Uzm. Dr. Orhan Kara

Covid hastalığının doğru tedavisi

Uzm. Dr. Orhan Kara

Geçen makalemizde, covid hastalığının tedavisinde yapılan bazı yanlış uygulamalardan bahsetmiştim. Hastalığa yakalananların % 98’inin hafif belirtilerle atlatabildiği bir hastalık için “tedavisi yoktur” demek, sadece ne idüğü belirsiz bazı aşıları önermek, açıkça cehaletin ve bilimsel açıdan acizliğin itirafıdır.

Bilim dünyasına HIV, SARS, MERS, Ebola, Domuz gribi, Kuş Gribi, COVİD-19, Alfa, Beta, Delta, Omicron gibi viral yapılar için kullanılmak üzere “Yapay Virüs” terimini teklif ediyorum. İlk önce laboratuvarda gen dizilimi hazırlanarak, sonrasında ise “mRNA aşısı” adıyla insan vücuduna enjekte edilerek çoğaltılabilen tüm virüsler veya virüslere ait hastalık yapıcı ünitelere bu ismin verilme zamanı gelmiştir. Artık bu yolla hazırlanan virüslerle yapılan biyolojik-mikrobik savaşlar devri de başlamıştır.

Virüsü hazırlayan el ile antivirüs amaçlı sözüm ona “aşıyı” hazırlayan elin aynı olduğunu göremeyenlere, dünya devletleri başta olmak üzere, üstte para vererek zokayı yutanlara afiyet şeker olsun demek istiyorum. 

OMİCRON, DELTA, İNFLUENZA, COVİD-19 GİBİ TÜM DİĞER YAPAY VE DOĞAL SOLUNUM YOLU HASTALIKLARI İÇİN GEÇERLİ TEMEL ÖNERİ LİSTESİ

Hastalığınızı öğrendikten sonra dikkat etmeniz gerekenler:

Bu hastalıkların tümünde ortak olan özellik, neticesinde lenf sisteminin fonksiyonlarının durmasına sebep olmalarıdır. Hareket lenf sisteminin pompasıdır. Hareketsiz bir şekilde saatler boyunca oturmak zorunda kaldığınız uzun yolculuklarda, ayaklarınızın ayakkabınıza sığmayacak kadar şişmesinin sebebi, lenf sisteminizin hareketsizlikten dolayı görevini tam olarak yapamamasıdır. Covidin akciğerdeki buzlu cam lezyonlarının oluşma şekli de bu yönüyle benzerdir. Her iki durumda da lenf sisteminin yeterli boşaltım yapamaması söz konusu olmaktadır. Bu sebepten alacağınız korunma önlemleri ve doğru tedavide ilk hedefiniz, vücudunuzda bulunan kan dolaşımı, bağırsaklar ve boşaltım, idrar yolları, terleme ve tüm diğer dinamik sistemlerin normal sınırlarda çalışmasını sağlamak olmalıdır. 

Aşağıdaki öneriler özellikle gebelerde ve yatağa bağımlı olan hastalarda daha erken bir dönemde ve dikkatli bir tıbbi takip altında uygulanmalıdır.

Ağır Covid19, mide-bağırsak tutulumu tablosudur.

Covid-19, akut ishal hastalığı nasıl tedavi edilmesi gerekiyorsa, birebir aynı metodlarla ve acil-hızlı bir şekilde tedavi edilmelidir. Bir zaman sonra ortaya çıkan kabızlık ve aşırı bağırsak gazları, hayati önemi olan bir problemdir. Mutlaka önlenmelidir. Kabızlık ve gaz yakınması başladığında gıdalarla iyileşmezse, mutlaka doktor kontrolünde laktuloz kullanılarak giderilmelidir. Aksi halde, hastalık başladıktan ortalama yedi gün sonra, akciğerlerinizde aşırı lenf sıvısı birikerek, nefes darlığı yaşamanıza sebep olur. Öncesinde tedbir alınmadığı için sonradan gelişen bu klinik duruma zatürre-pnömoni denmektedir. 

İlk ve en önemli tavsiyemiz bol sıvı alımı ve yürüyüştür. Bir demlik dolusu normal Rize çayı hazırlayın. Her bardağa 1 veya 2 damla limon damlatıp, 6-7 bardak içtikten sonra, elinizde suyla yürüyüş mesafesini her seferinde artırmak üzere yürüyüşe çıkın. Yürüyüşten dönüşte 1 sürahi ayran + yarım şişe sade maden suyunun içerisine yarım limon sıkarak, 2-3 saat içerisinde için.

