İstanbul'un değil insanlığın mekanı

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin ibadete açılması dolayısıyla, Milli Türk Talebe Birliği(MTBB) Malatya Şubesi tarafından Ayşehan Cami'inde cuma namazı çıkışı, cemaate, şeker, lokum ikram edildi.

İstanbul'un değil insanlığın mekanı

86 yıl sonra zincirlerinden kurtulan "Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi" için açıklamalarda bulunan, MTBB Malatya Şube Başkanı Mehmet Sağdıç, Ayasofya'nın sadece İstanbul'un değil, İslâm'ın ve fetih neticesinde insanlığın mekânı olduğunu söyledi. 'Zamanı ve mekânı yaratan Allah'a hamdolsun' diyen Sağdıç, "İnsanlık tarihinde öyle zamanlar vardır ki mekâna; öyle mekânlar vardır ki zamana ihtiyacı vardır. Ayasofya sadece İstanbul değil, İslam’ın ve fetih neticesinde insanlığın mekânıdır. Bir sembolden öte, bir manâ ve menzildir. Yüzyıllar boyunca fetihten hemen sonra cami kullanılmaya başlanılan ve Müslümanların varlığını temsil eden mabedin, yıllar boyunca ıssız bir müze olarak kullanılmasının yarası artık son bulmuştur. MTTB olarak inanç ve ilkelerimizin nişanı, şiarı, menzili olan; içerisinde şekilden öte ruh barındıran Ayasofya'nın açılması, zincirlerinin kırılması adına yıllarca sivil inisiyatif kuşanarak vermiş olduğumuz mücadelenin başarıya ulaşması sonucu an başta deşiğimiz mükerrer bir şekilde söylüyoruz" dedi.

Ayasofya bize, biz de ona kavuşmuş olduk

Ayasofya meselesinin sadece içtimai değil, hukuki olarak da müze olduğu tarihten bu yana içinde hukuka aykırılıklar barındıran bir olgu olduğuna vurgu yaparak, "Bu kadim meskenin içtimai ve hukuki meselesinin artık bir çözüme kavuşturulması bize şükürler bahsetmiştir. MTTB olarak ülke çapında bu konu ile ilgili yakın zamanda da başlatmış olduğumuz imza kampanyası konunun gündeme gelmesine ve bilahare Danıştay nezdinde hukuki zemine oturtulmasına vesile olmuştur. Ve de nihayet Ayasofya bize, biz de ona kavuşmuş olduk. Ahlak, erdem, ihtişam, ihya ve inşanın simgesi olan Ayasofya Camii sinde bugünden itibaren kılınacak olan Cuma namazının bir Milat olması Rabbimiz sen temenni eder, sıranın Mescidi-i Aksa başta olmak üzere birçok İslam beldesindeki inşalara geleceğini umuyoruz. Asya'dan Endülüs'e, Avrupa'dan Afrika'ya daha yapacak çok inşamız ve ihyamız olacaktır" diye konuştu.