Abdulvahap Kaygusuz

Karadeniz gezi notları

Abdulvahap Kaygusuz

TSYD Malatya İl Temsilcisi Vahap Güner’in organizesinde Malatya Büyükşehir, Battalgazi ve Yeşilyurt Belediyeleri ile Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) katlıklarıyla yaklaşık 20 kişilik bir grup, hem Trabzonspor Evkur Yeni Malatyaspor maçını izlemek hem de 4 günlük bir gezi organizasyonuna katıldı.

Malatya’dan Erzurum’a

Gezinin ilk günü Elazığ, Bingöl Karlıova üzerinden Erzurum’a doğru hareket ettik. Karlıova ilçesinden Cuma namazı sonrasında Erzurum’a hareket edildi.  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Erzurum ziyareti nedeniyle ildeki programın tamamı uygulanamadı ve fazla gezme imkânı olmadı. Öğle yemeğinin yenilmesinin ardından grup Trabzon’a gitmek üzere ayrıldı.

Tüneller ülkemizin gücünü gösterdi

Erkenek tünelinin yapımı 3 yıl sürerken yaklaşık 500 tünel göz kamaştırdı. Erzurum Tortum güzergahını kullanarak Trabzon istikametine giden ekip, Deriner barajının doğal güzellikleri eşliğinde Türkiye’nin en uzun tüneli 5,5 km’lik Borçka Tunceli ve onlarca tüneli geçerek Trabzon, üzerinden Sarp Sınır kapısına ulaştı. Burada, Malatyalı Sarp GTİ Müdürü İbrahim Tomul tarafından karşılanan ekip 15 TL ödeyerek aldığı bandrol ile birlikte daha sonra gümrük işlemlerinin tamamlanmasının ardından Gürcistan sınırından geçti ve Batum’da otele yerleşti. Burada yenilen akşam yemeğinin ardından ilk gün programı sona erdi. Akşam boş zamandan yararlanarak, Lütfi İnan ile sabah gezeceğimiz alanları gece gezerek gece de fotoğrafladık.

Batum gezisi

Sabah programı yapılan kahvaltının ardından rehber eşliğinde Batum gezisi başladı. Gezi içerisinde bölgedeki Müslümanlar tarafından 1866 yılında yapılan Batum Valide Sultan Camii (Batum Merkez Orta Cami) ziyaret edildi. Merkez orta Camii’nin (Hamşioğlu) Aslan Bey'in iki Laz ustaya 1866 yılında yaptırdı anlatıldı. Batum da yaşayan Türkler ve Batum’u ziyaret eden Müslümanların ziyaretleri esnasında ibadet edilen açık bir cami olma özelliğini taşıdığını öğrendik. Cami çıkışında ise al bayrağımızın dalgalandığı Türkiye Konsolosluğunu ziyaret ettik. Daha sonra rehber eşliğinde sırasıyla, Piazza Meydanı, Saat Kulesi, Medea Meydanı, Poseidon Heykeli, Tiyatro Binası, Alfabe Kulesi, Gonia Apsaros Kalesi, Bulvar Parkı Gezisi, Ters Restoran gezisinin ardından Bizdeki ‘Ahçik’ türküsünün bir benzeri olan, Azeri prensle Gürcü prensesin aşk hikayesini sembolik olarak anlatan Ali ve Nino’nun Heykeli gezildi.

Kilise önlerindeki dilenciler adeta kene gibiydi. Bir arkadaşımızın dizine sarılan küçük bir dilenci ‘Lari’ almadan bırakmadı.

Sahil gezisi esnasında ABD donanmasında ait bir büyük geminin Batum Limanını ziyaret etmesi, Batum yetkililerinin üst protokol ile karşılamaları dikkatlerimizden kaçmadı. Batum gezisi içerisinde Tatil günü olması dolaysıyla kiliselere vatandaşların akını diğer detaylardan birisiydi. Öğle saatlerinde kiliseleri kalabalık bir topluluk geziyordu. Burada dikkatimizi çeken bir diğer konu ise kilise önündeki dilenciler oldu. Gelen insanların dillerine göre Gürcü’ce Türkçe dilenirken, özellikle küçük kız çocuklarının ziyaretçilerin bacaklarına sımsıkı sarılıp para almadan ayrılmamaları da ayrıca dikkatlerden kaçmadı.

