Üretici canından bezdi

Malatya Kırmızı Et Yetiştiricileri Birliği Mehmet Taneli, son zamanda daha da tırmanışa geçen yem fiyatlarına tepki göstererek 'Yem fiyatlarının son 2 ay içinde yüzde 100'e yakın bir oranda artması, buna rağmen üreticiden alınan et alım fiyatlarının düşük olması üreticiyi üretim yapamaz hale getirdi, canından bezdirdi' dedi.

Üretici canından bezdi

Malatya'da yetiştiricilik yapan hayvan yetiştiricileri son zamanda iyice artışa geçen yem fiyatlarına yönelik tırmanışlara tepki gösteriyor. Konuyla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan Malatya Kırmızı Et Yetiştiricileri Birliği Mehmet Taneli, son 2 ayda yem fiyatlarına yüzde yüze yakın zam geldiğini söyledi. 

Acil denetim yapılmalı

Üreticilerin rahatlaması için yem fiyatlarının denetlenmesi gerektiğini ifade eden Taneli, "Son aylarda yem fiyatlarında meydana gelen aşırı artışlar büyükbaş hayvan yetiştiricilerini etkilemeye devam ediyor. Yem fiyatlarına yapılan zamların 100’de yüze yaklaşması, et alım fiyatlarının da karkas et fiyatlarının 38 liradan 34 liraya düşmesi, market fiyatlarında ise fiyat düşmesi olmadığı gibi aksine fiyatların yukarı doğru yükselmesini görmek hayvan üreticilerini çileden çıkarmıştır. Karkas et fiyatını düşmesi sonrasında arada meydana gelen fark üreticinin lehine değil, yükselen fiyatlar sadece aracıların işine yaramaktadır. Yem fiyatlarının son 2 ay içinde yüzde 100 e yakın bir oranda artması, buna rağmen üreticiden alınan et alım fiyatlarının düşük olması üreticiyi üretim yapamaz hale getirdi.  Yem ham maddesindeki artış ne kadar oldu ki, girdi maliyetleri bu kadar yükseldi mi ki, yem fiyatlarına yüzde 100 zam yapılıyor. Bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından acil bir şekilde denetim yapılmasını bekliyoruz." 

Üreticiyi bitirmek mi istiyorlar?

Üreticinin yüzde yüze yakın artan yem fiyatlarından dolayı yem alamadığını söyleyen Taneli, "Yapılan uygulamalarla besiciyi ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliğini bitirmek mi istiyorlar. Hayvanlar, satışa geldiğinde kilogramı 34-35 liradan üreticiden alınıyor. Et Süt Kurumu yerli hayvanı 34, İthal hayvanı 33 TL’ye kesiyor. Bunun yanında marketlerde ve kasaplarda 50 TL’den 70 TL’ye kadar satılıyor. Aradaki bu fark kimlerin cebine giriyor. Buna anlam veremiyoruz. Çarkların dönmesi, büyükbaş hayvan üreticilerinin rahatlaması için üreticiden alınan karkas et alım fiyatlarının en az 40 lira olmasını talep ediyoruz. Yem fiyatlarındaki artışların da kontrol edilmesi, kontrol altında tutulmasını ve fiyatların yükselmesinin önlenmesini yetiştiricilerimiz adına istiyoruz. Diğer yandan her yıl yerli hayvan başına Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen desteklemelerde ise yılsonuna yaklaşmamıza rağmen henüz bir gelişme olmamıştır. Bu desteklemelerin de günün şartlarına göre revize edilmesini ve bir an evvel ödenmesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.