Üretici zamlardan perişan

Zamların üreticileri perişan ettiğini söyleyen Tüm-Köy-Sen Malatya Şube Başkanı Ali Gürel, Tarım Kredi Kooperatifi'nde ve Ziraat Bankası'ndan çektikleri kredilerin faizlerinin yüksek olmasından dolayı icralık olan üreticiler, tarım girdilerine gelen son zamlarla şok oldular. Başta gübre, mazot, yem vb. tarım girdilerine yapılan son zamlarla birlikte tarım ve hayvancılık yapılamaz duruma geldi' dedi.

Üretici zamlardan perişan

Tüm-Köy-Sen Malatya Şube Başkanı Ali Gürel, zirai alanda girdi fiyatlarına gelen son zamlara tepki gösterdi. Gürel, zamların üreticileri perişan ettiğini, üreticilerin son zamlarla birlikte tarım ve hayvancılık yapamayacak duruma geldiğini söyledi.  Son bir yılda ithalata bağlı gübre fiyatlarının yüzde90’a yakın zamlandığını söyleyen Gürel, "Çiftçinin en çok kullandığı beş gübre çeşidine son bir yıldaki fiyat artışı yüzde53 ile yüzde87 arasında gerçekleşti. Örneğin 20 Ocak 2020’de bir ton ÜRE 1650 TL iken 21 Ocak 2020’de yüzde82 artarak 3000 TL düzeyinde seyrediyor. Geçen yıl 950 TL civarında olan amonyum sülfat yüzde74’lük bir artışla şimdilerde 1650 TL seviyesine çıktı. DAP gübresi ise son bir yılda yüzde87’lik bir artışla tonu 1850 TL den 3440 TL ye yükseldi. 15-15-15 taban gübresinde de önemli artış oldu. Geçen yıl 1700 TL olan bir ton gübre yüzde 53 artarak 2600 TL ye dayandı. 20-20 taban gübresinde de tablo çok farklı değil. Geçen yılın başlarında 1580 TL düzeyinde olan taban gübresi son bir yılda yüzde 55 artarak 2450 TL oldu. En son Yem fiyatları yüzde 25 arttı. Üretici köylüler hayvanlarına yem yetiştiremedikleri için satmak zorunda kalıyorlar. Cumhurbaşkanı gübrede yüzde yüz destek zammı yaptıklarını söyledi. Bu da bir aldatmacadır. Çünkü hektar başı 4 TL veya dönüm başı 8 TL yardımın 16 TL ye çıkması gübreye yapılan zamların yüzde 20’sini karşılamaktadır. Üretici çiftçi yine yüzde 80 pahalı gübre almaktadır" diye konuştu. 

Döviz kurlarındaki düşüş fiyatlara yansımadı

Döviz kurlarındaki düşüşün fiyatlara yansımadığını dile getiren Gürel, "Fiyatların kurdan kaynaklandığını söyleyen yetkililer, dolardaki düşüşü neden gübre ve diğer tarım girdilerinin fiyatlarına yansıtmıyorlar. Yetkililer, tarımsal girdi fiyatlarının 2020 Kasım ayı itibarıyla en fazla yüzde15,35 arttığını açıklarken, gübreye gelen yüzde87’lik zammı nasıl izah edecekler. Un ve muz gibi ürünlerin, ticaretini incelemeye alan Rekabet Kurulu; gübre, mazot, yemdeki artışları neden incelemiyor. Gübredeki bu anormal fiyat artışları tarımsal verimliliği, rekabeti ve sonuçta tüketici fiyatlarını olumsuz etkiliyor. Buradan Cumhurbaşkanı’na ve hükümete bir çağrı yapıyoruz: Gıda enflasyonu ile en iyi mücadele tarımda dışa bağımlılığı kaldırmak, çiftçimize ucuz girdi sağlamak, üretim planlamasıyla daha fazla üretim sağlamak, verimliliği arttırmak ve pazarlama zincirinin aksayan yönlerini düzeltmektir. Tarım politikalarındaki serbest piyasacılık ve ithalata bağımlılık bizi una, samana, patatese, makarnaya muhtaç hale getirdi. Sorunların çözümü başta üretici köylüler olmak üzere, onların kuruluşları ve diğer tüm paydaşlarla birlikte ele alınıp karar verilmelidir. Sendikamız Tüm Köy Sen olarak, üretici köylülerimizi bu fahiş zamlara karşı seslerini yükseltmeye ve birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz" ifadesini kullandı.