Zeki Taşkıran

SIRADIŞI SEÇİM VE TEMSİLDE ADALET

Zeki Taşkıran

24 Haziran seçimleri ile asırlık parlamenter sistem ortadan kalkıyor ve yerine değişik bir başkanlık sistemi getiriliyor. Bu yüzden bu seçimler sıra dışı olacak. Birden fazla oy pusulası kullanılacak, İttifak grupları şeklinde girilmesi de ilk olacak. Daha önce bir parti diğerinin listesinde girmekte idi. Yani her yönüyle bu sefer sıra dışı bir seçim olacak. Ama asıl önemli olan Demokratik Hukuk Düzeni ilkelerine saygı duymak ve Hukukun gereğini yerine getirmek olmalıdır. Şurada kaldı 2 hafta biraz daha sabır!

Gerek partiler arasında olsun ve gerekse seçmen kitleleri arasında olsun müthiş bir ayrışma, kutuplaşma ve kinleşme mevcut. Partiler arasında ki bu öfke ve kutuplaşma çok da umurumda olmamakla beraber, aynı vatan, aynı bayrak altında ki bu güzel milletin siyasilerin ayrıştırmalarına maruz bırakılması bu millete yapılan en büyük kötülük ve haksızlıktır. Seçimlerde “Cumhurbaşkanlığında Erdoğan’a Vekillikte ise AKP’ye oy verilmesi” muhabbeti durduk yerde çıkan bir durum değildir. En kırsalda ki adam bile duymuştur AKP ‘nin halkın istemediği adaylarının Millete rağmen Erdoğan tarafından aday gösterildiğini! Bu yıllardır hatta En son Belediye ve Milletvekilliği seçimlerinde de dile getirilmiş fakat ülkenin bekası için milletçe hesaba alınmamış idi. 15 Temmuzu kahramanca defetmiş bir millete “ size rağmen istemediğiniz kişileri vekil olarak ilklere yazıyorum.” derseniz bu milleti siz de hafife almışsınız demektir.

Yaptığımız araştırmalara göre sadece bir Öznur yada Çakır’la kalmıyor bu iş, her ne hikmetse Türkiye’nin çoğunda aynı durum yaşanmakta, istenmeyen adaylar listenin ön saflarında yer almaktadır. Bakın Millete rağmen yer almaktadırlar. Bunlar ne algı operasyonu nede yanlıştır. Bu durum 2-3 dönemdir seçimlerde milletin dile getirdiği ama Erdoğan için istemeden de olsa oy verdiği bir durumdur. Bunun analizini ve tespitini yapıp Ankara’ya gönderenler de herhalde İstenmeyenlerin kendileridir.

Velhasılı kelam, seçimlerde bu millet, reislikte oyunu Reise verecek ama vekillikte bir kısmı Saadet tabanı olması hasebiyle Saadete verecek ve diğer bir kısmı ise Reis silahsız kalmasın diye Cumhur ittifakı içinde ki MHP’ye verecek görünüyor. Burada kaçırılan çok ince bir durum var: MHP sanki yıllardır Erdoğan sevgisi ile yanmış tutuşmuş da çok vekil çıkarırsa Erdoğan’ı tek bırakmazmış gibi bir düşünce bir algı yaydırılmıştır. MHP etkili bir vekil sayısına ulaşırsa eminim Reis’i kitler, elini kolunu bağlar, istediği yasayı,KHK’yı çıkartır, istediğini yaptıracak bir konuma getirtir. Bu ise sadece AKP’nin değil Reis’in de sonu olur. Halbuki bu ülkede yaşayan herkesin mecliste temsili adaletli sağlansa hiçbir sorun olmayacaktır. Sadece mecliste değil aslında tüm kurumlarda temsilde adalet olsa bu sayede denge ve birbirini kontrol etme de sağlanmış olur ve nasıl olsa emniyet bende, adliye bende, maliye bende, belediye bende gibi bir idare sistemi ve zalim yaklaşım yok olur. Bu nedenle tam manada başkanlık sistemi olmasa da en azından temsilde adalet olan bir sistem için çok partili bir meclis daha hayırlıdır.           İletişim: av.zekitaskiranhotmail.com

Yazarın Diğer Yazıları