Sarp’a yeni gümrük binası yapılıyor

Öğlene kadar tamamlanan gezinin ardından tekrar Sarp Sınır kapısına döndük. Sınırdan geçişimizin ile birlikte Sarp GTİ Müdürü İbrahim Tomul ve ekibi tekrar karşıladı. Burada yapılan çay ikramıyla birlikte bir müddet Malatya sohbeti edildi. İbrahim Bey Malatyalı bir Gümrük ve Ticaret Bakanı(Bülent Tüfenkci) olması ve onunla birlikte çalışmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Sınır kapısı girişinde yer alan caminin de merhum Turgut Özal tarafından yapıldığını hatırlattı. Gümrük Binası ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında da bilgiler veren Tomul, binanın faaliyete geçmesi ile birlikte, gayet görkemli, son modern cihazlarla donatılmış, bir Gümrük kapısına kavuşulacağını söyledi. Yapılan sohbetin ardından ekip tekrar Türkiye’ye geçti. Öğleden sonra Ayder Yaylası, Osmanlı köprüsü ve Zipline gezildi. Pazar sabahı, Çay Fabrikası ziyareti ile çayların üretim aşamasından kullanım aşamasına kadar olan özellikleri ile çay demleme şekilleri anlatıldı.

Trabzon TSYD Misafirperverliğini gösterdi

Pazar günü maç öncesi Trabzon TSYD Şubesi ziyaret edildi. Burada yapılan sohbetin ardından Trabzonspor müzesi ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından Trabzon’un tarihi, kültürel ve sosyal yaşamının anlatıldığı müze gezildi. Müze gezisinde el sanatlarının yapılışı balmumu heykellerle ve 3 boyutlu görüntülerle anlatılırken, yöresel yemekten, takıya, evlenmeden ölüme, birçok folklorik değerin anlatıldığı, çoğunlukla da 3 boyutlu eserlerden oluşan yaşayan bir müze gezildi.

EYMS’den kimseyi görmedik

Maç saati öncesi ekip stadyuma TSYD temsilcilerinin eşliğinde geldi. Misafir olarak ağırlandığımız karşılaşmada 4-1 mağlubiyete değinmeyeceğim. Ama Trabzon ekibinin bizlere gösterdiği ilgi hakikaten övgüye değerdi. Ne yazık ki EYMS’den kimseyi görmedik yanımızda. Son anda toplantı salonuna Ali Karadeniz Bey gelerek 30 saniye içinde 15 kişiye hoş geldiniz diyerek alanı terk etti.

Sabiha Gökçen’e Dersimi bombalayın talimatı

Atatürk Köşkünü gezerken içeride bulunan Türkiye haritası üzerinde kurşun kalemle işaretlenmiş yerler gördük. Bu yerler Tunceli (Dersim) bölgesiymiş. Atatürk kaldığı köşkte Dersimi bombalama emrini Sabiha Gökçen’e burada vermiş ve haritadaki kurşun kalem ile işaretlemeyi de bizzat kendisi yapmış.

Her yer birbirinden güzeldi

Pazartesi sabah ise ilk olarak rehber eşliliğinde Atatürk Köşkü, Ayasofya Kilisesi, Boztepe gezildi. Ekip daha sonra Uzungöl’e hareket etti ve öğle yemeğinin ardından son olarak Sümela Manastırı’nı gezdik. Yol üzerindeki çağlayan dereler çam ormanlarının dayanılmaz güzelliği arasında dönüş yoluna geçtik. Düzenlenen gezinin organizesinde yer alan ve emeği geçen başta TSYD İl Temsilcisi Vahap Güner ve Yeşilyurt Belediyesindeki arkadaşımız Lütfi İnan beyefendiye teşekkür ediyorum. Ayrıca geziye katkı sunan Malatya Büyükşehir Belediyesi, Battalgazi ve Yeşilyurt Belediye başkanlarına da saygılarımı sunuyorum. Bunun yanında Sarp Sınır Kapısı Gümrük Müdürü hemşerimiz İbrahim Tomul beye, TSYD Trabzon görevlilerine ve Servis şoförümüz Adem Beye, Birlikte geziye katıldığımız tüm arkadaşlarımıza saygı sevgi ve teşekkürlerimi sunuyorum.  

Yazarın Diğer Yazıları