Zeki Taşkıran

YİNE LİYAKAT, ADALET,HAK.. RAFA KALDIRILDI

Zeki Taşkıran

Kur’an-i Kerim’de çok net bir şekilde İdareciliğin hak edene ve ehil olana verilmesi gerektiği emredilmektedir. Hadisler ve Sünnetullah’da da bu defalarca dile getirilmiştir. Tarihte bakınca görürsünüz ki tüm başarılı olan medeniyetlerin başarı ve başarının istikrarının sırrı: ADALET, LİYAKAT VE HAK kriterlerine dayalıdır. Bu bağlamda günümüz idareciliği ve siyasetini değerlendirmek gerekir.

Değerli kardeşlerim, bugün gelinen noktada yerel yönetimlerde Hak, hukuk ve liyakat ölçeğinde çok eski ile değil Milli Görüş belediyeciliği ile bir kıyaslama yapmak istiyorum. Milli Görüş Belediyeciliğinin hakim olduğu ortalama 25 yıl öncesine bir baktığımızda, abdest için musluk ve sayaç taktırıp şahsi olarak ödemesini yapan Belediye Başkanından tutun da görev dışında kendisine tahsisli makam aracını Belediyenin otoparkından asla çıkarmayan başkan ve müdürlerin varlığı ile bir tarihe Milli Görüş Belediyeciliği damga vurmuştur. Hem de iktidarda olmayan bir partinin belediyeleri olunmasına rağmen, devlet desteği alınmamasına rağmen. Türkiye’de İstanbul, Ankara, Konya, Kayseri, Malatya…..vs.vs. tüm belediyelerin muazzam hizmetlerini gözümüzün önüne bir getirin. Malatya’da MAŞTİ, Şehir Mezarlığı, Oruduzu Pınarbaşı, Kernek Şelalesi…. Gibi büyük eser ve hizmetleri düşünün.

Yıllardır AKP belediyeciliği alenen adalet ve samimiyetten uzak ve dayısı olanların başkan olduğu bir kuruma dönüşmüştür. Tabiri caizse liyakat, adalet ve ehliyet hak getire! Belediyecilik, imarın adamına göre tanzim edildiği, müteahhitlerden, akaryakıt istasyonlarından ruhsat karşılığı milyonlarca zorunlu bağış alındığı kurumlara dönüşmüştür. Hiçbir vasfı ve üstte adamı olmayanın asla işe alınmadığı ve fuzuli olarak binlerce personelin sırf torpili var diye çalıştırıldığı kurumlara dönüşmüştür. Yolsuzluk ve usulsüz ihale ve haksız kazanç temin vasıtası olan kurumlara dönüşmüştür belediyecilik.

Aylardır izlemişseniz, Belediyelerin kasasından milyonlarca paralar, mevcut belediye başkanlarının aday gösterilmek için kendi reklamlarında kullanılmaktadır. Hiçbir Allah korkusu hiçbir hak hukuk kaygısı ve hiçbir yasal baskı düşünülmeden yapılmaktadır bunlar. Ve seçilen adaylara baktığımızda görüyoruz ki tek kriter seçilebilmek ihtimalidir. AKP’den seçilsin de nasıl olursa olsun. Yeter ki diğer partilere yedirmeyelim muhabbeti hakim. Bunun en çarpıcı örneklerinden biri Başbakanlık yapmış Binali Yıldırım’ın Belediye başkanlığına aday gösterilmesi ve diğeri hangi görüşte olduğu belli olmayan, bence küçük Melih Gökçek olarak nitelendirilebilecek Selahattin Gürkan’ın MHP etkisi ile Büyükşehir’e aday gösterilmesi. Daha söylenecek yüzlerce vaka ve durum var ama bunun için kitap yazmak lazım. Rabbim bizi idare edenleri ve biz tebayı uyandırsın. İletişim:[email protected]

Yazarın Diğer Yazıları