Çiftçiler tepkili

Devlet Su İşleri (DSİ) dönem başında çiftçilerden sulama bedeli olarak aldığı ücretlerin ardından elektrikten kaynaklı ek ücret talebinde bulunmasına Ziraat Odası ve çiftçiler tepki gösterdi. Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, ek ücret ödemeyi istemediklerini ve çiftçilerin bu konuda mağdur edildiğini söyledi.

Çiftçiler tepkili

Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, 2018 yılına ait olan sulama bedellerini ödedikleri halde, DSİ’nin dönüm başına A kanalında 21 lira, C kanalında 8 lira elektrik ödemelerinden dolayı ek ücret talep ettiğini kaydetti. Solmaz, “Bunu da elektrik masrafından dolayı ifade ettiler. Dönüm başına 21 lira elektrik faturasından dolayı bir yansıtma yapıyorlar. Bunun da çiftçinin ödeme gücü olmadığı için büyük bir sıkıntı çekiyorlar. Yıl içerisinde peşin olarak ödedikleri su giderini ikinci bir kez istemeleri çiftçileri sıkıntıya koydular. Sayın Cumhurbaşkanımız üretime yönelik tüm yatırımlarda destekleme yapıp, hatta bunlardan faiz alınmaması için bilgiler verdi. Tarım Bakanımızda Malatya’ya geldiğinde bunun gerekli hak kayıplarının giderilmesi için bölge müdürlüklerine talimat verdi. Fakat bu sorun çözülmedi. Git gide bu sorun çiftçiler nezdinde derinleşerek büyüdü. Şuan sulama ücretlerini ödeyemiyorlar. Önceden sulama birliğinde farklı bir sulama ücreti çıkmıyordu. Fakat sulama DSİ’nin elinde bulunduğu süre içerisinde bir yılda çiftçilerimizin de yüzde 30 yüzde 50 farklı ücret alıyor. Sulama Birliği DSİ ile görüştüğünde adiliyetten bahsettiler ve ben de bunu söyledim, madem 4 defa sulama hakkımız vardı niçin bir veya iki defa sulama yapanlardan ayrı bir ücret alıyorsunuz. Elektrikten dolayı istedikleri ikinci bir ek ödemeyi çiftçiler olarak istemiyoruz. Bu yıl A kanalında 70 liraya yakın dönüm başına peşin para ödediler. Elektrikten kaynaklı A kanalında 21 lira, C kanalında 8 lira ek ücret istediler. Son 4 yıldır bir kazanç elde edilemiyor, bu da çiftçilerimizi mağdur ediyor. Bu sorunun bölge müdürlüğü ve bakanlık nezdinde çözülmesi gerekir. Bunun için siyasilerimizin bu işe el atmalarını istiyoruz” dedi.

Binlerce çiftçimiz mağdur

Çiftçiler adına konuşan Sütlüce Mahalle Muhtarı Mustafa Çetin ise, böyle bir uygulamanın haksız bir uygulama olduğunu düşündüklerini ifade ederek, “Çiftçilerimizin yaptığı ödemeden sonra ikinci bir ek ödemeyi doğru bulmuyoruz, adil olduğunu düşünmüyoruz. Böyle bir uygulamanın haksız bir uygulama olduğun düşünüyoruz. DSİ, çiftçilerimize su verebilmek için herkesten bir beyanname alıyor sezon başında ve bunu sulayacağını taahhüt ediyor. Ve bunu ne şekilde olursa olsun, bu tarlaların bahçelerin sulanması lazım, bunu yaparken, ilerde olası bir masrafın çiftçiye yansıyacağına dair her hangi bir sözleşme yoktur. Dolayısıyla bu parasının idare tarafından alınmış bir karar olduğunu düşünüyoruz. Ek ödemlerin çiftçilere yansıtılmasını doğru bulmuyoruz. İkincisi altyapı oldukça bozuk, yani sulama kanalları tamamen tahrip olmuş, birçok yede sular zayi oluyor. Önce bu kanaların yeniden onarılması, tamir edilmesi lazım ve çiftçilerimizin de gele kanaati budur. Her ne olursa olsun bu parasın çiftçilerimizden alınmasını doğru bulmuyoruz, ek ücret veren çiftçilerimizin ücretlerinin geri verilmesini istiyoruz. Sütlüce’den başlıyor, Eski Malatya’ya kadar devam ediyor, epeyce bir sulama sahası var ve çiftçilerin sayısı binleri aşıyor, binlerce çiftçimiz mağdur. Bu sorunun ivedilikle çözülmesi gerekir” ifadelerinde bulundu.