Süleyman Keskin

SEÇMENİ TANIMAK GEREKİYOR

Süleyman Keskin

Malatya Milletvekili adayları, seçim beyannameleri, mitingler, ilçe, mahalle toplantıları, ev ziyaretleri derken sahadan ilk izlenimler hakkında birçok bilgi ediniyorum.

Malatya seçmenine dair fikirler ve seçim havasının oluşturduğu ayaklı medyanın haline kadar azda olsa değerlendirmelerimi paylaşayım.

An itibariyle Malatya’da yapılan kamuoyu araştırmalarında görülen tablo ne 7 Haziran’a nede 1 Kasım’a benziyor. 24 Haziran seçimlerinin genel karakteristiği de zaten geçen bu iki seçime benzemiyor.

Peki, neye benziyor der gibisiniz?

Açıkça söyleyeyim; 7 Haziran ile 1 Kasım’ın arasında bir yerde duruyor.

Fakat daha 20 gün var seçmenin sandığa gitmesine.

Önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ilimizde mitingini yaptı. Yağmura rağmen binlerce

İnsan miting alanından ayrılmadı.

Malatya’ya çevreyolu, millet bahçesi, Battalgazi’ye 300 yataklı devlet hastanesi, Turgut Özal Üniversitesi, Havalimanına yeni terminal binası, Şire Pazarının taşınmasına kadar birçok müjde verdi.

 Yağmur altında vatandaşın birçoğu bu müjdelere çok fazla kulak kabartmadı.

AK Parti milletvekili adaylarına tavsiyem, gerek bu müjdeleri, gerekse Cumhurbaşkanlığı sisteminin önemine dair halka buluşmalarında açıklamalarda bulunsalar daha iyi olur. Bana göre, sandığa gidilen gün seçmenin 1 Kasım'a yakınsayacağı gözleniyor.

Şuanda Malatya’da siyasal bir mühendislik yapılıyor, bu havayı 7 Haziran 2015 genel seçimlerinde de gözlemlemiştim.

Sandığa gidince yine Malatya halkı mühendislik faaliyetlerini yememiş gerekeni yapmıştı.

Sonrasında 1 Kasım seçimine gidildi, 7 Haziran’a göre yaklaşık 10 puanlık bir artış AK Parti’ye yansıdı.

Bu halk, güvenliğin değerini, ekonomik istikrarın önemini, hükümet ile Cumhurbaşkanının uyumunu çok iyi biliyor.

Tabii ki her şey güllük-gülistanlık değil sahada. Adaylar seçmenin karşısına çıktığında eleştirel çıkışlarda oluyor. Yol, su, altyapı, üst yapıdan gördüğü mikro ölçekli sorunları dile getiriyor, içini döküyor. Azda olsa hükümete yönelik düşüncesini ilk ağızdan ve açık dille ifade ediyor. Netice de AK Parti’nin ilk 4 adayı bu konuda tecrübeli. Bu da olumlu gösterge olarak yorumlanıyor. Beklentisini açıkça yansıtan seçmen çoğunluğunun oy verme günü son bir muhasebe daha yapacağı ve sağduyunun ağır basacağı düşünülüyor.

Buraya kadar her şey tamam.

Siyasi partiler arasında oy geçişkenliği var. Malatya’da AK Parti’den MHP’ye, MHP’den İYİ Parti’ye, CHP’den HDP’ye kadar çok az bir miktar seçmen tercihlerinde değişim görülüyor. Bu değişimin sandığa ne kadarı yansır yada yansımaz 24 Haziran akşamı görmüş olacağız.

Artık oyların hangi ilçede, hangi mahallede hangi ittifak için artı değer üreteceği de hesaba katılmalı. Bunlardan daha önemlisi ekonomi.

Ekonomik tablonun, serbest piyasanın, kur ve faizdeki gelişmelerin halkta nasıl karşılık bulunduğunu unutmamak gerekir. Seçim ayarlı, dış müdahalelerle ekonomide yaşatılan durumu doğru okumak gerekir. Seçmenin her şeye rağmen yeni bir maceraya girmeyeceğini düşünüyor ve 24 Haziran’ın bir seçimden çok ötesi olduğunu belirtiyorum. Vesselam.

Yazarın Diğer Yazıları