Tek kuruş yardım edilmedi

Pandemiden dolayı servisçi esnafının sıkıntılar içinde boğuştuğuna dikkat çeken Malatya Minibüsçüler ve Umumi Servis Araçları Odası Başkanı Mesut İnce, servisçi esnafına tek kuruş yardım edilmediğini, çaresiz kendi kaderine bırakıldığını söyledi. İnce, 'Bizlerden sorunlarımızı dinleyin ondan sonra karar verin. Çünkü masa başında alınan kararalar sahada uygulanamaz' dedi.

Tek kuruş yardım edilmedi

Malatya Minibüsçüler ve Umumi Servis Araçları Odası Başkanı Mesut İnce, geçtiğimiz günlerde Ankara'da düzenlenen esnaf odaları danışma kurulu toplantısıyla ilgili basın toplantısı düzenledi. İnce, toplantıda, servisçi esnaflarının çözülmesi gereken sorunlarının masaya yatırıldığını dile getirdi.

Ağır yükler yüklemekle elinize ne geçiyor?

İnce, pandemiden kaynaklı servisçi esnafının sıkıntılar içinde boğuştuğuna dikkat çekerek, "Yaklaşık 7 aydır, aracının kontağını açmayan, evine ekmek götüremeyen ancak BAĞKUR ödemesi devam eden, aracının sigortasını, muayenesini, bandrollünü ödeyen ve halen okullarla ilgili açılıp açılmayacağı yönündeki belirsizliklerin devam etmesi servisçi esnaflarımıza tek kuruş maddi destek verilmezken esnafımıza yaklaşık 850 TL maliyeti olan ne işe yarayacağı belli olmayan 1 günde verilen mesleki yeterlilik belgesi kimi kimleri zengin edecektir. Ey yetkililer, 2020 -2021 Eğitim ve öğretim yılı belirsizliklerden dolayı ekonomik tedbirler almanız gerekirken, bizlere bu pandemi ve ekonomik daralma ortamında ağır yükler yüklemekle elinize ne geçiyor.  Maddi manevi esnafın yanında olmuyorsunuz en azından servisçi esnafımızın üzerine böylesi anlamsız yüksek para ödeyerek alacağınız belgeler yüklemeyin" diye konuştu. 

Kontak kapamaya doğru gidiyor 

Yetkililere seslenen İnce, "Servisçi esnafını, çaresiz kendi kaderine bıraktınız yeter artık üzerimize daha fazla gelmeyin. Bizlerden sorunlarımızı dinleyin ondan sonra karar verin. Çünkü masa başında alınan kararalar sahada uygulanamaz. Servis yönetmenliğin 9/F maddesince servis şoförleri için mesleki yeterlilik belgesine sahip olma şartı zorunluluğu bulunması asla kabul edilemez. Çünkü servis şoförü, ulaştırma bakanlığından ücreti ödenerek, alınan SRC belgesi, mesleki yeterlilik belgelerine sahiptir. Beraberinde de Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından eğitime tabi tutulmaktadır. Ayrıca belediyelerce ve İçişleri Bakanlığınca düzenli eğitimler verilirken, 1 gün içerinde 850 TL bedel ödeyerek verilecek mesleki yeterlilik belgesindeki amaç; boş, gereksiz ve anlamsızdır. Hiç bir servisçi esnafı, bu parayı ödeyerek alması imkansızdır. Çünkü esnafımız işsizdir, mağdurdur. Türkiye’de 300 bine yakın servisçi esnafı olması birilerinin iştahını kabartmıştır. Ama artık yeter esnafın dayanacak, direnecek gücü kalmadı. Bu belgeyi isteyenler, açıklama yapanlar buyursun kendileri servisçilik yapsın. Yetkililer, bireysel servisçi esnaflarımızı, açlığa yoksulluğa terk ederek elimizdeki S plakalarımızı büyük şirketlere verilmesi için çaba sarf etmektedirler. Ancak şunu iyi bilsinler esnaf yalnız değildir. Göz göre göre esnafın yok olmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Sonuç olarak Türkiye geneli zaten kontağı kapalı olan servisçi komple kontak kapamaya doğru gidiyor. İlgili bakanlıklar, bürokratlar ne zaman derdimizi soracaklar. Bu zor günlerde yanımızda olmayacaklar da, ne zaman olacaklar esnafı çaresiz bırakan, evine ekmek götürmek için çalışmak zorunda olan servisçinin suçu nedir?" şeklinde konuştu.

