SMMM Akif Beytur

Türk sineması önemli bir karakterini kaybetti...!

SMMM Akif Beytur

Türk sinemasının unutulmaz isimlerinden olan Cüneyt Arkın'ın hayatını kaybettiği bilgisi bu sabah ajanslara düştü. Vefat haberi Yeşilçam’ın usta isminin sevenlerini matem ve yasa boğdu. Arkın dün gece saatlerinde rahatsızlanarak Beşiktaş, Ulus’ta bulunan özel bir hastaneye geldiği. Eşi Betül Cüreklibatır ve yakınlarının yanında bulunduğu 85 yaşındaki oyuncu burada hayatını kaybettiği şeklindedir. Peki, Cüneyt Arkın kimdir, nasıl yaşadı ne iş yaptı, kaç yaşında ve neden öldü? 

Fahrettin Cüreklibatır/Cüneyt Arkın 8 Eylül 1937 yılında Eskişehir’e balı Karaçay Köyünde dünyaya geldi.  Çocukluğu ailesinin yanında çiftçilikle geçti. Eğitim hayatı boyunca başarılı olan Arkın, İstanbul’da Tıp Fakültesi kazandı. Adana civarında bir süre Doktorluk yaptı. Gerçek adıyla Fahrettin Cüreklibatır’dır. Babası Kurtuluş Savaşı'na katılmış Hacı Yakup Cüreklibatur'dur. Memleketi Eskişehir'de, yedek subay olarak askerliğini yaparken, Göksel Arsoy'un başrol oynadığı Şafak Bekçileri (1963) filminin çekimleri sırasında yönetmen Halit Refiğ'in dikkatini çekti. Askerliğini bitirdikten sonra Adana ve civarında doktorluk yaptı. 1963 yılında Artist dergisinin yarışmasında birinci oldu. Bir süre iş arayan Cüneyt Arkın, 1963'te Halit Refiğ'in teklifiyle sinema oyunculuğuna başladı ve 2 yıl içinde en az 30 Film çevirdi. 

 1964 yılında oynadığı Gurbet Kuşları filminin finalindeki kavga sahnesi, Arkın'ın kariyerinde bir kırılma noktası oldu. Bir süre daha duygusal-romantik jön karakterlerini canlandırdıktan sonra yine Halit Refiğ'in önerisiyle aksiyon filmlerine yöneldi. 1969 ve 1976’da Antalya Film Şenliği’nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü aldı. Ayrıca, 1972 yılında En İyi Erkek Oyuncu kategorisinde Adana Altın Koza Film Şenliği’nde ödül aldı. Sinema kariyeri boyunca yaklaşık 300’den fazla filmden rol alan Arkın, 1999 yılında 36. Antalya Film Şenliği’nde Yaşam Boyu Onur Ödülü aldı. 

 Bugüne kadar yüzlerce filmde rol alan Cüneyt Arkın, Yeşilçam'ın en önemli isimlerindendir. Malkoçoğlu, Battal Gazi gibi filmlerle zorlu sahnelere imza atan Cüneyt Arkın kariyeri boyuncu dublör kullanmayı hep reddetti. Bu da bazen ölümlerden dönmesine neden oldu. İşte Cüneyt Arkın’ın yaşadığı 16 sakatlık. 

 Cüneyt Arkın sinemasına ayrı bir renk getiren, yönetmenliğini Çetin İnanç'ın yaptığı 1982 tarihli Dünyayı Kurtaran Adam zamanla bir kült film haline geldi. 1980'li yıllarda Ölüm Savaşçısı, Kavga, Sürgündeki Adam ve İki Başlı Dev gibi aksiyon filmlerinden sonra, 1990'lı yıllarda da polisiye dizilere yöneldi. 

 Fahrettin Cüreklibatır / Cüneyt ARKIN’ın Evlilikleri; İlk evliliğini 1964 yılında kendisi gibi doktor olan sınıf arkadaşı Güler Mocan ile yaptı. 1966 yılında kızları Filiz doğdu. Cüreklibatır'ın yeni gelişen sinema oyuncusu kariyeri nedeniyle evliliği uzun sürmedi. Fahrettin Cüreklibatır. 1968 yılında Cüneyt Arkın olarak sahne adını aldı ve bir çini fabrikası sahibi olan varlıklı bir ailenin kızı Betül Işıl ile tanıştı. İsviçre'de bir Üniversite mezunu olan Işıl, o sırada uçuş görevlisi olarak çalışıyordu. Cüneyt Arkın, 1968 yılında boşandıktan bir yıl sonra, 1969'ta Betül (Işıl) Cüreklibatır ile nişanlandı, 1970'te evlendiler ve 1971'de boşandılar. Kısa süre sonra yeniden evlendiler ve bu evlilikten de Kaan ve Murat adlarında iki çocuğu oldu. Fahrettin Cüreklibatır/Cüneyt Arkın KOAH hastasıydı ve daha önce de hastanelerde tedavi görmüştü. 

