SMMM Akif Beytur

Hazine Ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek'in Dikkatine…!

SMMM Akif Beytur


Mücbir sebep hali 7 yıllık Uzatılmalıdır

“06 Şubat 2023 Tarihinde Meydana gelen Kahramanmaraş Depremi sonucu 11 ilimizdeki asrın felaketini hep birlikte yaşadık. Deprem bölgemizde devam eden 4 il ve 2 ilçemiz için mücbir sebep hali 30 Nisan 2024 tarihinde sona erecektir. Acıların büyüklüklerini karşılaştırmak gibi bir kastımız yoktur. Ancak Van, ve Kocaeli depremlerinde, mücbir sebep uygulamaları göz önüne alındığında, yaşadığımız asrın felaketinde mücbir sebep sürelerinin ne kadar yetersiz olduğu kamuoyu ve kamu otoritesinin takdirinedir.” diyerek 4 ilimiz iki ilçe için en az 7 yıl uzatılması zorunluluk arz etmektedir. 

Asrın felaketinde Malatya da can ve mal kaybı yıkılan konut işyeri kamu binaları oluşan zarara dair gerçek bilgileri Devlet, kamuoyu ve basından gizleyen yetkililer, İlimizden başka illere büyük bir göç oluşumunu önleyemedikleri gibi biz deprem zedeler nezdinde telafisi güç ve imkansız ölçüde sosyolojik, psikolojik, kültürel, manevi ve maddi anlamda zararımıza neden oldukları açıktır. Bu nedenle Ankara'dan bakıldığında ; Deprem Felaketinin çok ağır olduğu Malatya da hayatın normale döndüğü düşünülmektedir. Oysaki meslek camiamız, esnaf sanatkârlarımız ve birçok ticaret sanayi işletmeleri, hala iptidai koşullar altında, internet yok, alt yapı yok, üst yapı yok, resmi daireler ve kurumlar yetersiz, hayat mücadelesi vermektedir. Deprem bölgemizde, mücbir sebep halinin bölgemizde yaşanan olağanüstü koşullar göz önüne alınarak, il ve ilçe ayrımı yapmaksızın son kez olmak üzere, en az 7 yedi yıla kadar uzatılmalı, beyan ve bildirimler için ise, süre sonunda 3 aylık ek süre verilmelidir.

Deprem Felaketi Bölgemizde, en çok yıkım ve hasara uğrayan meslek grubu içerisinde, Serbest Meslek olarak adlandırılan biz Mali Müşavirler, Doktorlar, Eczacılar, Mühendisler, Mimarlar, Avukatlar ve benzeri diğer serbest meslek mensupları, tamamen işyerlerini, demirbaş ve ekipmanlarını kaybetmiş olmalarına rağmen, bugüne kadar KOSGEB kredilerinden yararlandırılmamışlardır. KOSGEB ile ilgili yasal düzenlemeler ivedilikle yapılarak, Serbest Meslek Mensuplarının da bu imkanlardan yararlanmaları sağlanmalıdır.

Bölgemizde, Esnaf Sanatkârlarımız ile Ticaret ve Sanayi kuruluşlarımızın, tahakkuk eden vergileri ve SGK Primleri, bilanço rasyo oranlarına bakılmaksızın ve teminat aranmaksızın, 30 Haziran 2025 tarihine kadar müracaatları ile 24 Ay faizsiz taksitlendirilmelidir. Mücbir sebep süresince, Banka Kredileri, Vergi, SGK Primi, Oda aidatı, BAĞ-KUR prim tahakkukları faizleri iptal edilerek, ileride isteğe bağlı talep edilmesi halinde, yeniden hizmet ihya imkânı sağlanmalıdır.

Deprem Felaket Bölgemizde, iş göçünü önlemek, istihdamı artırmak için, tüm işverenlere SGK prim ve Vergisel avantajları Muafiyetler sağlanmalıdır. Aksi takdirde, bölgemizde Serbest meslek, esnaf sanatkârlar ile Ticaret ve Sanayi sektörlerin ayağa kalkması, istihdam oluşturması, şehirlerimizin inşa ve ihyası süreci, durumdan çok olumsuz etkileneceği açıktır.

