Üretici zarar ediyor

Yem fiyatlarının çok yüksek olmasının, üreticinin belini kırdığını belirten Malatya Kırmızı Et Üreticileri Başkanı Mehmet Taneli, 'Geçen sene 45 TL olan yem, bugün 90 TL. Et fiyatları geçen sene bizde 31 TL civarındaydı, bugün ise fiyatlar 28-29 TL civarında, üretici zarar ediyor. Bu şekilde giderse, üretici hayvancılık yapamaz duruma gelir' dedi.

Üretici zarar ediyor

Malatya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Taneli, birlik binasında yem fiyatlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunarak, Türkiye’de hayvancılığın geri gitmesinin en büyük sorumlusunun yem üreticileri olduğunu söyledi.

Yem fiyatlarına müdahale edilsin

Taneli, üreticinin en büyük sıkıntısının yem fiyatları olduğunu, devletin yem fiyatlarına müdahale etmesi gerektiğini kaydetti. Taneli, “Yem fiyatları ciddi anlamda yükseldi. Geçen sene 45 TL olan yem, bugün 90 TL olmuş. Hatta 100 TL'ye kadar köylerde satıldığı haberlerini alıyoruz. Et fiyatları geçen sene bizde 31 TL civarındaydı, bugün ise fiyatlar 28-29 TL civarlarında seyrediyor. Üreticilerimizde ona göre hayvan aldılar. Şuanda 1 yıldır bakıyorlar. Fakat şuan da zarar ediyorlar. Yem fiyatlarının ve ham giriş fiyatlarının çok yüksek olması, üreticinin belini kırıyor. Acilen devletimizden, yetkililerimizden, tarım bakanlığımızdan bu yem fiyatlarına mutlaka acil bir şekilde müdahale etmesi lazım. Yem fiyatları bu şekilde giderse, inanın üreticiler bu işi yapamaz duruma gelmişler demektir. Üreticinin elinde şuanda arpa kalmadı. Yüksek yerlerde arpa kaldı. Diğer yerler yine tüccarın eline geçti. Tüccarda istediği zaman istediği fiyata satabiliyor. Burada Toprak Mahsulleri Ofisinin müdahale etmesi, arpa stoklarını, yapması, büyük yem tüccarlarına bırakmaması lazım. Çünkü bunlar fırsatçılık yapıyor. Bin liraya aldığı malı bin 800 liraya satabiliyor. Neredeyse yüzde 100'lük bir oranla. Üreticide, çiftçide ucuz, tüketicide pahalı. Devlet nasıl ete müdahale ediyorsa, yemede müdahale etsin” dedi.

Üretici kurban bayramını bekliyor

Markette satılan etin pahalı olduğuna vurgu yapan Taneli, “28-29 TL'ye alınan eti, market reyonlarında 60 TL’ye kadar görebiliyoruz. Malatya o kadar değil tabi ama Malatya'da 50'nin üzerinde satılmakta. Ciddi anlamda bir makasın olduğunu görüyoruz. Mutlaka bunun bir şekilde kapatılması lazım. İşin kaymağını yiyen büyük marketler var. Et, süt kurumu şuanda bazı büyük marketlere et vermiyor. 3-4 gün önce sözleşmeleri bitti. İnşallah bu sözleşmeler yenilenmez. Üretici hakikaten şuanda zarar ediyor. İnşallah önümüzdeki kurban bayramında, biraz daha fiyatlar yükselir. Üretici zarar etmez bu durumda” diye konuştu.