Yatırımlar durdu

İYİ Parti Malatya İl Başkanı Süleyman Sarıbaş, Malatya'daki, kamu yatırımlarının durma noktasında olduğunu belirterek, '2019 kamu yatırımlarında Malatya en az pay alan illerden biri. Malatya Büyükşehir ama devlet yatırımlarında pay almada en sonlarda. Devlet yatırımlarında pay almadığı gibi Gayri Safi Milli Hasıla'sını (GSMH) da diğer illere nazaran en son artıran 3 ilden bir tanesi. Yani Malatya büyümüyor. Yatırım olmadığı için büyümeyen bir şehir' dedi.

Yatırımlar durdu

İYİ Parti Malatya il Başkanı Süleyman Sarıbaş, il başkanlığı binasında basın toplantısı düzeyerek, , Malatya ve ülke gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu. Yatırımlarda Malatya'nın geriye atıldığına dikkat çeken Sarıbaş, Malatya'nın 6. teşvik bölgesinden 4. Teşvik Bölgesine alınmasıyla bir kenara atıldığını ifade etti.

Bizi oyalıyorlar

Kongre sürecine değinen Sarıbaş, İYİ Parti'nin il ve ilçe kongrelerini tamamladığını 20 Ağustos'ta büyük kongrenin gerçekleştirileceğini hatırlattı. Birçok esnafın pandemiden etkilendiğini vurgulayan Sarıbaş,  "En başta okul kantinleri servisçi, kahveci, esnafımız var.  Gıda sektörünün dışında hemen hemen bütün sektörler zarar gördü. Bütün devletler kendi vatandaşlarına yardım kapıları açtılar. Devletimizi yönetenler, daha evvel bütçelerinde para olmadığını için çok kısıtlı yardım ettiler ama yeterli değil.  Krediye yüklendiler. Bu ay geri ödenmesi gerekiyor. Maalesef esnafımız bunu ödemekte çok zorlanacak. Hükümete düşen göre vatandaşın yanında olmak. Keyfi harcamalardan vazgeçip, vatandaşın acil ihtiyacını gidersin.  Pandeminin getirdiği 10 milyona yakın işsizimiz var. Asgari ücretin altında maaş alan milyonlarca emeklimiz var.  Yani 70 milyon insan çay ve simide muhtaç. Diğer taraftan Sayın Bakanımız uçtuk, kaçtık diyerek bizi oyalıyor.  Artık söyledikleri hiç bir şeye vatandaşa inanmıyor. Test süresine inanan bir Allah’ın kulu var mı? Okullar açılacak bu pandemi sürecinde nasıl açacaksınız? Açamayacaklar, özel okul parası alıp vatandaşı mağdur edecekler.  Kenar mahallelerden arayıp yardım isteyen vatandaşlarımız var.  Muhtarlar, kanaat önderleri arıyorlar mahallede,  ekmek bulamayan vatandaşlarımız var" diye konuştu.

Malatya geri plana atıldı 

Kamu yatırımlarında Malatya'nın geri plana atıldığına işaret eden Sarıbaş; "Kamu yatırımları durma noktasında. 2019 kamu yatırımlarında Malatya en az pay alan illerden biri. Malatya'nın GSMH bir önceki yıla göre artma oranı ne?  Yüzde 3 civarında. Malatya Büyükşehir ama devlet yatırımlarında pay almada en sonlarda.  Malatya devlet yatırımlarında pay almadığı gibi GSMH da diğer illere nazaran en son artıran 3 ilden bir tanesi. Yani Malatya büyümüyor. Yatırım olmadığı için büyümeyen bir şehir. Ne yaptılar 21 Ağustos'ta aldıkları bir kararla Malatya'yı 6 Bölge kalkınmadan, 4'e düşürdüler.  Buda şu demek; Malatya'ya yapılan yatırımlara devlet daha az teşvik verecek. Daha az katkı sağlayacak. İktidar tarafından değil bizim tarafımızdan baktığımız zaman iktidarın süresini dolduğunu, milleti yıldırdığını, Malatya'daki çalışmalarda artık bir gelecek görmüyor. Dolayısıyla yeni bir iktidara ihtiyaç var. Biz kadrolarımızı doldurduk, hazırız. Malatya'da bütün mahalleleri tek tek tarayacağız.  İYİ Parti, Malatya'da iddia ediyorum ikinci parti olacak. Siyasetin içinden geliyorum, sokağı da, vatandaşın bakış açısını da biliyorum " şeklinde konuştu.  

Malatya'nın sahibi yok

6 bölgeden 4. bölgeye düşürülmesi ile ilgili TSO ile görüşmeniz oldu mu? Sorusuna yanıt veren Sarıbaş,  "Görüşmedim, ama 6. Bölge ile 4. Bölge arasında ne getirip ne götürdüğünü biliyorum. 4.Bölgedeki elektrik fiyatı 6. Bölgeden bir kat fazla. Sanayici elektrik kullanıyor. 6. Bölgede organizenin dışında yatırım yaparsanız teşvik alıyorsunuz, ama 4 Bölgede sadece organize ile sınırlısınız. Dolayısıyla yatırımcının önü kapatılıyor.  Niye Malatya? Malatya kalkınmış olur, GSMH oranında görünen bir artış olur. Dersiniz ha Malatya'yı düşürelim. Öyle bir şey yok.  İşin özü şu; Kasada para yok. Devletin yatırımlara verdiği teşvikleri azaltmak. Kasada para olsaydı yüzde 220 ÖTV  gelir miydi. Evlatlardan bir kısmını atıyorsunuz , hani kartallar atıyor ya çocukları kenara, Malatya beslenemeyen evlatlardan kenara atıldı. Malatya'nın sahibi yok. Bu sistem bütün şehirleri sahipsiz bıraktı, Malatya'yı daha çok sahipsiz bıraktı"  ifadelerini kullandı.