başında, Malatyalı Yeni Belediye meydanında bir araya gelmek istiyor.

Malatyalı Malatya Valiliği, Kültür ve Turizm Müdürlüğünün 2018 yılı çalışma takviminde Yerel Etkinlikler bölümünde ‘ ULUSLARARASI KAYISI VE KÜLTÜR FESTİVALİ, YERİ VE TARİHİ : Merkez - Temmuz 2018, DÜZENLEYEN KURULUŞ : Malatya Büyükşehir Belediyesi ile Fuarcılık A.Ş.’ şeklinde yer alan etkinliğin bu yıl olmazsa bile önümüzdeki yıldan itibaren yeniden hayata geçirilmesini istiyor.

Yazarın Diğer Yazıları