Sıvı Alımı: En erken zamanda içebildiğiniz kadar sıvı içmeye başlayın. Yanı başınızdan suyu ayırmayın. Yaşlılarımızın hastalıktan daha fazla zarar görmelerinin temel sebebi, sık idrara çıkma korkusuyla az sıvı tüketmeleridir. Diğer sebebi ise, bağırsak hücrelerinin kendini yenileme kabiliyetlerinin zayıf oluşudur. Bu sorunu doğru beslenme ve bol sıvı gıda tüketerek aşmaya çalışın.
 
Örneğin; Yoğurt (Ev yoğurdu), kefir, ayran (Tansiyonunuz normalse az tuzlu), sarı kayısı kompostosu, dağ kekiği+ limon çayı, nane+ limon çayı, her türlü çorba (özellikle işkembe, kelle paça çorbası, kemik ilikli çorbalar vs) , her türlü çayı bolca tüketin. Sabah - akşam birer tane haşlanmış yumurtayı, bir kase yoğurt içerisinde ezerek, üzerine az miktarda tuz serpin ve karıştırarak tüketin. Bu gıdaların tüketimi, aynı zamanda covid hastasında en çok eksilen vitamin, protein ve kalsiyum seviyelerinin de korunmasına destek olacaktır. Hazır meyve sularına yaklaşmayın.

Akşam 18.00 den sonra kesinlikle sıvı almamaya çalışın. Gece geç vakit sıvı almaya devam ederseniz, uyku uyumanıza engel olacak kadar aşırı öksürük yapabilir. Bu da, vücut direncinizin düşmesine sebep olur.

Dikkat edilmesi gereken gıdalar: Ekmek, pilav, kuruyemiş, taze süt vs gibi kabızlık ve aşırı barsak gazı yapabilecek tüm gıda maddelerinden uzak durun.

Hareketlilik: Hareketlilik olmazsa olmazdır. Tedavinin en önemli parçasıdır. Sürekli bir hareket halinde olun. Mutlaka uğraşacak bir işiniz ve aktiviteniz olsun. Saat başı hafif baş, boyun, omuz, kol ve gövde hareketleri yapın. Vücut egzersizlerine tam olarak iyileşene kadar, ara vermeden devam edin. Felçli ve yatağa bağımlı olan hastalarınıza bu fizik egzersizleri sizin aktif olarak yaptırmanız gerekecektir.

Havalandırma: “Bir defa hastalandım nasıl olsa” diyerek havalandırmayı ihmal etmek büyük bir yanlıştır. Havalandırması yapılmayan oda havasına, kendi solunum yollarınızda bulunan virüsünüzü salarsınız. Kendi saldığınız virüsle her gün tekrar tekrar enfekte olmaya devam edersiniz. Yakınmalarınız gün geçtikçe artar. Hafif enfeksiyondan ağır enfeksiyona geçenlerin çoğunun ağırlaşma sebebi, hastalandıktan sonra ortam havalandırmasını ihmal etmeleridir. Bu sebepten, havalandırma en önemli tedbirdir. Aksi halde tekrar tekrar, her geçen gün vücudunuza ilave virüs almaya devam edersiniz. Hastalık tablonuzu ortama saldığınız kendi virüsünüzle artırırsınız.

Mümkün olduğunca evdeki tüm camlar sürekli açık olmalıdır. Gece yattığınız odanın penceresi 2 parmak açıklık kalacak şekilde sabitlenmelidir.

Paranazal Sinüs Lavajı: Mümkünse günde 5-6 defa ve özellikle yatmadan hemen önce, genzinize bolca su verin ve kuvvetli bir şekilde sümkürerek boşaltın. Virüs vücudunuza, burun ve ağızdan soluk alıp vermekle girer. İlk olarak sinüslerinizin çevresine yerleşir ve bu bölgedeki salgıların içinde çoğalır. Sümkürmek, virüsle bulaşık salgıların uzaklaştırılmasını sağlar. Aksi halde gündüzleri ve özellikle de gece yatarken, refleks yutkunmayla farkında olmadan virüsle bulaşık salgılar mide bağırsaklarınıza inerek, hastalığınızın daha da ağırlaşmasına sebep olur.

Uyku: Gündüz uyku uyumayın. Mümkünse gece 23.00 gibi uyumaya çalışın. Sırt üstü yatıp uyumayın. Yüzükoyun yatın ve deliksiz bir uyku uyumaya çalışın. Yatış pozisyonunuz tedavinizin bir parçasıdır. Yüzükoyun yatmak, akciğerlerin lenfatik drenajını, temizlenmesini kolaylaştırır ve iyileşmeyi hızlandırır. Normal uyku düzeni, hormonal dengenizi fizyolojik sınırlarda tutarak, iyileşmeyi kolaylaştırır.

