Sistem tedirgin ediyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ve 1970'li yıllarda da ülkemizde uygulanan 'Mevduata Kur Desteği Modeli' esnafı tedirgin ediyor. Malatya'da kuyumculuk yapan esnaf Engin Temizer, sistemin altının doldurulması gerektiğini belirterek, 'Eğer sistemin altı doldurulmazsa geri dönüşü çok daha sert olacaktır' dedi.

Sistem tedirgin ediyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası döviz kurundaki hareketliliği durdurmak için 'Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat' modelini açıklamıştı. Buna göre, parasını TL'de tutan vatandaşlara, döviz kurunda yaşanan artışın farkı devlet hazinesinden ödenecek. 

Sistemin altı doldurulmalı

Malatya'da kuyumculuk yapan esnaf Engin Temizer, daha önce denenmiş bir uygulamanın tekrar hayata geçirildiğini anımsatarak, sistemin altının doldurulması gerektiğini söyledi. Temizer, "Hiç kimsenin beklemediği bir hareket yapıldı. Daha önce denenmiş bir uygulama tekrar hayata geçirildi. Aradaki kur farkının millete yansıtılması ile ilgili bir söylem. Bu sistemin altının doldurulmasını mutlak temenni ediyoruz. Eğer altının doldurulmayacağı bir durum söz konusu olursa geri dönüşü çok daha sert olacaktır. Bu benim kendi şahsi fikrim. Ülke sıkıntılı bir süreçten geçiyor şuanda. İnşallah temennimiz bu uygulanan uygulama başarılı olur, netice verir ve ülkemiz sıkıntıya girmez. Hayat bir satrançtır. Satrançta bir sonraki adımları, hamleleri iyi analiz etmeniz gerekiyor. Sonraki hamleler düşünülür, başarılı olunursa çok daha güzel olacak tabi.  Milletimiz, devletimiz kazanacak. Ama biz her zaman o taraftan bakmak istiyoruz ama birde bardağın boş tarafı var. Bardağın boş tarafına baktığımız zaman eğer bu uygulama talep görmezse bir kriz dalgasıyla karşılaşabiliriz. Onun içinde tedbirli olmak gerektiğini düşünüyorum. Burada yetkililere sesimiz giderse gerekli tedbirleri almış olmasını temenni ediyoruz" dedi.  

Panik yapıp satanların altınlarını birileri topluyor

Dolar'ın sert düşmesiyle birlikte altında yaşanan düşüşü değerlendiren Temizer, "Altın gördüğü rakamı er veya geç mutlaka test edecektir. Uzun vadede altın her zaman güvenli liman özelliğini koruyacaktır. Belki hızlı bir şekilde yükseldi ve düştü ama bunu uzun vadeye yayarsak gördüğü rakamı tekrar test eder. Bu durumlarda milletin panik yapmaması gerekiyor. Hızlı hareket edip zararlı çıkmaması gerekir. Milletimizde onu görüyoruz. Çok heyecanlı hamleler yapılıyor. Bunun zararını er yada geç millet ödüyor. Ama ihtiyaç yoksa altını sabit elimizde tutmamızda fayda var. Tahmini biraz daha gerileyecektir. 600-650'leri görebilir. Ama bunun dönüşü daha hızlı olur diye düşünüyorum. Panik yapanlar hızlı bir şekilde ellerinde çıkarmaya çalışanlar oldu. Belki ihtiyaçları vardı bilemiyorsunuz tabi. Her ürünün bir alım zamanı vardır. Panik yapıp satanların altınlarını birileri topluyor. Tam tersi durumda var yatırım yapmak isteyenlerde var. Süreçte alanlarda var, satanlarda yarı yarıya diyebiliriz. Biz her zaman satanlar için parayı hazır tutuyoruz. Müşterimize yok dememek, kendi müşterimizi başka yere göndermiyoruz" şeklinde konuştu.