Tütüncü ne yapacak

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, sarılmış tütünün yasaklanması nedeniyle binlerce tütün üreticisi ve tütün satıcısının perişan edildiğini belirterek, 'Malatya'da yaklaşık bin tütün satıcısı esnaf var. Odalara kayıtları, ruhsatları var. Bu ruhsatlar için bedel ve vergilerini ödüyorlar. Tütün satmak için tüm belgeleri almış ama şimdi tütün satınca idari para cezasıyla karşı karşıya kalacak. Tütüncü tütün satmayacaksa ne yapacak?' dedi.

Tütüncü ne yapacak

CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, beraberindeki yönetim kurulu üyeleriyle sarılmış tütünün yasaklanmasıyla oldukça zor duruma düşen tütün satıcılarını ziyaret etti. Ziyarette basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Kiraz, tütünün, Malatya'da birçok esnafın geçim kaynağı olduğunu vurgulayarak, yasakla birlikte tütün satıcılarının zor duruma düştüğünü söyledi.

Birçok çiftçinin ekmek parası

Tütünün Malatya'daki birçok esnafın alın teri olduğunu söyleyen Kiraz, tütünün birçok çiftçinin ekmek parası, geçimi, çocuklarının eğitim parası, kızlarının çeyiz parası olduğunu ifade etti. 1 Temmuz itibariyle tütün satışını yasaklayan yönetmeliğin dün itibariyle yürürlüğe girdiğini anımsatan Kiraz, "Tütünü sigara kağıdına sarıp satmak, tütün bulundurmak, bir yerden bir yere nakletmek 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. Ayrıca açık tütün satışlarına, tütün bulundurmaya idari para cezası uygulanmaya başlanıyor. Belki önümüzdeki yıldan itibaren idari para cezaları da hapis cezasına dönüştürülebilecek. Hem Genel Başkan Yardımcımız Veli Ağbaba’nın hem Adıyaman Milletvekilimiz Abdurrahman Tutdere’nin bu cezaların uygulanmaması ile ilgili çok büyük çabaları oldu. Ayrıca sadece cezayla alakalı bir sıkıntı yok üretimdeki kısıtlamayı da ele almamız gerekiyor" diye konuştu.  

Malatya'da sadece iki ilçede tütün ekimi yapılabilecek

Bundan sonraki süreçte Malatya’da tütün üretimi için sadece iki ilçeye izin verildiğini dile getiren Kiraz, "Biri Doğanşehir diğeri Akçadağ. Bu iki ilçenin dışında başka hiçbir ilçe tütün üretemeyecek. Kendi üreticisine bu kadar düşmanlık eden başka bir ülke yönetimi anlayışı görmek mümkün değil"  dedi. 

Binlerce tütün üreticisini perişan ediyorlar

Kiraz, Malatya’da yaklaşık bin tütün satıcısının olduğunu ifade ederek, "Odalara kayıtları var, ruhsatları var. Bu ruhsatlar için bedel ödüyorlar. Dükkanlarında vergilerini ödüyorlar. Tütün satmak için tüm belgeleri almış ama şimdi tütün satınca idari para cezasıyla karşı karşıya kalacaklar. Tütüncü tütün satmayacaksa ne yapacak? Aileleriyle beraber düşündüğümüzde binlerce kişiyi açlığa ve yoksulluğa mahkum ediyorlar. Ayrıca yine binlerce tütün üreticisini perişan ediyorlar. Üreticilerin kooperatifleşmesi isteniyor ama nerede, ne zaman, nasıl, hangi şartlarda kooperatifleşecekleri meçhul. Bu yasayla birlikte Malatya’da sadece iki ilçede tütün üretimine izin veriliyor. Bu ilçelerimizde belirli bir miktarda ve kooperatifle yapılan sözleşme doğrultusunda üretim yapabilecekler. Sonuçta tütün üretimi kısıtlanıyor, satışı yasaklanıyor, sigara piyasası uluslararası sigara tekellerine devrediliyor. Bu tür yasaklar uluslararası şirketlerin daha fazla kar elde etmeleri için çıkarılıyor. Türkiye’deki tütün üreticisini yok edip birkaç şirketi ihya etmek vicdansızlıktır" şeklinde konuştu.