Zeki Taşkıran

SEÇİM SÜRECİNDE ORTAYA ÇIKAN YANLIŞLAR!

Zeki Taşkıran

Boş verin seçimin kazananını ve kaybedenini. Kaybeden olursa da millete şişer fatura kazanan olursa da millete…. Bu bir savaş olmadığı hele millet için bir yarış olmadığı için çok da kazanan-kaybeden önemli değil. Seçim sonunda aslolan ders çıkarabilmek ve bu dersi çalışabilmektir. Bu seçimde öyle olaylar yaşandı ve öyle olgular ortaya çıktı ki muhalefetin de iktidarın da alması gereken çok güzel dersler vardır. Bu olay, olgu ve çözüm önerilerini naçizane sıralamaya çalışayım:

Malatya’mız başta olmak üzere birçok ilde AKP’nin adaylarının milletçe istenmeyen hatta nefret edilen kişiler olmasına rağmen Reis için AKP’ye oy verildiği ortaya çıktı. Bu tespit seçim öncesinde açıkça ortaya çıktığı için Erdoğan, bunun telafisi için müthiş propaganda başlattı ve büyük çoğunluğu kendi lehine döndürebildi. Tepki oylarının çok azı MHP’ye gitti. Bu tespit ortada iken, Erdoğan’ın daha adaylar belli olmadan bu tepkilere rağmen neden aday değiştirmediği ayrı bir merak konusu olup seçilen Çalık ve Çakır gibi vekillerin samimiyet ve itibarlarını kazanmaları için çok çalışmaları gerekir.

Genel itibariyle bakıldığında, Erdoğan’ın ve AKP’nin iktidar olması ve tabanlarından aldıkları oylar ilk başlarda ki gibi “SEVGİ VE İÇTENLİK DEĞİL” artık “MECBURİYET VE ÇARESİZLİK” kaynaklıdır. Toplumda son yıllarda açıkça FETÖ, Adalet, Faiz, Ahlaksızlık, Liyakat vs. bir çok hususta hata ve sorunlara ilişkin şikayetler ayyuka çıkmış, fakat alternatif bir lider ve parti görülmediği için Erdoğan ve AKP+MHP ittifakı tercih edilmiştir. Bu durum net olarak Abdullah Gül etrafında bileşilmeye çalışıldığında kendini göstermiştir. Bu durumun çözümü sadece Erdoğan’da olup etrafında ki bir iki inançlı ve vicdanlı insan hariç diğerlerini tamamıyla tasfiye edip tekrar inançlı ve vicdanlı ekip kurmasına bağlıdır. Bizim milletimiz, Allah korkusu olan insanları sever ve güvenir. O yüzden Reis’in yıllardır etrafında ki “Trolleri” temizlemesi lazım, Fetö borsası oluşturanları defetmesi lazım.

Muhalefet kanadında Memlekette ki kutuplaşma ve ötekileştirmeyi bitirme çabasında olan Saadet Partisi, süreci Abdullah Gül’ün bu umudu sona erdirmesi anına kadar popüler bir şekilde ve güzelce idare etmesine rağmen, sonrasında ki inat ile zaman ve şartları yerinde kullanmaması nedenli en büyük hezimete uğrayan parti durumuna düşmüştür. Elbette ki temsilde adalet, faizsiz ekonomi, maneviyat ve ahlak, milli üretim en büyük değerlerdir. Fakat eğer ki Saadet, Abdullah Gül sürecinin bittiği anda Cumhurbaşkanlığı’nda Erdoğan’ı ülke bekası için destekleyeceklerini beyanla tek başına milletvekilliği seçimlerine gireceklerini deklare etseydi, yine sağcısı solcusu, alevisi sünnisi, kürdü türkü asla ayırmayacaklarını, adalet ve liyakatin olmazsa olmazları olduğunu haykırarak ama tek başına biraz daha genç bir genel başkan ile seçime girseydi bu seçimde iyi bir başarı sağlardı. Ama hesap edilmemiş bir havuz medyası ve basını, hesap edilmemiş 28 Şubat oyunlarının tekerrürü Saadeti, millet nezdinde Terörist HDP ve yakın tarihe kadar dindar kesime yapılan zulmün kaynağı olarak görülen CHP ile kol kola olmak pozisyonunda bırakmıştır. Bu fotoğrafı Saadetin millet gözünde bitirmesi çok uzun yıllar alacaktır ve bunun için köklü yenilik gerekecektir. Daha da ötesi kalan saadet tabanı, yeni parti kurması netleşen Fatih Erbakan’a kayacaktır.

Bu seçimlerde en çok korktuğum şey, AKP’nin adaylar nedeni ile tepki oylarının MHP’ye çok büyük oranda kayması ihtimali idi. Çok şükür Erdoğan tarafından seçime 3 hafta kala bu kayma büyük oranda önlendi. Yoksa, büyük sayıda vekil çıkarsaydı MHP, Erdoğan’ın elini kolunu bağlar ne isterse o kanunu çıkartmak için herşeyi yapardı. Ama salt çoğunluk için Erdoğan’a lazım 8 eksik vekili her halukarda tamamlar diye düşünüyorum. Bu açıdan vekil paylaşımı anormal bir durum yada kitlenme yaratmayacaktır.

Değerli kardeşlerim, neticeten kazanan da kaybeden de millettir seçimlerde. O yüzden umarım bundan sonra ki aşamalarda iktidar da muhalefet de lafta değil hakikaten dersini alır da ülkeyi her yıl seçim yarışına koymak zorunda bırakmazlar. Yeni yönetim sisteminin milletimiz ve ülkemiz için hayırlar getirmesini diliyorum. 

Yazarın Diğer Yazıları