Yeniden fiyat düzenlemesi yapılmalı

'Esnafı unutan bu zihniyet mutlaka sayın Cumhurbaşkanımıza hesap vermelidir' diyen İnce, "Araçlarımızın çantası belgelerle dolu. Bizde ne yapacağımızı şaşırdık, usandık. Servisçi esnaflarımızdan ricamız odalarımızca sizlere bilgi verilmedikçe hiç bir belgeye, kursa başvuru yapmayın. Çalışmalarımız Türkiye'nin 81 ilindeki oda başkanlarımızla birlikte devam etmektedir. Sonuçları esnaflarımızla paylaşacağız. Taşımalı eğitim servislerinin kat sayı hesaplamaları %20 düşürülmesi asla kabul edilemez. Köy yollarında kar kış demeden çalışan servisçi esnaflarımıza diretilen fiyatlarla hizmet edilmesi mümkün değildir. Milli Eğitim Bakanlığı yeniden fiyat düzenlemesi yapmalıdır. Okul servis yönetmenliğinde zorunlu denilen bazı maddelerin iptali ve değişik yapılması gereklidir"  dedi.  

Dolarla gelen malzeme pahalı

İnce; servis araçları için istenen uygulamalarla ilgili de, "Her koltukta oturmaya duyarlı sensor çocukların hareketliliği koltuğa sıvı dökülmesi kısa devre yapacağı yangına sebep vereceği gibi nedenlerden dolayı iptal edilmesi, İç ve dış kamera ile kayıt cihazı NVR cihazlar yerine çok daha düşük maliyeti olan DVR olması gerektiği esnafa yüksek maliyeti olan bu uygulamaların iptal edilmesi zorunludur. Kamera ilgili bütün parça yurt dışında dolarla geldiği için esnafımız böylesi zor günlerde bu sistemleri maddi olarak alabilmesi imkansızdır. Biz servisçilerin yıllık kazandığı para bu sistemi maddi olarak almaya yetmemektedir. Biz evimize ekmek götürmenin derdine düşmüşken, böylesi yüksek bedel ödenerek alınacak sistemlerin altında eziliriz" açıklamasında bulundu.

Bu şartlarda araç değişikliği yapamayız

Mevcut servis araçlarındaki iki nokta emniyet kemeri yeterli olduğunu söyleyen İnce, üç nokta emniyet kemerinin, küçük çocuklarda boğulma riski taşıyacağını ifade ederek,  "Üç nokta emniyet kemerini mevcut araçlara takılması mümkün değildir. Bu uygulamanın mevcut servis araçlarında aranmaması üretim aşamasındaki sıfır araçlarda değişiklikler yapılarak zorunlu kılınmasının uygun olacaktır. Servis araç yaşlarının 12 yaştan 19 yaşa çıkarılması Türkiye’de hurda araçla ilgili çıkarılan kanunda 2002 model araçlar hurdaya ayrılır hükmü yer almaktadır. Vatandaşın 2002 model aracı hurdaya ayırabiliyor o zaman servis araçlarında da 2002 model baz alınarak 19 yaşa çıkarılması yönünde yasal hiç bir engel bulunmamaktadır. Servisçi esnafı Türkiye’de bu ekonomik şartlarda ve böylesi işsiz kalınan bu ortamda araç değişikliği yapamaz. Servis araçlarının 400 bin TL olduğu, böylesi yüksek bedeli ödeyebilmemiz imkansızdır. Ben ümit ediyorum ki, Sayın İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu bizleri bu faiz lobilerine kurban etmeyecektir. Sayın bakanımız, genel seçimler öncesinde servis araç yaş sorunlarımızı çözeceğini bizlere söz vermişti. Her zaman esnafın yanında olan bakanımız sesimizi duyacak, derdimize çare olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Kolaylık sağlansın

İnce, servisçi esnafının taleplerini sıralayarak, "7 aydır aracını oto parklarda, evinin önünde çürümeye terk edilmiş servis araçları esnafına karşılıksız hibe maddi destek verilmelidir. Bankalardaki mevcut krediler bir yıl faizsiz ertelenmelidir. Servis esnaflarına 100 bin TL faizsiz kredi desteği verilmelidir esnaf açlıkla karşı karşıya bırakılmamalıdır.  16 Marttan bu yana faaliyeti olmayan işsiz bırakılan servisçi esnaflarımız BAĞKUR, vergi ödemelerini yapamamıştır. Servisçi esnaflarımıza BAĞKUR ve vergi ödemelerini 1 yıl ödemesiz ve beraberinde faizsiz 60 aya bölünerek ödeme kolaylıkları sağlanmalıdır" sözlerine yer verdi.