Cafer Çelik

EMEKLİLER PANSİYONU

Cafer Çelik

Çok dairelerde ya tek, ya da bey-hanım iki kişi barınıyor. Normal evde yapılması gerekli her şeyi bunlarda ya büyük zorluklarla yapmaya çalışıyorlar veya maddi sıkıntılara katlanarak birilerine yaptırıyorlar. Evin kırılanı, bozulanı oluyor, elektrik, doğalgaz, su, telefon, çeşitli ödemeler, evin ihtiyaçlarının alınması yaşlılar için kolay olmuyor. Birçoğu normal bakımını da yapamıyor. Çocukların çoğu uzaklarda vazifeli, çeşitli işler yapıyor, yakında da olsa her insan bakıma muhtaçların hizmetini yapmak istese de beceremiyor. Çoğu kimseler ilacını kullanamıyor, acil durumda sağlık merkezlerine gidemiyor. Çok güçlükler çekiliyor. İnsanlar birleşerek, düşünerek, yönetimlerle yardımlaşarak güçlükleri yenerler, zahmet çekenleri rahata kavuşturabilirler.

Pansiyonlar bu zorluklardan kurtulmak için gereklidir. Pek yakında yaygınlaşmasına çalışılmalıdır. Çoğu kimselerimiz memur olmak, vekil olmak, makam kapmak isterken, en iyi

Şekilde hizmet etmek, vekili olduklarının ihtiyaçlarını kolaylıkla yapmaları yolları düşünmek imkanlar bulma için araştırma yapma, uygunları gerçekleştirmeye gayret etmezler. Yukardan emredilmeden kendileri faydalı olacakları teklif edip, gerçekleşmesine çalışmazlar.

Bugün devletimiz imkanı yetersiz, yardıma muhtaç olanlara maaşlı hizmetli veriyor. İmkanı yeterli kabul edilen iki bin-üç bin lira aylık gelirliler bir hizmetli çalıştırmak istese en az bin-bin beş yüz lira aylık ücret vermesi gerekiyor. Bu da onları sıkıntıya sokuyor. Pansiyonlarda bakılacakların durumuna göre 2,3,5,7kişiye bir bakıcının bakması mümkün olur. Devlete büyük tasarruf, fertlere kolaylık sağlanır.                                                                                                                 

Pansiyonlar biraz genişçe, hastanelere yakın, üçer blok, üçer siteler halinde yapılmalı, bir site blokta kadınlar, diğerinde erkekler, diğerinde hanımlı beyler kalmalı, altlarında kütüphane, ibadethane, kıraathane kısacası pansiyonda kalanların ihtiyaçlarını karşılayacak her imkan sağlanmalı, parkı olmalı, doktor ve arabaları bulunmalı, odalar fazla geniş olmadan, normal ihtiyaçları karşılamalı. İşletmesi ortaklaşa devlet, belediyeler, özel sektör tarafından yapılabilinir.

Arsası hazineden, belediyeden temin edilebilinir. Binaları “TOKİ”yapabilir. Emeklilerden dairesi olanlar satarak, imkanı olanlar her blok ve siteden tek ve çift kişilik birer oda alabilirler, birinde kalırlar, diğerlerinin kirasını alırlar. Mal oluş fiatına satılırsa alanlar çok olur. Maliyet devlete yük olmaz. Her kalanın masrafı içinde oda kiraları da hesaplanır. Emekliler kalan ömürlerinde arkadaşsızlıktan, çok zorluklardan kurtulur.

Pansiyonlar devlete ve emeklilere masraf açmaz, masraflarını azaltır. Yetkililer öncülük yapar başlatırlarsa, özel sektör hızla artırır. Sayısız kimselere iş açar, yurt genelinde başlatılırsa, işsiz sayısının azalmasını da etkiler.

İlgili bakanlığı harekete geçirmek için etkililer etkin olmalı. İlgili bakanlık yurt çapında, ilgililer çevremizde pansiyon yapımını gerçekleştirme gayreti göstermeli, inşaat firma ve şirketlerine yardımlar yapılarak, kredi sağlanarak pansiyonlar artırılmaya çalışılmalıdır. Çok öncelerde “Parklarda Kitaplık” başlıklı yazımdan sora Adıyaman’da böyle bir çalışma başlatıldı.

Emekliler Pansiyonu ihtiyaç. Yaygınlaşacak. Öncüsü kim olacak? Nereden başlayacak?

Yazarın Diğer Yazıları