Ülkemiz genelinde, TÜRMOB’a bağlı 130 bin Mali Müşavir meslektaşımız bulunmaktadır. Devletlerin vergi gelirlerini toplamak ve hükümetlerin çeşitli alanlarda geleceğe yönelik planlamalar yapmak için bazı verilere ihtiyaçlarının olduğu açıktır. Ancak, bu veriler toplanırken, istenilecek verilerin mümkün olduğunca tek elden alınması, gereksiz bilgi toplamanın önüne geçilmesi ve veri toplama için kullanılan yöntemlerin de sağlıklı çalışması, büyük önem arz etmektedir.

Ancak, bugün Mali Müşavirlerin sırtındaki yük, artık dayanılmaz bir boyutlara ulaşmıştır. Meslek mensuplarımız aracılığıyla alınan, beyan ve bildirimlerin sayısı her geçen gün artmakta, bu beyan ve bildirimlerin içerikleri kolaylaşacağına zorlaşmaktadır. Gelişmiş ülkelerde, iş verimini artırmak için, haftalık çalışma günlerinin, dört güne indirilmesi tartışılırken, biz Mali Müşavirler olarak, neredeyse 7/24 ofislerimize hapsedilmekteyiz.

Görünürde, mükellef veya işverenlerden istenilmekle beraber ; iktisadi ve sosyal hayata ilişkin, ihtiyaç duyulan hemen her veri, biz Mali Müşavirler aracılığıyla toplanılır hale gelmiştir. Bu durum meslek mensuplarının, zaten çok ağır bir iş yükü altında, ezilmelerine sebebiyet vermekte iken, bir de beyan ve bildirimleri almak için kullanılan sistemlerin, (GIB) sağlıklı çalışmaması ve yoğunluk dönemlerinde tıkanması, zamanla yarışan meslektaşlarımızın, streslerini katbekat artırmaktadır. Meslektaşlarımız rutin dönemler de dahi, beyan ve bildirimleri sağlıklı bir şekilde hazırlayamaz hale geldiği açıktır.

3568 sayılı Meslek Yasamızın, 1.Maddesinde Kanun’un amacı, “işletmelerde faaliyetlerin ve işlemlerin, sağlıklı ve güvenilir bir şekilde işleyişini sağlamak, faaliyet sonuçlarını ilgili mevzuat çerçevesinde denetlemeye, değerlendirmeye tabi tutarak, gerçek durumun ilgililerin ve resmî mercilerin istifadesine tarafsız bir şekilde sunmak ve yüksek meslekî standartları gerçekleştirmek, …” şeklinde tanımlanmıştır. Ancak, bu kadar ağır iş yükü altında çalışmak zorunda bırakılan, meslek mensuplarımızın, bir işletmeninin faaliyetlerini ve işlemlerini sağlıklı bir şekilde yürütmesi, mümkün değildir.

Sayın Bakanım, Sesimizi duymanız için TÜRMOB Genel Başkanımız Emre Kartaloğlu’nun belirttiği gibi, meslektaşlarımızın masa başında, ölmesi mi gerekir. Mali Müşavirlerin iş yükünü hafifletecek çözüm önerilerini Sayın Bakanlığınız yetkililerine, yine hem yazılı hem de sözlü olarak birçok kez aktarıldı. Bu konuda artık nihai çözüm bekliyoruz. 

Yapılan her görüşmede, Mali Müşavirlerin ağır iş yükü altında ezildiğini, omuzlarındaki yükün artık dayanılmaz bir seviyeye geldiğini, meslektaşlarımızın beden ve ruh sağlıklarının, bu yükü artık kaldırmadığını sıklıkla ifade edilmiştir. Önerilerimize yıllardır sessiz kalınması sebebiyle büyüyen bu sorunların ortadan kaldırılması için, beyan ve bildirimlerin sadeleştirilmesi, bilgi sistemleri alt yapılarının modernizasyonu ve güçlendirilmesi elzemdir.

Ölçüsüz bir iş yükü ve adil olmayan ücret tarifesi, mali müşavirlerin iş ve yaşam dengesini, olumsuz etkilemekte ve insani yaşam hakkını ellerinden almaktadır. Sorunlarımıza ivedili olarak çözüm üretilmesi için haykıran, 130 bin meslek mensubumuzun, çığlıklarına duyarsız kalınmamalıdır. Artık mevcut işlerimizi yapamaz hale geldik, bıçak kemiğe dayandı! İnsani şartlarda ailemize ve kendimize zaman ayırıp insanca yaşamak biz mali müşavirlerin de Anayasal hakkıdır.

