Dyt. Tubanur Keskin

Hayatımıza kış getirmeyelim

Dyt. Tubanur Keskin

Sevgili kış ayları...

Sizin gelmenizde birçok kişiyi aman hasta olmayayım telaşı almış durumda. Her şeyin başı sağlık sağlığımızın başı beslenme. Her zaman beslenmemize dikkat etmeliyiz lakin bu aylarda az daha dikkat!

O zaman nasıl beslenmemiz gerekiyor?

1-Hem ana öğünlerinizi hem de ara öğünlerinizi renklendirin. Sofranızda muhakkak mevsim sebzeleri bulunsun. Ara öğünlerinizde C vitamininden zengin meyveler bulunsun.

2-Günler kısaldı... D vitamini kaynağımız olan güneşten faydalanma süremiz azaldığı için bu arayı balıktan karşılayın. Haftada 1-2 defa balık tüketin.

3-İçeriğinde probiyotik olan yoğurt kefir ve turşu (tansiyon hastaları hariç) tüketimini ihmal etmeyin. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.

4-Çay yerine ıhlamur, kuşburnu veya bol limonlu yeşil çayları tercih edin.

5-Soğan sarımsağa dikkat! Onlar tam bir antibiyotik.

6-Yemeklerinize, çaylarınıza ıhlamurlarınıza; zencefil, zerdeçal, kekik, karabiber atın.

7-Vitamin eksikliği, kapalı ortamlarda fazla vakit geçirmek ve havanın erken kararması mevsimsel depresyona yol açabilir. Bu yüzden muhakkak bir vitamin ölçümü yaptırın. Tavsiyesiz takviye kullanmayın. Kapalı ortam sizi bunaltırsa evinizde veya spor salonlarında egzersizinizi ihmal etmeyin.

8-Kış sebzelerinden; brokoli, karnıbahar, pırasa, havuç, kereviz, pazı, turp ve Kış meyvelerinden; portakal, mandalina, greyfurt, kivi, muz, nar, armut... bunları bol bol tüketin.

9-En önemlisi su ihtiyacınız. Sakın su ihtiyacım yok diye su tüketimini azaltmayın. Her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Günlük 2- 2,5 litre su tüketin...

Beslenmeniz değişirse dünyanız değişir. Sizin dünyanız değişirse bizim de dünyamız değişir. Hep birlikte güzel bir dünyaya...
 

Yazarın Diğer Yazıları