Üretici umutsuz

Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle Malatya Büyükşehir Belediyesi Canlı Hayvan Pazarı'ndaki durgunluk dikkat çekiyor. Canlı Hayvan Pazarı Dernek Başkanı Ramazan Kırma, pandemiyle birlikte yem fiyatlarındaki aşırı artışın satışları olumsuz etkilediğini belirterek, 'Üretici, artan girdilerden dolayı mağdur. Üreticinin umudu tükendi. Bayram umudu kesildi. 35 senedir bu pazara geliyorum, kurban bayram öncesi böyle bir bitkin hali ilk defa görüyorum' dedi.

Üretici umutsuz

Her geçen yıl artan yem fiyatları, kuraklık tehdidi ve ekonomik krize bağlı olarak büyüyen sorunlar besicilerin belini iyice büktü. Hayvancılık sektöründeki sorunlar Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla daha da belirgin hale geldi.  Malatya Büyükşehir Belediyesi Canlı Hayvan Pazarı’nda Kurban Bayramı’yla beraber kurban alımları başladı, ancak maliyetleri her geçen yıl artan ama buna karşın kar oranları da giderek azalan besiciler, pazarın durgunluğundan şikayetçi olduklarını dile getirdiler.

Canlı hayvan pazarında sessizlik hâkim

Net Haber Gazetesine konuşan Malatya Canlı Hayvan Pazarı Dernek Başkanı Ramazan Kırma, yem fiyatlarındaki aşırı artışın, hayvancılığı ciddi şekilde düşüşe geçireceğini söyledi. Yaklaşan kurban bayramı öncesi piyasada herhangi bir hareketlilik olmadığını söyleyen Kırma, "Bu sene canlı hayvan pazarı çok durgun diğer senelere göre bayrama hiç benzemiyor. Kayısı zamanı ama yine de çok durgun.  Sanki kurban bayramı değil de yasak varmış gibi. Vatandaşların çoğu kesim yeri olan besicilerden kurbanlık alıyorlar. Canlılık yok, üretici perişan, yem, saman, arpa fiyatları başını almış gidiyor" dedi. 

Maliyetler arttı kar oranı düştü

Kırma, besicilerin, maliyetleri her geçen yıl arttığını ama buna karşın kar oranları da giderek azaldığını kaydederek, "Malatya bir tarım şehri ama Malatyalı üreticiler artan girdilerden dolayı mağdur. Buna çözüm bulunmazsa üretici, hayvan beslemeyi bırakacak.  Malatya'nın yüzde 45'i hayvancılıkla geçiniyor. Fiyatlar başına almış gidiyor. Devletimiz, sebze meyve tanzim satış noktaları açtı, bence yem satış noktaları açılsın. Üreticiye fayda olacak olan yeme, arpaya, samana çare bulsunlar.  Algı oluşturdular, arpa yandı diye arpanın kilosunu bin 700 'den 2 bin 900 liraya çıktı, üretici nasıl beslesin. Malı buraya getiriyor satamıyor, üreticinin umudu tükendi.  Bayram umudu kesildi. 35 senedir bu pazara geliyorum,  kurban bayram öncesi böyle bir bitkin hali ilk defa görüyorum. Sadece kurban bayramı diye değil, normal şekilde de bitkin" diye konuştu. Kurban bayramı öncesinde Malatya’ya dışarıdan hayvan gelmesine gerek olmadığını anlatan Kırma, Malatya'nın hayvanının Malatya'ya yeteceğini belirtti. Kurban alacak vatandaşlara uyarılarda bulunan Kırma, vatandaşların pazara gelip, fiyat araştırması yaparak, kurbanlık almalarını tavsiye etti.