Vatandaş cezalandırıldı

Kahvehaneler ve çay ocaklarının adeta bir iş bulma kurumu gibi vatandaşa hizmet verdiğini belirten Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Malatya milletvekili Veli Ağbaba, getirilen bu kısıtlama ile birlikte sadece esnafın değil, on binlerce yevmiyeli çalışan vatandaşın cezalandırıldığı söyledi.

Vatandaş cezalandırıldı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Malatya milletvekili Veli Ağbaba, Malatya'daki programları kapsamında CHP İl Yönetimi ile birlikte Malatya Kahveciler Odası Başkanı Hacı Karanfil'i ziyaret etti. Ziyarette konuşan Ağbaba, kahvehaneler ve çay ocaklarının adeta bir iş bulma kurumu gibi hizmet verdiğini aktaran Ağbaba, getirilen bu kısıtlama ile birlikte sadece esnafın değil, on binlerce yevmiyeli çalışan vatandaşın cezalandırıldığı söyledi. AK Parti hükümetinin ideolojik saplantı ile yasaklar getirdiğini iddia eden Ağbaba, "Koronavirüs nedeniyle yapılan bazı yasakların ideolojik olduğunu buradan açıklamak isterim. İdeolojik bir yaklaşım ile mücadele ediliyor. Pandeminin ilk başladığı dönemde Haziran’a kadar birçok işyeri gibi Kahvehaneler kapatıldı. Yaklaşık 250 bin işyeri kapatıldı. Ardından açılan ve kapatılan işyerlerine bakın, buradaki ideolojik yaklaşımı fark edebilirsiniz. İnsanların bir çay içerken oynamış olduğu tavlaya, kağıda ideolojik bir saplantı ile karşı karşıyayız. Kahvehaneler sadece orada çalışan yada kahvehane sahiplerini ilgilendiren bir şey değildir. Kahvehaneler aynı zamanda devletin yükünü sırtlamaktadır. İnsanlar gelip sıvacısını, boyacısını, seramikçisini yada günlük işini yaptıracağı yevmiyecisini nereden bulur, kahvede bulur, çay ocağından bulur. Kahvehane kapatıldığında sadece orada çalışan esnaf ve çalışan mağdur olmuyor. Ben esnaflarımızı tebrik etmek istiyorum. Hiçbir gün surat asmadan, parası olsa da olmasa da bu emekçileri ağırladılar ve geri çevirmediler. Kahvehaneler ve çay ocaklarına getirilen bu kısıtlama ile yevmiyecilerin işyerlerini kapatmış oldular" diye konuştu.

Sıkıntımız büyük

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Malatya Kahveciler Odası Başkanı Hacı Karanfil ise, Ağbaba'nın esnafın sesi olduğunu dile getirdi. Esnafların 9 aydır kapalı olduğuna dikkat çeken Karanfil, "Kahvehane diyoruz ama odamıza kayıtlı kahvehane, internet kafe, düğün salonları, okul kantinlerimiz var. Malatya’da 25 Ocak depreminden bu yana okul kantinlerimiz kapalı. Bugüne kadar devletimizden bu vatandaşlara hal hatır soran olmadı. Bu arkadaşlarımız destek görmediler. Okullar kapalı olunca kantinciler ne yer ne içer soran da olmadı. 9 ay önce koronavirüs nedeniyle kahvehanelerimiz kapatıldı. Koronavirüs bu süreçte bitti mi, bitmedi. Kahvehaneler 1 Temmuz’da bir süre açıldı. Daha sonra kısıtlamalar nedeniyle iş yapamadıkları için tekrar kapatıldı. Malatya’da 300 tane kahvehane esnafından sadece 10’u açık kaldı. Diğer esnaflarımız kepenk indirdi. Kapalı olan Kahvehanelerimizi Cumhurbaşkanımız bir daha kapatmış oldu. Sıkıntımız büyük, derdimiz büyük.  Kapalı olan bir iş yerinde vergi, Bağ- kur, SSK olur mu? Diğer yandan doğalgaz şirketi borçlar nedeniyle bir esnafımızın aboneliğini iptal ediyor. Belediyeler, Çevre Temizlik Vergisi, İlan Reklam Vergisi için esnaflarımıza sürekli bildirimde bulunuyor. Esnafımız ne kazandı ki şimdiye kadar. 9 aydır kapalıyız, halimiz ne olacak bilmiyoruz. İnşallah sesimizi duyarlar. 9 aydır duymadılar, bundan sonra da duyarlar mı bilmiyorum" ifadesini kullandı.