Sevindirici gelişme

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 55 ilacın daha geri ödeme kapsamına alınmasını değerlendiren Malatya Eczacılar Odası Başkanı Tahir Özelçi, 'Geri ödeme yapılan ilaçların, ikisi kanser, 39 ilaç yerli üretim olması sevindirici' dedi.

Sevindirici gelişme

22. Bölge Malatya Eczacılar Odası Başkanı Tahir Özelçi, geri ödeme kapsamına alınan ilaçlarla ilgili birlik binasında gazetecilere açıklamalarda bulundu. Özelçi, 55 ilacın listeye alınmasıyla geri ödemeye alınan ilaçların sayısının 8 bin 554 yükseldiğini söyledi.

Ödemeye alınan ilaç sayısı 8 bin 554 yükseldi

Bazı kanser ilaçlarının da geri ödeme kapsamına alındığını aktaran Özelçi, “Biliyorsunuz son günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız tarafından yapılan açıklamayla 55 kalem ilacın daha geri ödeme kapsamına alındığı ifade edildi. Bu ifadeye anlayabilmek adına birazda irdelemek adına tüm Türkiye’de geri ödeme sistemin nasıl çalıştığını ifade etmek istiyorum. Türkiye’de ilaç ruhsatlandırılması Sağlık Bakanlığı tarafından yapılıyor. Sağlık Bakanlığı, çeşitli araştırmalar, AR-GE çalışmaları sonucunda ruhsat verip, ruhsatları kabul ediyor. Bu ruhsatların ilaç alması demek geri ödeme kapsamına alınması anlamı gelmiyor. Geri ödeme kapsamına alınması Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Kurumu tarafından oluşturulan bir geri ödeme komisyonu var. Bu komisyon toplanıp, ilaçların, geri ödeme kapsamına alınıp alınmayacağına karar veriyor. Son toplanan komisyonda 55 adet müracaatı olan ilacı geri ödeme kapsamına aldı bunların ikisi kanser ilacı. Sevindirici tarafı 39 ilacın yerli üretim olması. Geri ödemeye alınan ilaçların sayısı böylece 8 bin 554 yükseldi. Türkiye’de şuanda 8 bin 554 ilaç SGK tarafından ödeniyor. Bunlardan 8 bin 173 tanesi Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlı ödenen ilaçla; 381 tanesi ise, yurt dışından ithal edilip, SGK tarafından bedeli ödenip, hastalara ödenen ilaçlar” diye konuştu.

İlaç fiyatlarını dolar kuru belirliyor

Özelçi, 2018 yılında 70’i kanser olmak üzere 576 ilacın SGK tarafından geri ödeme kapsamına alındığını hatırlatarak, “2019 yılının ilk altı ayında ise, 34 kanser olmak üzere 268 ilaç geri ödeme kapsamına alınmıştır. Bu yeni geri ödeme alınan 55 ilacın da bir kısmı grip salgını ilaçları, bir kısmı bağışıklık sistemi ilaçları, bir kısmı ağrı kesici ilaçları iki tanesi ise, kanser tedavisinde kullanılan ilaç. Değerli Malatyalılar şunu bilmelidirler ki; sürekli teknoloji ilerliyor dolayısıyla ilaçlarında sürekli kendilerini yenilemeleri gerekiyor. Bakanlığımız süreç içerisinde kendisini yenileyen teknolojiyi takip edebilmek amacıyla zaman zaman toplanıp, geri ödeme listelerini değiştiriyor. Yine de zaman zaman kanser ilaçlarında sıkıntı yaşanıyor. Bunun nedeni, Türkiye’deki ilaç fiyatlarının belirlenmesinden kaynaklanmaktadır. Türkiye’de hala ilaç fiyatları dolar kuru belirli bir yere 2,90’dan sabitlenerek, belirlenmektedir. Dolayısıyla yurt dışından bu tür ilaçları ithal eden ilaçlar 2,90’dan sabitlenen dolar kurundan dolayı ithal etmemekte ve ülkemize getirmemektedirler. Bununla ilgili oynak, fiyat belirlenmesiyle ilgili bir kararname hazırlanıyor. Hazırlanarak, çok kısa süre içerisinde hayata geçirilip çözüm bulunacak” şeklinde konuştu.