Ramazan Keskin

ALLAH'IN VAADİ HAKTIR

Ramazan Keskin

Rabbimizin koyduğu kanunlar, şaşmaksızın devam ediyor.

Dünya‘ya gelmemiz nasıl ki bir gerçekse, ölüm de öyle bir gerçektir. Gün gelecek, Rabbimiz yeniden insanları diriltecek ve yaşadıkları Dünya hayatlarının hesabı sorulacaktır. İnsanın nasıl sınırlı bir ömrü varsa, bu kainatın da sınırlı bir ömrü vardır. Gün gelecek insanın ömrü bittiği gibi bu kainatında ömrü bitecektir. Yeniden bir diriliş vuku bulacaktır.

Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’de bize şöyle haber vermektedir: ”Mülkü elinde bulunduran yüceler yücesi Allah her şeye gücü yetendir. Ölümü ve hayatı sizi denemek, imtihan etmek ve hanginizin daha güzel amel işlediğini ortaya koymak için yaratmıştır. Allah Aziz ve Gafur olandır.” Mülk Suresi Ayet 1-2

Hayat devam ediyor. Ölüm Allah’ın emridir. Dinimiz İslam’a göre taziye 3 gündür. Geleneğimize göre taziye 40 gündür. Elbette ki haberi olmayan akraba, dost ve arkadaşlar ne zaman taziyelerden haberdar olurlarsa, o zaman dua ederek taziyetlerini bildirebilirler, bunda herhangi bir sakınca yoktur. Biz Müslümanlar namazımızda ve namazın dışında da her zaman kendimize, vefat etmiş olan yakınlarımıza ve tüm Müslümanlara dua ettiğimiz gibi dua edilir.

Taziyenin insan üzerindeki etkisi 111 (Yüz on bir) saattir. Bu süreden sonra insanlar istese de istemese de Dünya işlerine dönmek durumunda kalırlar. Taziyenin en zor anı vefat edenin vefat haberinin alınmasıdır. Sırasıyla mütevaffânın (ölen kimsenin)yıkanması, kefenlenmesi, cenaze namazının kılınması, cenazenin kabre konulması, eve dönülmesi ve misafirleri ağırlamak en zor andır. Bundan sonra acı ve üzüntü giderek azalır. Cenaze sahipleri en fazla 24 saat yemez ve içmezler.24 saatten sonra isteseler de istemeseler de yeme –içme işlemleri başlar. Rabbimizin koyduğu bir kanundur ölüm gerçeği. Hayat devam ediyor. İnsan kaldığı yerden yeniden hayata dönüş yapar, tâ ki, kendisinin sırası gelinceye kadar.

Rabbim! Vefat eden Müslümanlara rahmet eyle.

Rabbim! Hayatta olan Müslümanlara da hayırlı ömürler ver.

Rabbim! Bizleri Adn ve Firdevs cennetlerinde ağırlayacağın kullarından eyle.

Vesselam.

Yazarın Diğer Yazıları