 Hastanede yapılan açıklama "Türk sinemasının değerli oyuncusu Sayın Cüneyt Arkın kalbinin durması sebebiyle ambulansla geldiği Liv Hospital'da bütün yeniden canlandırma çabalarına rağmen hayatını kaybetti. Türk sinemasının dev oyuncusunu kaybetmenin üzüntüsü içindeyiz. Arkın'ın ailesine ve tüm sevenlerine baş sağlığı diliyoruz." denildi. 
 
Fahrettin Cüreklibatır / Cüneyt Arkın, zamane gençleri için, "AMERİKAN'IN MÜZİĞİNİ DİNLERSİN AMA HAYRAN OLMAZSIN" Tarih bilinci olan insan Amerikan tıraşı olmaz, Amerikan küpeleri takmaz. Müziğini dinlersin ama onun hayranı olmazsın. Tarih bilinci olan genç, Türk Müslüman bilincini değiştirdiği için öyle yaşar. Çok olumlu bakıyorum. "ERKEKLERE HAYRET EDİYORUM" Şimdi erkekler kaşlarıyla bile oynuyor. Hayret ediyorum. Bu bir ambalaj, kutunun içinde bir şey yok, değer yok. Giderek insanlar android oldu. Yarı insan, yarı robot oldu. Teknoloji insanları o hâle getirdi." şeklinde eleştiride bulunmuştur.  

Bizim nazarımızda ise; Asil bir Türk evladı gibi Dinine, Tarihine, Kültürüne, Aile bağlarına sonuna kadar bağlı yaşadı birçok genç onun sayesinde spora (boks ve karate) ye başlayıp, alkol ve uyuşturucu illetinden kurtuldu. Bir dönem gençlerin yakışıklı kuvvetli cesur ve babacan ekolüydü. Sinema da Türkün bükülmez bileğini ve gücünü Dünya ya bir çeşitli film karelerinde seyretmiştir. 

Bizim kuşak gençliği üzerinde büyük hakkı olan Fahrettin Cüreklibatır / Cüneyt Arkın’nın bizim kuşağa hakkını helal etmesi adına bu araştırma yazısı ile arkını tanımayanlara tanıtmaya çalıştım. Merhuma Cenabı Allahtan Rahmet ve Mağfiret diliyorum Ruhu Şad mekanı Cennet-i ali olsun inşallah. kederli ailesi, yakınları, Sinema camiası ve TÜRK DÜNYASI’NIN BAŞI SAĞOLSUN.  

Yorumlar 6
Abdullah AKDAĞ 01 Temmuz 2022 07:45

Akif bey emeğinize sağlık.

Aynur Sarıcı 30 Haziran 2022 12:38

Kaleminize sağlık, herkesin sevip saydığı bir sanatçı idi..ruhu şad olsun.

Hüseyin karadut 29 Haziran 2022 22:00

Kaleminize sağlık ????

Özkan İşlek 29 Haziran 2022 14:17

Mekanı Cennet olsun. Çocukluğumuzun kahramanı idi. Filmlerinin olduğu zaman bağdan bahçeden nasıl kaytarırız onu hesabını yapardık. Nur içinde yatsın.

Sümeyye Hoca 29 Haziran 2022 13:24

Tarih bilincinin linç edildiği günümüzde filmleriyle bunu dirilten merhum usta oyuncumuzu konu edinmeniz çok manidar olmuş Akif bey, öncelikle tebrik ederim . Sanatçı dediğin kendisine teklif edilen James Bond rolünü redderken Battalgazi de bir halk kahramanı olduğunu ifade eden Cüneyt Arkın gibi olur.Sanatci dediğin, böylesine değerleri nesillere taşımak için her köşeye ölümsüzlüğüne dair yazılar yazan bir kalemin sahibi olur,sizin gibi.Allah onun mekanını cennet, sizin kaleminizi güçlü etsin..

NECLA ANIL 29 Haziran 2022 12:38

Kaleminize sağlık üstadım çok güzel ve aydınlatıcı bir köşe yazısı olmuş

Yazarın Diğer Yazıları