Üreticilere çil uyarısı
Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevci Çiçek, küçük meyvelerin olduğu yerlerde yağışların ve nemli havanın çil (yaprak delen) hastalığına ortam oluşturduğunu söyledi.
Çil hastalığına karşı üreticilerin dikkatli olması gerektiğini ifade eden Çiçek, “Küçük meyve olan yerlerde bir riskte, yine bu yağışların ve nemli ortamın olması ile beraber çil hastalığı (yaprak delen) dediğimiz hastalıklar için bir ortam oluşuyor. Onun için çiftçilerin ayrıca bir mücadeleyi bu dönemde başlatması gerekiyor. Aksi halde ilerleyen dönemlerde ciddi kalite kayıplarına sebebiyet verecektir. Monilya yakalanan yerlerde ağaçlarda kuruma olacağı için yine bir yıl sonraki verimler olsun birçok sıkıntıların ortaya çıkmasına neden olacaktır. Çiftçilerimizin bu nedenle daha hassas davranmaları zirai mücadeleye başka önem vermeleri doğru zamanda doğru mücadeleyi gerçekleştirmelerini bir kez daha uyarma ihtiyacı duymaktayız. Bu bölgemiz için özellikle kayısı yetiştiriciliğinde bütün çiftçilerimize hitap etmesi, ilgilendirmesi açısından bizim içinde çok önemli bir dönem. Önümüzde ki dönemde meteoroloji kayıtlarına baktığımızda, yağışların devam ettiğini göreceğiz. Buda yine bu tür hastalıklarla mücadeleyi bir süre daha hassas bir şekilde takip edilmesi gerektiğini zorunlu hale getiriyor” dedi.
Monilya hastalığı için bir ortam oluştu
Çiçek, bakım yapılmayan bahçelerdeki kayısı ağaçlarında monilya hastalığını arttırabileceği dikkat çekerek, “Tabi bölgemizde yaygın olarak kayısı yetiştiriciliğinin olması ve bu dönem itibariyle de özellikle monilya hastalığı için bir ortam oluştu. Şuan ki, sürekli yağmurların, akabinde sıcak havaların devam etmesi ile beraber bu tür hastalıkların meydana gelmesinde bir ortam oluştu. Bu nedenle de biz özellikle de çiftçilerimizi sıklıkla uyarma ihtiyacı duyuyoruz. Daha önce bu amaçla yapılan zirai mücadelenin, bu yağışlardan sonra tekrardan yapılması kaçınılmaz gibi bir durumdur. Aksi halde bu hastalıkların yaygınlaşması devam edecek. Çok geniş bir coğrafya da kayısı yetiştiriciliği olması ile özellikle bazı bölgelerimiz çiçek, bazı bölgelerimiz küçük meyve, bazı bölgelerimiz ise henüz tomurcuk aşamasında” diye konuştu.