Vali Baruş Yazıhan'da

Malatya Valisi Aydın Baruş, Yazıhan'da muhtarlarla kurum yetkililerini bir araya getirdi.

Vali Baruş Yazıhan'da

Vali Aydın Baruş, Yazıhan ilçesi Halk Eğitim Merkezinde başta genel güvenlik ve asayiş konuları olmak üzere ilçedeki yatırım çalışmaları, içme suyu ve kanalizasyon, elektrik, meralar, ağaçlandırma ile eğitim ve sağlık konularındaki ihtiyaç ve sorunlar ile ilgili muhtarlar, sivil toplum kuruluşları ve kanaat önderleri ile bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantıya İlçe Kaymakamı Bülent Şimşek, İlçe Belediye Başkanı Nevzat Öztürk, Kurum Müdürleri, Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, Mahalle Muhtarları ve Kanaat Önderleri katıldı.

Toplantı öncesi Koronavirüs ile yapılan mücadelede özellikle yaşlılarımızın aşılanması konusunda vatandaşların doğru yönlendirilmesini ve yaşlılarımızın en kısa zamanda aşılanarak koronavirüsün ölümcül etkilerinden kurtulmaları için vatandaşlar ile sağlık kuruluşları arasında gerekli koordinasyonu oluşturmalarını isteyerek konuşmasına başlayan Vali Aydın Baruş “Bu toplantıları düzenlemekteki amacımız vatandaşımızın birinci basamaktan temsilcisi olan ve aynı zamanda demokrasimizin vazgeçilmez unsurları olan muhtarlarımızın ağzından vatandaşlarımızın sorunlarını, problemlerini dinlemek ve kurumlar arası işbirliği kapsamında bunları çözme yolları aramak. Bunun neticesinde de vatandaşlarımızın devletimize olan güvenini, itimadını arttırmak ve devletimizle vatandaşlarımız arasındaki ilişkilerin çok daha sıkı bir şekilde kurulmasına katkıda bulunmaktır.

Devletimiz sosyal devlet. Sizler devletimiz ile vatandaşlarımız arasında birer elçisiniz ve bizlerin, kamu hizmetlerini vatandaşlarımızın ayağına kadar götürmesinde en büyük yardımcımızsınız. Siz muhtarlardan beklediğimiz devletimizin sağladığı olanaklardan vatandaşlarımızı haberdar etmek, onların dertlerini sıkıntılarını bizlere ulaştırmanızdır.
Öncelikle yaklaşık bir yıldır devam eden pandemi sürecinde sağlık teşkilatımızın, kolluk güçlerimizin fedakârane çalışmalarına vermiş olduğunuz destekten dolayı muhtarlarımıza çok teşekkür ediyorum.

Yazıhan ilçemiz salgın açısından şu anda riskli bir durumda değil ancak neredeyse sıfıra doğru yaklaşmışken vaka sayılarımız son günlerde tekrar bir hareketlenme olduğunu görüyoruz. Lütfen çok dikkat edelim. Bugün burada gördüğüm manzaradan sevinç duyuyorum. Çünkü muhtarlarımız maske kurallarına dikkat ediyorlar. Toplantımızda sosyal mesafe kurallarına uygun bir şekilde düzenleniyor. Ancak bu tür kapalı yerlerdeki toplantılarımızı veya ziyaretlerimizi mümkün olduğunca kısa tutmamız lazım ve ziyaretine gittiğimiz insanlara karşı riskli durumda olmamak için mutlaka maske kullanmamız lazım.

Özellikle 60 - 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızı ziyaretimizde çok çok dikkatli olmamız lazım. Çünkü can kayıplarımız daha çok bu yaş grupları üzerinde oluyor. Bizlerde aramızdan ayrılan dostlarımızdan, kardeşlerimizden dolayı üzüntüye gark oluyoruz. Aileler üzülüyor ve bu acı manzaralarla, acı olaylarla karşılaşmamak için de hepimizin üzerine vazife düştüğünü hiçbir zaman unutmayalım.

Tabii ki muhtarlarımız üzerine düşen vazifeyi yapıyorlar ancak burada bizim muhtarlar olarak yapmamız gereken vatandaşlarımızı daima bu konuda uyarmak. Çünkü süreç henüz bitmedi. Biz süreci titiz bir şekilde devam ettirsek yarın işimizden gücümüzden olmayız, rahat bir şekilde işimize gideriz, çalışan insanlarımız iş yerlerine gidebilirler, çocuklarımız okullarına gidebilirler ama bu dikkati göstermezsek maalesef bir yıldır devam eden bu kısıtlamaların tekrar devam etme süreci gündeme gelir. O açıdan bu konudaki dikkatinizi çekmek istedim. 

