Zeki Taşkıran

SEZAR'IN HAKKI SEZAR'A:MİLLİ EĞİTİM PROĞRAMI

Zeki Taşkıran

            Daha önceden de ifade ettiğimiz gibi AKP iktidarının en başarısız en batık Bakanlığı Milli Eğitim Bakanlığı idi bugüne kadar. Hakikaten bugüne kadar gelen hiçbir bakan, müsteşar bu DOĞRUDAN GELECEĞİMİZ olan çocuklarımızı teslim ettiğimiz bakanlığı yerle bir ettiler. Beceremediler yada derin güçler vardı. Türkiye’de her zaman olduğu gibi. Ama ahlak ve maneviyat başta olmak üzere milli eğitimin millisi kalmadı gibi. Batıcılık, taklitçilik, liyakatsizlik , disiplinsizlik vs. tamamiyle bir fiyasko dönemi!

            Yeni Milli Eğitim Bakanımızın açıkladığı proğram uzun vadede hayata geçirilse de aşama aşama ilerlense de bu sefer oldu şükür denecek türden. Bu yeni eğitim proğramını incelediğimizde ;

  1. Öğretmenlik meslek kanunu çıkarılması ile nitelikli öğretmen yetiştirilmesi ve eğitimlerin bakanlıkça doğrudan verilmesi
  2. Tüm okullarda beceri ve tasarım kursları açılması. Batıdan yıllardır olan bu uygulamanın daha yeni programa alınması çok kalınmış bir yenilik. Hatta en büyük yenilik. Çünkü, okullarımızda meslek liselerine yeterli değer ve destek verilmediği için ülkemizden icat, yenilik çıkmamaktadır. Bundan sonra inşallah çok güzel yenilik ve icatlara imza atılacak. Altyapı ve Devlet desteği de şart tabi.
  3. Öğrencilerin yetenek ve mizaçlarına göre seçmeli ders yapısı oluşturulması sağlanacak. Yani sadece teori yok , artık yeteneğe göre uygulama da olacak. İş ve bilişim alanında çocuklara uluslararası beceri paketleri ve sertifikalar sağlanacak.
  4. İdareciler liyakatsiz olmayacak. Bu çok çok önemli bir gelişme. Vasıflı olmadığı halde sadece dayı muhabbeti ile okul müdürü olmak çok kolay iken artık idarecilik vasfı olan yönetici kadrosunda olacak.
  5. Toplumsal sorumluluk ve gönüllülük programları ile model uygulamalar , İmam Hatip Okulları tarafından uygulamaya geçirilecek. Bunlar ve bunlara benzer bir çok güzel yenilik programda öne çıkmakta. Kısa zamanda yürürlüğe konulmasını temenni ediyoruz.

Bu yeniliklerin yürürlüğe konulması ile sadece teoriye dayalı ezberci sistemden , üretici, yenilikçi ve uygulamaya dayalı reel bir sisteme geçilmiş olacak ve eğitim Millilik yoluna girmiş olacak. Öğretmen ve idareciler daha liyakatli ve daha nitelikli olacak. Yetersiz kalan öğretmenler otorite sayesinde kendilerini yenilemeye gidecek. Öğretmen ve öğrencilerde ki bıkkınlık ve umutsuzluk sona erecek. Sınavın amaç değil araç olduğu kendini şimdi gösterecek.

            Kısacası, ölü bir bakanlığı yükseltecek ve geleceğimiz olan çocukların gelişimi, yeteneklerinin ortaya çıkması , öğretmenlerimizin hak ettikleri yere girmesi için 2023 Milli Eğitim Vizyon belgesinde hedeflenen konular ve programa diyecek yok.  Yani Sezarın Hakkı Sezara… İletişim:av.zekitaskiranQhotmail.com

Yazarın Diğer Yazıları