Kabızlık ve Bağırsak Gazları: Kabızlık ölüme kadar götüren kötü tablonun başladığının habercisidir. Belli belirsiz bir ishal sonrasında meydana gelir. Geç farkına varma ihtimaliniz yüksektir. “Zaten iştahsızım. Yemek yemedim. Ne yedim ki lavaboya götürsün?” demeyin. Kesinlikle ilk günden itibaren kabızlığa karşı önlem alınmalıdır. Bunu önlemek için, sabah akşam birer kase yoğurt+ kayısı reçeli+ 1 çay kaşığı çörek otu yağını birlikte karıştırıp tüketin. Sarı kayısı kompostosunu bolca tüketin. Sürekli bir şeylerle meşgul olun ve hareketli olun. Hareket kabızlığı önler. Hareketsizlik, sonuçta kabızlığa sebep olur. Kabızlık düzelmezse, bol sıvı alımı ve yürüyüş yaparak gidermeye çalışın. Aksi halde en kısa zamanda laktuloz kullanmanız gerekebilir. Bunun için doktorunuza danışın. Mide barsak gazlarının fazla olması gizli kabızlığın belirtisi olabilir. Bu tarz yakınmalarınız için mutlaka doktorunuzdan barsak gazı giderici karbon şurup gibi bir ilaç talep edin. Aksi halde barsak içi basıncının artması sebebiyle nefes darlığı yakınmanız başlar.

OMİCRON: Omicron, daha çok farenjit ve bronşite sebep olan bir virüstür. Bu itibarla pandeminin sonunu getirmesi gereken bir viral hastalık tablosudur. Omicron bronşit ve farenjitinde inatçı ve uzun süren bir öksürük meydana gelir. Belli bir döneminde tedaviye üst solunum yolları enfeksiyonlarında kullanılabilecek bir antibiyotiğin de eklenmesi gerekir. Ayrıca inatçı Omicron öksürüğünü kesebilmek için , tereyağı +pekmez +tahin karışımını bir tava içerisinde ocakta kaynamaya yakın derecede ısıtarak, her sabah aç karına iki üç kaşık tüketmeniz önerilir.

SON SÖZ: Ağır Covid19 hastalığı, bağırsakların virüsle tutulumu sonucunda meydana gelir. Erken tedavi edilmezse yaklaşık 7 gün sonra nefes darlığı başlar. Buna her ne kadar pnömoni denilse de, aslında akciğerlerin hücrelerarası bölümünde aşırı lenf sıvısının toplanmasına bağlıdır. Pnömoni hastalığın kendisi değil, sonradan gelişen bir komplikasyonudur. Hastalığın kendisini bağırsak tutulumu yaptığı dönemde erkenden kontrol altına alırsanız, pnömoni denilen tablo asla meydana gelmez. İlk günden itibaren yukarıdaki önerilere dikkat edelim.

Sağlıklı ve mutlu günler dilerim. 

Yorumlar 6
Hüseyin Ulusoy 02 Ağustos 2022 10:49

Çok teşekkürler sayın hocam. Benim mitral ve aort kapakçiklarim protez.2006, stentim var 2013. Pankreas kanseriyim 2020 de ,ameliyat oldum. Şekerim var bayağı yüksek sabah açlık 200 tokluk 300 unsilin kullanıyorum. Pekmez , kaysi komposto şu yemem mümkün değil ne yapabilirim. Bu arada 1 ay önce mide kanaması geçirdim hala hemoğram 9 civarında müthiş bir yorgunluk hissediyorum. Guatr im da var. Bana özel ne önerirsiniz

Özlem örenler 28 Şubat 2022 19:35

Hocam bilgileriniz sayesinde daha bilinçli hareket ediyoruz Allah razı olsun hemen yanıt verip yardım ettiğiniz için bizde uygulayarak hafif şekilde atlattık

Sevdw 25 Şubat 2022 21:19

Maden suyu midemdrki.gaza cok.iyi geldi ayrica kimyon kaynatipta ictim.bol ayran ve sivi meyve suyu aldim dediginiz herseyi yaptim asisiz olmama.ragmen hafif atlatiyorum cok sukur

faydalı 25 Şubat 2022 13:15

Basit gibi görünen ama çoook ile yarayan gayet faydalı bilgiler için teşekkür ederim. Ben su dahi içirmekte zorlandım ateş vardı. Hemen antibiyotik, hem gribal, vitamin vs başladı ama yetmedi. Serum taktıracaktım kabul ettiremedim. Serumu öneriyor musunuz

Fuat Çolakahmet 25 Şubat 2022 13:11

Orhan hocam bilgilendirme için teşekkür ederiz.

AHMET YÜKSEL 25 Şubat 2022 11:50

Aydınlatıcı ve uyarıcı bilgiler için çok teşekkür ederim. Selamlar.

Yazarın Diğer Yazıları