Şu sevincimi sizlerle paylaşmak istiyorum. 1990 yılında Yazıhan ilçe oldu, o günden bugüne tabii ki tarımsal faaliyetlerin yoğun olduğu bir yer burası. İlçe merkezimiz başta olmak üzere kamu hizmetleri noktasında uzun bir süre Yazıhan süratli bir mesafe kat edemedi. Ben iki yıl önce ilk geldiğimde buraya Yazıhan da bir takım kamu hizmetlerinde başlangıçlar gördüm. Bugün artık ilçeye girerken müşahede ettiğim kadarıyla artık ilçe merkezi gerçekten bir ilçe merkezi olmuş. Gerek giriş çıkış yollarıyla gerek şehir içi yollarıyla çok daha temiz, düzenli yolu ve kaldırımı düzgün olan bir merkez haline gelmiş. Bundan dolayı öncelikle Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum, Karayollarımıza çok teşekkür ediyorum yapmış olduğu çalışmalardan dolayı, Demir yollarımıza çok teşekkür ediyorum. Çünkü Yazıhan bildiğiniz gibi demir yolu güzergâhı üzerinde bulunan bir ilçe merkezimiz ve vatandaşlarımızın demir yoluyla karayolu bağlantılarında geçişlerde çekmiş olduğu sıkıntıların giderilmesi öncelikli bir konuydu, bu konuda yapılan çalışmalardan dolayı tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. 

Diğer taraftan Boztepe Recai Kutan Barajının da hizmete alınması ile birlikte Yazıhan artık sulu tarımın merkezi haline gelmiş durumda diyebiliriz. Çünkü 9230 hektar yani 92.000 dönümün üzerindeki arazi sulu tarıma açıldı. Yazıhan Ovası’nın her gün yeşilliğinin arttığını görmek, canlandığını görmek buralarda vatandaşlarımızı işlerinin başında, tarlaların başında görmek ve buralardan almış oldukları ürünlerle yapmış olduğu çiftçilikten memnun hale geldiklerini görmek gerçekten bizi sevindiriyor.

Bir de Boztepe sulaması kapsamında pompaj istasyonu ile yani terfili bir sulama hattı devreye girecek. Bu sene oradaki bağlantılarının tamamlanması ile birlikte yaklaşık 2700 hektar yani 27.000 dönüm arazi tekrar sulu tarıma kavuşacak. Böylece Yazıhan Ovası’nda yaklaşık 120.000 dönümü aşan alan sulanmış olacak ve burada tarımsal verimin artması, bu tarımsal verimin hayvancılığı desteklemek amacıyla kullanılması ile birlikte topraklarınızın çok daha değer kazandığını göreceksiniz, görüyorsunuz zaten. Çünkü kurak tarımda dekar başına alınan verim miktarı maalesef çok düşük ki burası gerçekten bakir topraklara sahip uzun yıllar kuru tarımın yapıldığı ama sulu tarımla birlikte verimin ciddi şekilde arttığı verimli bir ova haline geliyor.

Bundan sonra Yazıhan ilçe merkezi ve mahallelerimiz çok daha canlı bir hayata kavuşacak. Bu canlılığı iyi değerlendirelim, topraklarımıza sahip çıkalım, topraklarımızı kendimiz işlemeye gayret edelim. Belediyemizin de, bizimde yaklaşık bir yıl önce yapmış olduğumuz bir projeyle birlikte ilçemizdeki tarımın geliştirmesi için kazandırmış olduğu özellikle şekerpancarı tarımı için ilçemize kazandırmış olduğu tarımsal makineleri de ortaklaşa güzel bir şekilde kullanalım ve bu fırsattan, bu olanaklardan istifade edelim.

Burada sadece Tarım teşkilatımıza değil Ziraat Odalarımıza, Belediyemize, Kaymakamlığımıza çok önemli vazifeler düşüyor. Çünkü sulama imkânına kavuşan topraklarımızı hor kullanmamamız lazım. Aşırı sulamadan dolayı bazı topraklarımızda tavan su seviyesinin yükselmesi oralarda tarımı imkânsız hale getirebilir. Aşırı sulamanın getirdiği tuzlanma ciddi sorun haline gelebilir bu nedenle sulamamızı sağlıklı bir şekilde, en az suyu kullanarak yapmamız lazım ki DSİ Müdürlüğümüzün buradaki çalışmaları devam ediyor inşallah sulamada sayaç sistemine geçecekler. Sayaç sistemi sayesinde hem çiftçilerimiz kendilerini kontrol edecek hem de daha az su tüketimi sağlayarak barajımızdan aldığımız suyu ekonomik bir şekilde kullanacağız hem de topraklarımızı verimsiz bir hale getirmemiş olacağız.

