Zamlar geri çekilsin

Başta gübre olmak üzere tarımdaki girdi maliyetleri cep yakıyor. Tüm Üretici Köylüler Sendikası Malatya Şube Başkanı Ali Gürel, çiftçilerin artan maliyetler karşısında zorlandığını belirterek, 'Üretimin yapılması, tarımın desteklenmesi gerekiyor. Bu da mazot, gübre, ilaç tohum ve benzeri girdilerde ÖTV ve KDV'nin kaldırılması, fiyatların uygun duruma çekilmesi ile olur' dedi.

Zamlar geri çekilsin

Geçen yıldan beri kuraklık ve hızla artan girdi maliyetleri nedeniyle zor zamanlar geçiren çiftçiler, artan maliyetlere tepki göstermek, mazot yem ve gübre ilaç tohum ve benzeri girdilerde ÖTV ve KDV’nin kaldırılmasını zamların geri çekilmesi, için Merkez Postanesi önünde bir araya gelerek basın açıklamasında bulundular. Grup adına basın okuyan Tüm Köy Sen Malatya’da Şube Başkanı Ali Gürel,  artan girdi maliyetlerinden çiftçi borçlu, tarla boş, tahılların gübresiz ekildiğini belirterek, "Dolardaki yüksek kur sebebiyle tarım girdilerinde dışa bağımlı olmamızdan kaynaklı olarak mazot, gübre, elektrik ve ilaç fiyatları her gün artarak devam etti. Bu nedenle gübresiz ekim yapıldı ve tarlaların bir kısmı boş bırakıldı. Ayrıca Dünyada kuru kayısının %85’ni üreten bir il olarak kayısı bahçelerimizde sonbaharda kullanımı zorunlu olan ilaç ve gübre atılmadı, ilkbahar mevsimine bırakıldı. Bu böyle giderse ilkbaharda da atamayacağız ve kayısı bahçelerini kurumaya terk edeceğiz. Mazotun 6 TL’den 12 TL’ye çıktığı, gübrenin tonunun 1 800 TL’den 17 000 TL’ye çıktığı, tarımsal ilaçların tonunun 250 TL’den 800 TL olduğu bir süreçte, burada Tarım Bakanına sesleniyoruz; bu durumda tarım sürdürülebilir, üretim yapılabilir mi? Çiftçi zarar ettiği işten imtina ediyor, tarlasını ekemiyor, yaşamını borç-harçla sürdürmeye çalışıyor" dedi. 

İndirim yok yeni yeni zamlar var

Üretimin yapılması, üreticinin kazanması, tüketicinin uygun fiyattan ürün bulması için tarımın desteklenmesi gerektiğine dikkat çeken Gürel, "Bu da mazot, gübre, ilaç tohum ve benzeri girdilerde ÖTV ve KDV’nin kaldırılması, fiyatların uygun duruma çekilmesi ve tarımın desteklenmesi ile olur. Bunun olabilmesi için hükümetin şimdi uyguladığı tarım politikalarında vazgeçmesi gerekiyor. Ancak görünen o ki iktidarın bu politikalardan vazgeçtiği görülmüyor. Dövize yapılan müdahale sonucu kurda bir düşüş sağlandı ancak gübre, mazot, tarımsal ilaç ve elektrikte kayda değer bir düşüş görülmedi.  Tam tersine yeni yıl ile birlikte elektrik, mazot ve benzine zam müjdesi ile uyandık. Mazota zam demek nakliyeden dolayı iğneden ipliğe tutun da tüm tüketim ürünlerine zam gelmesi demektir.  Bu yaşanan durumun kuraklıkla birleşmesi sonucu tarım ürünlerinde 2022 yılında daha az üretim olacağından dolayı gerek üretici, gerekse tüketici zor günler yaşayacaktır.  Aynı zamanda beslenmek için ya ürün bulamayacağız, ya da pahalıya satın alacağız. Kısacası kıtlık yaşayacağız demektir" diye konuştu.

Geçinemiyoruz

Üreticilerin taleplerini sıralayan Gürel, "Mazot, gübre, tohum ve tarımsal ilaçlarda ÖTV ve KDV’nin kaldırılmalıdır. Tarım Kredi Kooperatif mağdurlarının borç faizleri silinmeli, anaparası da taksitlendirilmelidir. Üretici köylünün yaşam alanlarının talan edilmesinden vazgeçilmelidir. Tarımsal destekleri günün ihtiyaçlarına göre yükseltilmelidir. Tütün üreticisine ve satıcısına yapılan haksız uygulamalardan vazgeçilmelidir. Geçinemiyoruz, getirilen zamlar geri alınmalıdır" açıklamasında bulundu.