Tefekkür ve ibadetle geçirelim

Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in Allah'ın huzuruna yükseldiği gece olarak bilinen Miraç Kandili, İslam alemi tarafından bu gece idrak edilecek. Malatya İl Müftüsü Veysel Işıldar, bu gecenin muhasebe ve ibadet gecesi olduğunu belirterek, Müslümanların bu geceyi en iyi şekilde değerlendirmesi gerektiğini söyledi.

Tefekkür ve ibadetle geçirelim

Bu gece İslam coğrafyasında idrak edilecek olan Miraç Kandili münasebetiyle açıklama yapan Malatya İl Müftüsü Veysel Işıldar, 5 vakit namazın peygamberimizin bize getirdiği en önemli miraç hediyelerinden biri olduğunu belirtti. 

Miraç Gecesi bize neyi ifade ediyor?

Tüm Müslümanların Miraç Kandili’ni kutlayan Işıldar, "Cenab-ı Allah (Celle Celaluhu), gerçek manada bizleri; imanımızla, amelimizle derecesi yükselen kullarından nasip eylesin. Miraç Kandili Recep ayının 27’nci gecesidir. Yani çarşambayı perşembeye bağlayan gece, Miraç ve İsra mucizesinin gerçekleştiği gecedir. Birincisi; İsra hadisesidir ki bu Kur’an-ı Kerim ile sabittir. Kur’an-ı Kerim’de İsra süresinin birinci ayetinde yer alan, ‘Kendisine ayetlerimizden bir kısmını gösterelim diye kulu Muhammed'i (Sallahu Aleyhi Veselem) bir gece Mescid-i Haram'dan çevresini bereketlendirdiğimiz Mescid-i Aksa'ya götüren Allah'ın şanı yücedir’ diye buyuruyor. Bu gecede Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksa’ya Peygamber efendimize yolculuk yaptırılıyor. Ondan sonraki Miraç hadisesi hadisi şeriflerde naklediliyor. Bizim için önemli olan bu gece bize neyi ifade ediyor?" diye sordu.

Salih amelin en güzeli 5 vakit kılınan farz namazlardır

Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed’in bu mucize buluşmadan 3 hediye ile döndüğünü anımsatan Işıldar, birincisinin ‘gözümün nuru, müminlerin miracı’ dediği namaz, ikincisinin Bakara Suresinin son iki ayeti ve üçüncüsünün de şirk koşmayarak günahlara bulaşmayanların Allah'ın (Celle Celaluhu) izni ile af edileceği müjdesi olduğunu belirtti. Işıldar, “Peygamber Efendimiz bir Hadisi Şerif’te ‘Namaz Müminin miracıdır’ diye buyuyor. Bu manada Mümini, Allah katında yükseltecek amellerden biri de namazdır. Çünkü namaz Müslümanları her türlü kötülüklerden alıkoyar. Güzel söz ve salih amelde mü'mini Allah katına yükseltir. Salih amelin en güzeli elbette ki 5 vakit kılınan farz namazlarıdır. Güzel sözlerin en güzeli de Allah’ın sözü olan Kelamullahtır. İnsan güzel amelleri yapmak suretiyle de Allah katındaki derecesini yükseltebilir" diye kaydetti.

Bu mübarek gecede bolca ibadet, tefekkür ve dua edelim

Miraç gecesinde bolca tefekkür edilmesi gerektiğine dikkat çeken Işıldar, “İnsan doğumundan ölümüne kadar yani ömrünün tüm safhasını tefekkür etmelidir. Bu gece ayrıca çokça dua etmeliyiz. Dualarımız bireysel olmamalı; mutlaka kolektif ve güncel olmalı. Bireysel olarak elbette Allah’u Teala’dan isteyeceğiz ama milletimizin, ülkemizin ve ümmeti Muhammed’in bugün hangi duaya ihtiyacı varsa dualarımızda buna yer vermeliyiz. Peygamber Efendimiz bir Hadisi Şerif’te ‘Günahsız ağızlarla dua edin’ diye buyuyor. Sahabeler ‘Ya Resulallah günahsız ağız olurmu?’ diye sorduklarında Peygamber Efendimiz ‘Evet olur. Sen bir başkasına dua edersen işte günahsız ağızla dua etmiş olursun’ diye buyurmuş. Dolayısıyla başka kardeşlerimiz hakkında gıyaben yapılan dualar, Allah katında en makbul dualardandır. Bizlerde bu gecede kaza namazlarımız varsa kaza namazlarını kılalım, Kur’an-ı Kerim’i anlayarak okuyalım, tefekkür ve duayla bu mübarek geceyi idrak edelim" ifadesini kullandı.