Bu çok önemli, bu konudaki bilgilendirme, aydınlatma çalışmalarına önem vermemiz gerekiyor başta Tarım teşkilatımız olmak üzere. İnşallah önümüzdeki yıllarda sizler belki farkında değilsiniz ama dışardan gelen insanlar Yazıhan’daki değişimin çok ciddi farkında. Bu fark ileride çok daha artacak Yazıhan’daki vatandaşlarımıza devletimizin sağlamış olduğu bu olanaklar, kamu kurumlarımızın yapmış olduğu çalışmalar, Büyükşehir Belediyemizin yapmış olduğu çalışmalar, İlçe Belediyemizin yapmış olduğu çalışmalarla çok daha ferah, rahat yaşama imkânlarına kavuşacaklar. Biz de Yazıhan imarının her gün geliştiğini göreceğiz. Bu güzel günlere ulaşmak ümidiyle bu yönde çalışmalar yapan tüm arkadaşlarıma tekrar teşekkür ediyorum ”dedi.

İlçenin sorunlarının müzakere edilerek talep ve sorunların dinlendiği ve çözüm geliştirilmesi yönünde görüşlerin alındığı toplantıda; Mahalle Muhtarları sorun, talep ve önerilerini şifa-i olarak iletirken toplantı esnasında ilgili daire müdürleri de muhtarların sorun ve taleplerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Toplantı sonrası Vali Aydın Baruş, İlçe Kaymakamlığına ziyarette bulunarak İlçe Kaymakamı Bülent Şimşek’ten ilçenin durumu hakkında bilgi aldı.

İlçe Kaymakamlığı ardından Yazıhan Belediye Başkanlığına ziyaret gerçekleştiren Vali Aydın Baruş, Belediye Başkanı Nevzat Öztürk’den projeleri ve çalışmaları hakkında bilgiler aldı.

Yazıhan Şehit Eyüp Hacıoğlu İlçe Hastanesini de ziyaret eden Vali Baruş, koronavirüs ile mücadelede kapsamında aşı faaliyetleri hakkında hastane yetkililerinden bilgiler alarak sağlık personelinin bu süreçte fedakarca çalışmalarından ötürü tebrik ederek başarılar diledi.
 
Toplantılar ve ziyaretler sonrası Vali Aydın Baruş, ilçede yapımı devam eden Kamu Yatırımlarını ve Sera OSB çalışma alanını ziyaret ederek yerinde incelemelerde bulunarak Vali Yardımcısı Kenan Eskin, Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit ve yetkililerden bilgiler aldı.
 
Vali Aydın Baruş, 20.07.2020 tarihinde Hakkâri İli Çukurca İlçesi 2’nci Hudut Komutanlığı Hisar Üs Bölgesine BTÖ mensuplarınca düzenlenen silahlı saldırıda Şehit olan İlimiz Yazıhan İlçesi nüfusuna kayıtlı Şehit P. Söz. Onb. Emre Büyükyıldırım’ın ailesini ziyaret ederek taziyelerini bildirdi. Ziyarette İl Müftüsü Veysel Işıldar tarafından okunan Kuran-ı Kerim tilaveti sonrası Vali Aydın Baruş ve beraberindekiler tüm şehitlerimiz ve gazilerimiz için dua ettiler.  

Son olarak Turizm ve Kültür Bakanlığı ile Yazıhan Belediyesinin turizme kazandırmak için ortak çalışma başlattıkları “Buzluk Ansır Mağaralarını” da inceleyen Vali Baruş, Belediye Başkanı Nevzat Öztürk’ten yapılan çalışmalar ile ilgili bilgiler aldı.
 
Ziyaretlerde Vali Aydın Baruş’a İlçe Kaymakamı Bülent Şimşek, İlçe Belediye Başkanı Nevzat Öztürk, İl Jandarma Komutanı J. Albay Necmi İnce,  İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren ve diğer kamu kurum ve kuruluşların müdür ve amirleri eşlik ettiler.