Üreticinin gücü kalmadı

Malatya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Taneli, yem fiyatlarının son bir yılda yüzde 100'e yakın arttığını bunun karşısında et ve süt fiyatlarının yüzde 18 ile yüzde 20 arasında arttığını belirterek, 'Yem ve saman fiyatları artıyor. Her taraftan üreticiye yük biniyor. Üreticilerin buna dayanacak gücü kalmadı' dedi.

Üreticinin gücü kalmadı

Malatya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Taneli,  Birlik Binasında düzenlediği basın toplantısında açıklamalarla son bir yılda artan yem fiyatlarını eleştirerek, devletin yem firmalarını denetlemesini istedi. 2020 yılının ilk aylarında süt yem fiyatlarının makul bir durumda olduğunu ifade eden Taneli, son zamanlarda artan yem fiyatlarındaki ve diğer girdi maliyetlerinin artışa rağmen et fiyatlarının yerinde sayması besi üreticisini zor durumda bıraktığını üreticinin ve tüketicinin eti pahalıya aldığına dikkat çekerek, devletin burada dengeyi sağlaması gerektiğini söyledi.

Yem fiyatları yüzde yüz arttı

Taneli, geçen yıl yem fiyatının 80 TL olduğunu anımsatarak, "Bu yıl 150 TL, geçen yıl kepek 32 TL iken bu yıl 70 TL oldu. Arpa 1.4 TL den 2.8 TL’ye, mısır 1.65 TL den 2.65 TL oldu. Kesif yem 90 TL den 150 TL oldu. Geçen yıl ticari yönü olan üreticiler inek kesiyor. Et satıcıları inek etini 35 TL’den alıyor 70 TL satıyor. Yüzde 20 TL maliyeti olsun kardeşim niye 70TL satıyorsun. Sakatat kendine kalıyor. Zaten sakatat parası üreticiye verilmiyor. Markete satılan etin büyükbaş mı? İnek etimi kimse bilmiyor. Dolayısıyla her taraftan üreticiye yük biniyor. Sonunda üretici bu yüke dayanamıyor. Böyle giderse üretici ezilip gidecek. Diğer yandan Devlet, insanların et ihtiyaçlarını gidermek için her zaman dışarıdan et mi getirecek? Sormadan edemiyorum. Tüm maliyetler devletin elinde var. Et fiyatları geçen sene bu tarihten 33 TL şimdi ise birinci kalite tosun eti peşin 43 TL hesaplandığında et fiyatları yüzde 15 artmış. Maliyetler ise yüzde 80 artmış durumda. Yetiştiricilerin buna dayanacak gücü kalmadı. Aradaki bu makasa Devlet acilen müdahale etmelidir. Yoksa yem artıyorsa, aynı oranda et fiyatlarını da artırılsın. Bu üreticinin hakkıdır. Devlet bunun için vardır" dedi.

Haksızlığa uğruyoruz

Üreticinin et ve yem sanayicisinin haksızlığına uğradığını söyleyen Taneli, "Tüketici pahalıya et tüketiyor. Devlet üretici ile tüketiciye satılan et fiyatları arasındaki dengeyi adaletli bir şekilde sağlamalıdır. Yoksa kim bunu yapacak. Eğer Devlet bu adaleti sağlamasa şuanda mezbahaneler 10 tane tosun kesiliyorsa, yanında 4 tane inek kesiyor. Yani inek sayısı hızla tükeniyor. Ana olmaz ise dana olmaz. Şuanda büyük et sanayiciler birinci sınıf karkas etin kilosunu 30 TL kadar düşürdüler. Sayın Cumhurbaşkanımız bizleri bunların insafına bırakmayın takatimiz kalmadı. Yıllardır raflarda et fiyatının düştüğünü görmedim. Madem üreticiden düşürdünüz, kendiniz de düşürsenize. Yok, onlarda düşmez. Çünkü onlar sanayici, bizlerde onların gözünde çobanız. Onun için düşmez" diye konuştu.

Et ve Süt Kurumu fiyatlara müdahale etmeli

Taneli, Gıda Tarım ve Orman Bakanlığımız sayesinde Toprak Mahsulleri Ofisi de üreticiye arpa satışı yapıldığını anlatarak, "Piyasada diri arpa fiyatları 2.8 TL iken toprak mahsulleri ofisi arpayı üreticiye 2 TL den veriyor. Eğer TMO müdahale yapmasaydı inanın şuan arpanın kilosu 4TL olurdu. Biz üreticiler aynı müdahaleyi Et ve Süt Kurumundan bekliyoruz. Eğer müdahale etmezler ise bizler ve çobanlar tarihe karışacağız" ifadesini kullandı.