Arabuluculuk, Uzlaştırmacılık, Yeşil Pasaport, Vergi Muafiyeti, Silah taşıma, Mali tatil ve vb. taleplerimizin günün ekonomik koşulları ile hayatın olağan akışına uygun olarak yeniden düzenlenmesi, Anayasal müktesebat hak ve yetkilerimize dair yasal düzenlemelerin ivedilikle yapılarak bu konudaki yasal taleplerimizin yerine getirilmesi elzemdir. 

Sayın Bakanlığı’nızdan, her ay beyan sürelerinin uzatılmasını değil, günümüzde yapay zekâ teknolojisinin kullanıldığı bir çağda, elektronik uygulamalar aracılığıyla toplanan, verilerin etkin bir şekilde sınıflandırılmasını ve yasal olarak veri talep eden kurumlarla, örneğin TUİK, Merkez Bankası ve Kamu İhale Kurumu gibi, tüm kamu kurumlarıyla paylaşılmasını talep ediyoruz. Ayrıca aynı verilere dayalı olarak yapılan tekrarlı beyan ve bildirim yüklerinin hafifletilmesini, vergi beyan dönem ve sürelerinin, resmî tatil günleri dikkate alınarak, o sürelerin ilave edilerek takvimlerin yeniden düzenlenmesini talep ediyoruz.

Şu an, meslek camiasında bir infial hali mevcuttur. Meslektaşlarımız gece gündüz demeden, rutin işlerinin yanında, mükellefler için enflasyon düzeltmesinin, vergi etkisi olmaksızın her yıl sonunda uygulanması talebimizin, yerine getirilmesi gerekmektedir. 

Bizler, devletimiz için her türlü fedakarlığı yapan, tıpkı pandemi döneminde olduğu gibi, ekonominin çarklarının dönmesi için, sağlımızı tehlikeye atarak üzerimize düşen görevleri, yüksek sorumluluk bilinci ile yerine getiren, bir meslek gurubuyuz.

Devlet bizim devletimizdir. Tabi ki kriz dönemlerinde, herkesin elini taşın altına koyması ve var gücü ile çalışması gereklidir. Ancak, hiçbir kamu gücünün de, bir meslek grubuna bu kadar angarya yüklenmeye ve meslektaşlarımızın psikolojilerini bozmaya hakkı yoktur.

Sayın Cumhurbaşkanımızın, Hükümetimizin, Hazine ve Maliye Bakanlığınızın, Gelir İdaresi Başkanlığımızın ve biz Mali Müşavirlerin, işlerini daha sağlıklı bir şekilde yapabilmesi, yasal, haklı ve insani taleplerimizin, ivedilikle hayata geçirilmesi ve DEPREM BÖLGEMİZDEKİ MÜCBİR SEBEP HALİNİN, DEVAMI İLE MESLEKİ SORUN VE TALEPLERİMİZİN, ÇÖZÜMÜ NOKTASINDA HASSASİYET GÖSTERİLERİLECEĞİNE, OLAN İNANCIM VE GÜVENİM TAMDIR.26.08.2024  

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Kamuoyunun Takdir değerlendirmesine Saygıyla arz olunur.

Yorumlar 4
Ahmet kamış 26 Ağustos 2024 16:28

Ağzına yüreğine sağlık Üstad. Çok teşekkür ederim. Sizlerin gayret ve çabalarıyla olumlu sonuç alacağımızı ümit ediyorum.

Ahmet kamış 26 Ağustos 2024 16:23

Ağzına yüreğine sağlık Üstad. Gerçekten çektiğimiz sıkıntıları dile getirdiğiniz için Çok teşekkür ederiz. Sizlerin çaba ve gayretleriyle olumlu sonuç alacağız inşaAllah.

TAMER BULUT 26 Ağustos 2024 15:32

AKİF BEY ÜSTADIM KALEMİNİZE VE YÜREĞİNİZE SAĞLIK SORUNLARIMIZI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ NET BİR ŞEKİLDE DİLE GETİRDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER

Özkan İşlek 26 Ağustos 2024 12:59

https://www.ekonomim.com/sehirler/malatya-is-dunyasi-mucbir-sebep-icin-cumhurbaskanina-seslendi-haberi-762292

Yazarın Diğer Yazıları