Dr. Ecz. Mehmet Sina İÇEN

Zerdeçal'ın eklem romatizmasındaki etkisi

Dr. Ecz. Mehmet Sina İÇEN

Zerdeçal, bilimsel adıyla Curcuma longa; Hindistan, Çin, Endonezya başta olmak üzere benzer iklimlere sahip birçok Asya ülkesinde yetişmektedir. Zerdeçal, bitkinin toprak altı yumrusundan (rizom) elde edilir. Sarı-turuncu renkli olup genelde baharat olarak kullanılmakla beraber renklendirici olarak da kullanılmaktadır.  Son yıllarda zerdeçala olan ilgi giderek artmaktadır. Eskiden daha çok baharat olarak tercih edilen zerdeçalın günümüzde sağlık üzerindeki etkilerinin ortaya çıkması ile beraber sağlık için kullanımı günden güne artmaktadır. 

Peki zerdeçalı bu kadar önemli ve araştırılmaya değer kılan maddeleri biliyor musunuz? Aslında meraklı okuyucunun aşina olduğundan eminim. “Curcuma” sizin için bir ip ucu olabilir. “Kurkumin” diye bir etken madde grubu duymuşsunuzdur. İşte bu kurkuminlerin, zerdeçalın faydalı etkilerinden sorumlu olduğu ortaya konmuştur. Birçok ilaç ve gıda firması kurkumin içeren preparatları piyasa sürmüştür. Piyasadan, bu ürünler için çok büyük talep olduğunu da vurgulamak isterim. Bu ürünlerin bir de “ama”sı var, onu ileride anlatacağım. 

Kurkuminin iyi bir iltihap önleyici olduğunu ortaya koyan birçok çalışma yer almaktadır. İltihaplanma sürecinin de birçok hastalığın ilerlemesinde rolü olduğunu biliyoruz. Bu açıdan değerlendirildiğinde kurkuminin, sağlık için kullanılabilmesi açısından yüksek bir potansiyele sahip olduğunu söylemek hatalı olmayacaktır. Ancak bilimsel bir temele dayanmayan tüm sağlık önerilerini reddetmek zorunda olduğumuzu da hatırlayalım. Bunun için hangi durumlarda zerdeçal (kurkumin) takviyesi kullanabileceğimizi belirlemek için klinik çalışmalara bakmalıyız. 

Şimdi zerdeçalın eklem romatizmalarındaki etkisine gelelim, kireçlenme rahatsızlığı olan hastalarda kurkumin kullanımının normal tedavi uygulanan hastalara göre daha etkili olduğunu gösteren klinik bir çalışma bildirilmiştir. Bu çalışmada vücutta emilimi yüksek olan bir kurkumin türevi uygulandığı belirtilmiştir. İşte yukarıda belirttiğim “ama” kurkuminin emilimi. Ağızdan alındığında emilimi düşük oluyor bu yüzden kurkuminden elde edilecek fayda azalıyor. Baharat olarak tükettiğiniz zerdeçaldan çok büyük beklentiler içerisine girmemeniz için söylüyorum bunu. Sağlık için kullanacağınız kurkuminin mutlaka vücutta emilimi yüksek bir formunu tercih etmelisiniz. Hep söylediğim gibi bu konuda merdiven altı üretimlerden uzak durun, doğru ürün için mutlaka doktorunuza ve eczacınıza danışın. 

Sağlıkla kalın, bilimle kalın…
 

Yorumlar 1
Aygün 22 Kasım 2019 21:21

Değerli genç kardeşim Mesleğiniz icabı bu tür bilgileri paylaşmanız güzel. Teşekkür ederiz. Tabii ki tıp ve ilaç ancak alternatif bitkiler den de doğru faydalanabilmemiz için yazılarınızın devamını bekleriz.

Yazarın Diğer Yazıları