Üreticilere fidan uyarısı

Fidan dikimleri ile ilgili üreticilere uyarılarda bulunan Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, Malatya'da yeteri kadar fidan olduğunu dışarıdan fidan getirilmemesi gerektiğini söyledi. Çiçek, 'Özelliklede hastalıklardan ve zararlılardan ari olması açısından sert çekirdeklerde başta kayısı, kiraz, şeftali gibi çeşitler olmak üzere dışarıdan ilimize fidan sokulmaması çok önemli' dedi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Üreticilere fidan uyarısı

Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, fidan dikimleri ile ilgili üreticilere uyarılarda bulundu Çiçek , üreticilerin özellikle sertifikalı fidan almaları gerektiğini hatırlattı.

Önemli bir dönemdeyiz

Fidan, çeşidinin doğru seçilmesinin yeterli olmadığını ifade eden Çiçek, “Dikilecek bahçenin de doğru seçilmesi gerekiyor. İçinde bulunduğumuz dönem özellikle bahçe tesisi anlamında ve bölgemiz için çok çok önemli olan kayısı bahçeleri plantasyonlarının kurulması dönemindeki fidanların alınması, seçilmesi, yeni bahçelerin kurulması dönemi. Bu açıdan çok çok önemli bir dönemdeyiz. Çiftçilerimiz bu konuya özellikle hassasiyetle devam etmeleri, takip etmeleri gerekmektedir. Sadece fidanı dikmek, fidanı seçmek yada ismine doğru çeşidi bulmak bahçe çeşidi de yetmiyor. Bugün literatür kaynakları ve olması gereken ağaç başına ortalama 150 kilogram kayısı fidanı açısından düşündüğümüzde, kayısı almamız gerekiyor. Ancak bizim 8 milyon civarında meyve veren yaşlı ağacımız olduğunu hesap edersek, bu yaklaşık 1 milyon 200 bin civarında kayısı elde edeceğimizi ortaya koymaktadır. Oysa bizim her yıl aldığımız kayısı 600-650 bin ton civarını geçmemekte. Yani her yıl almamız gereken değerin sadece yüzde 50'si ile yetinmek zorunda kalıyoruz. Bunun başında özellikle bahçe tesisindeki yanlış yer seçimlerinde kaynaklandığını biliyoruz. Çiftçilerimizi bu açıdan bu dönemin çok çok önemli olduğunu ifade ederek, sadece fidanın doğru seçilmesi, çeşidin doğru seçilmesi yetmiyor, bahçe kurulacak yerinde doğru seçilmesi gerekiyor.  Her çeşit yada her ürünün bütün yerlerde yetişmesi gibi bir durum söz konusu değil. Özellikle don çukuru olan yerlerde Kuzey yamaçlarda toprak özelliğine bakarak, su kaynaklarına bakarak buna göre bahçe tesis etmelerini bahçe kuracaklarsa ürün çeşidini buna göre yapmaları gerekiyor" diye konuştu.

Sertifikalı fidan alın

Çiçek, dışarıdan fidan alınmaması gerektiği belirterek, “Alınırsa da sertifikalı fidanlar alınmalı. Bu dönemde, bu anlamda çok hassas bir nokta. Özellikle sertifika fidan almaları, hangi çeşidi hangi bölge için aldıklarını teknik hizmet alarak bu faaliyetlerine devam etmeleri çok çok önemli. Çünkü yanlış çeşitler farklı bölgelerde uzun yıllar verim alınamaması yada ekonomik anlamda verim alınamamasına sebebiyet veriyor ki, bu birçok yerden zaman kaybı, ekonomik kaybı demektir. Beklenti içerine girerek birçok yerde hayal kırıklılığına sebebiyet vermekte. Piyasada, Malatya bu anlamda doyumun olduğunu düşünüyorum. Yeteri kadar fidan vardır. Malumunuz geçmişte de sıklıkla ifade ettiğimiz gibi özellikle de hastalıklardan ve zararlılardan ari olması açısından sert çekirdeklerde başta kayısı, kiraz, şeftali gibi çeşitler olmak üzere dışarıdan ilimize fidan sokulmaması çok önemli. Bu hassasiyetin gösterilmesi gerekiyor. Çünkü bu sadece teknik bir işlem değil, başlı başına sosyal bir sorumluluk olduğu için bölgemiz hastalıklar yönünden özellikle bazı tehlikeli hastalıklardan ari bölge. Dışarıdan hobi amaçlı dahi olsa bu sadece çiftçiler için değil, belediyelerimiz sıklıkla kullandıkları peyzaj düzenlemede ağaçlıklar, çalılar bunlarında sertifikalı hastalıklardan ari olduğuna dair belgeler, laboratuar tahlil sonuçlarını alarak bölgemize getirmeleri bölgemizin tarımsal üretimi, meyveciliği, meyve çeşitliliği, kalitesi açısından çok önem arz etmektedir" şeklinde konuştu.