Zeki Taşkıran

BAHÇELİ AFFI VE ANALİZİ

Zeki Taşkıran

            Ecevit eliyle çıkarılmıştı ama Rahşan Affı diye yıllardır söylendi. Şimdi de AKP tarafından çıkarılacak af “Bahçeli Affı” olarak yerini alacak. Ne diyeyim ? Bu millete hayırlı olsun diyelim!       

            İdeal hukuk ile mevcut hukuk sistemini bir avukat olarak kıyasladığımızda sadece Şeriat Hukuku değil ABD ve AB hukuk sistemlerinde bile ülkemizde uygulanan cezalardan kat be kat fazla ve caydırıcı cezalar uygulanmakta iken ve bu caydırıcı olmayan müeyyideler yüzünden suç oranları her geçen gün artıyor iken , her gün haberlerde kavga, gasp, cinayet……vs …..vs gündemden düşmez iken bu hafif cezaya dayalı hukuk sisteminde aftan nasıl bahsedilebilir ve nasıl böyle bir yasal düzenlemeye gidilebilir akıl alır gibi değil!

            Sakın önyargı ile hareket ettiğimi düşünmeyin! Ülkemizde ki yaşam ve günlük suç oranları belli. Bir ülkede “kamusal güvenlik” sağlanmazsa o ülkenin hiçbir ferdi kendini güvende hmez ve dolayısıyla kişiler kendi güvenliklerini kendileri sağlamak yoluna giderler. Devletin ötesinde ayrı bir güç ortaya çıkmaya başlar. Bu durum Bulgaristan gibi, Sırbistan gibi, Türki Cumhuriyetler gibi ülkelerde mafyavari grupların yoğun etkili oluşuna neden olur ve hukuk yok olur. Psikolojik olarak insanların devletin gücüne güvenmediği bir düzen nasıl düşünülebilir ki! İşte çıkarılacak af ne kadar 8-10 maddeden oluşan basit bir düzenleme gibi görünse de etki itibariyle “KAMUSAL GÜVEN VE YARAR” açısından çok büyük olumsuz etkiye sahip bir yasa olacaktır. Hele de mafyavari grupların suçlarının (uyuşturucu, ihale fesatçılığı, nitelikli dolandırıcılık….) gibi suçlarının devlete karşı işlenen suçlar olarak öngörülmesi nedeni ile potansiyel suçluların dışarı çıkarılmaları ülkede ki güvensizliği 2-3 katına çıkaracak ve devletin güvenliği sağlaması imkansızlaşacaktır. Zaten affın dile getirilmesi zaten Alaattin Çakıcı ve Kürşat Yılmaz gibi kahramanlar(!)ın ismi zikredilerek ortaya atılmadı mı?

            Başka bir açıdan af düzenlemesinin psikolojik olarak güvenlik ve yargı birimleri nezdinde yaratacağı “anlamsızlık psikolojisi” ortaya çıkarmasıdır. Toplumda yaygın olarak işlenen ve ceza miktarı yüksek olmayan suçlar başta olmak üzere genel olarak suçlular zaten ya sorgu aşamasında serbest bırakılmakta yada 1-2 ay sonra tahliye olmaktadırlar. Bu yüzden güvenlik güçleri psikolojik olarak anlamsız buldukları için suça müdahale etmemeyi yeğlemekte iken bir de af çıkarılması ile hem yargı mensupları hem de kolluk nezdinde “nasıl olsa yakalasak da bir taraftan girip diüer kapıdan çıkıyorlar ne gerek var yakalamaya….” Psikolojisi katlanacak ve hem hukuk ve güvenlik sistemi bozulacak hem de kamu da hukuka ve hükümete duyulan güven yok olmaya devam edecektir. AKP’nin bu düzenlemeye bu yıkıma alet olmaması gerekir.

            Suçun mağduru nolacak yada suçun faillleri çıkarsa bu kadar kolayca bir daha suçlar tekerrür edecek kısmına da girmeye gerek görmüyorum. Bunu kamu her halukarda görüyor. Velhasılı kelam zaten Hukuk Sistemimizde bir caydırıcılık olmadığı için cezaevleri hınca hınç dolu iken çıkarılacak af yasası ile suç oranı kat be kat artacak olup bu düzenlemeye AKP vekillerinin alet olmamasını ve ahiretlerini berbat etmemelerini diliyorum…   İletişim:av.zekitaskiranhotmail.com

Yazarın Diğer Yazıları