İlahiyat desteği

6 Temmuz 2018 tarihli Resmi gazetede yayınlanan karar ile İnönü Üniversitesi bünyesinde kurulan Alevilik Araştırma Enstitüsü'nün çalışmalarına ihtiyaç duyulması halinde İlahiyat Fakültesinden akademik destek sağlanacak.

İlahiyat desteği

Kuruluşunun hemen ardından akademik anlamda çalışmalara başlayan Enstitüsü ile ilgili gazetecilerin sorularını cevaplayan İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikret Karaman, kurumsal ilişkilerin devamı çerçevesinde çalışmalarla birlikte bilim kurulu olarak da ortak çalışmalar yürüttüklerini kaydetti. Ortak çalışma ve faaliyetler konusunda gazetecilerin de sorularını cevaplayan Karaman, “Bildiğiniz gibi Alevilik Enstitüsü doğrudan rektörlüğe bağlı bir Enstitü olarak kuruldu. Enstitünün açılış safhasının her döneminde destekledik. Çünkü burası bir bilim kurulu olacak. Bilimsel çalışmalar yapılacak. Zaten şuanda İlahiyat Fakültemizde Prof. Dr. Ahmet Faruk Sinanoğlu hocamız da Alevilik Enstitüsü'nün Yönetim Kurulunda görev alıyor. Dolayısıyla bizim bu anlamda enstitü ile ilgili diyaloğumuz var. Fakültemizden destek istedikleri zaman tabi ki katkıda bulunuyoruz. Bizim de bir talebimiz olduğu zaman onlar bize katkı sunuyor. Kurumsal ilişkilerimiz devam ediyor” dedi.

Türkiye’de bir ilk oldu

Enstitünün kurulması ile ilgili görüşlerini de paylaşan Prof. Dr. Karaman, “Bu Enstitünün sadece İnönü Üniversitesinde değil, Türkiye'de bir ilk oldu ve güzel oldu. Biz merakla bu enstitünün meyvelerini bekliyoruz. Programlar açılmaya başlandı. Bilim insanlar arasındaki birçok önyargıyı kaldırır. Burada insanları gerçekten bilimsel olarak burada bir doktora yaparsa bir yüksek lisans yaparsa o insanın bu topluma bu millete bu memlekete faydası çok olur. Eğer bir yerde bir bilim var ise bilim ışıktır, o bilim bir nurdur, o bilim bir aydınlatmadır.  Bilimin ışığında herkesi yararlanacağını düşünüyoruz.  Bu herkes için her kurum için her yer için geçerlidir” şeklinde konuştu. Alevilik kültürü ile ilgili Türkiye'de yazılı ve yazılı olmayan birçok eser olduğunu ve bu eserlerin kaybolmaması için kayıt altına alınması gerektiğine işaret eden Karaman, “Bu eserlerin Tefrik edilmesi araştırması gün ışığına çıkarılması çok önemlidir. O bakımdan İnşallah o kadar iyi meyveler vereceğini ümit ediyoruz. İstişare olayına gelince herkes kendi sorumluluğunu bildikten sonra zaten istişare ve bu mutlaka oluyor” ifadelerini kullandı.

Mezhepleri tarihi derslerimiz arasında

Gazetecilerin İlahiyat fakültesinde de Alevilikle ilgili çalışmalar ve eğitimler yapılıyor mu sorusunu ise Prof.Dr Karaman, “İlahiyat fakültelerinde İslam mezhepler tarihleri anabilim dalı var. İslam mezhepleri anabilim dalında program gereği olan sadece Alevilik diye bir şey söylemek eksik olur. Daha çok itikadi mezhepler ve İslam tarihinden günümüze kadar gelen dini akımlar içerisinde kadim mezhepler var. Yerine göre Murteziler, Maturidi, Eş'ari var. Ama modern dini akımlarda var. Bunlar müfredat çerçevesinde verilen derslerdir. Eğer o konular arasında Alevilik varsa o konuda da ders verilir, burada bir problem yok. Ama münhasıran Alevilik diye ilahiyat fakültelerinde böyle bir ders yok. Ama İslam mezhepleri tarihi adı altında ana bilim dalı var. O anlamda uzman arkadaşlarımız var” diye konuştu.