Tedbir alınmalı

20. Milli Eğitim Şurası TRB Bölgesi Çalıştayı Malatya'da gerçekleştirildi. Eğitim Şurası'nda konuşan İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı İlhan Erdem, pandemi döneminden sonra eğitimimizde meydana gelen aksaklıkların geleceğimizi tehdit edecek durumda olduğunu belirterek, 'Üniversite sınavlarında ve liseye geçiş sınavlarında başarısızlıklar gündemde. Biz tedbirleri almazsak gelecek yıllarda bunların çok daha vahim sonuçları olacağını düşünmekteyiz' dedi.

Tedbir alınmalı

Malatya'da bir otelde 1-3 Aralık 2021 tarihinde gerçekleştirilecek olan 20.Milli Eğitim Şurası hazırlıkları kapsamında 'TRB Bölgesi Çalıştayı' düzenlendi. Çalıştayda, eğitimi güçlendirmek, geliştirmek ve niteliğini yükseltmek amacıyla eğitimde fırsat eşitliği başlığı altında okul öncesi, ilköğretim ve orta öğretimde fırsat eşitliği, mesleki eğitimin iyileştirilmesi ve öğretmenlerin mesleki gelişimi maddeleri ele alındı. Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren Çalıştay Bölge Koordinatörü ve İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Avşar, 20.Milli Eğitim Şurası hazırlıkları sonucunda oluşturulan bölge taslak ve programına son şeklini vermek için toplantının düzenlendiğini belirtti.

Uzaktan eğitim ilk defa karşılaştığımız bir vakaydı  

İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı İlhan Erdem ise Milli Eğitim Şurasının bugünlerde yapılmasını çok daha anlamlı bulduğunu vurgulayarak, "Özellikle bu salgın, Pandemi döneminden sonra eğitimimizde meydana gelen aksaklıklar maalesef geleceğimizi tehdit edecek durumda. Bunların önlenmesi için tedbirler alınması açısında da bu şura çok önemli.  Bilindiği üzere Pandemi sürecinde uzaktan eğitim ilk defa karşılaştığımız bir vakaydı. Bazıları bunları başarıyla uygularken, bazıları da bunlarla ilgili çeşitli sıkıntılar yaşadılar. Devlet okulları ile özel okullar arasında farklılıklar meydana geldi. Şehirlerde kentler ve kırsal kesimler arasında farklıklar meydana geldi. Bu anlamda fırsat eşitsizlikleri ortaya çıktı. Bunların mutlaka değerlendirilmesi gerekiyor. Bu açıdan bu konunun tespit edilmesi bence çok önemli" dedi. 

Tedbir almazsak vahim sonuçlar olacak

Pandemi süresinde okul öncesi eğitimde ilk okuma yazma döneminin birinci ve ikinci sınıflarda eğitim gören öğrencilerin çok önemli kayıpları olduğunu söyleyen Erdem, "Bunların ilk okuma yazma telafisi sonradan çok farklı olabiliyor. Bu konunun özellikle gündeme getirilmesi ve bu şurada önemli kararlar alınması bence çok önemli. Gelecek yıllarda bu kesimdeki öğrencilerin telafisi mümkün olmayan sorunlar yaşayacağını görebiliriz. Üniversite sınavlarında ve liseye geçiş sınavlarında başarısızlıklar gündemde. Biz eğer bu tedbirleri almazsak gelecek yıllarda bunların çok daha vahim sonuçları olacağını düşünmekteyiz.  Üniversite olarak şunu görüyoruz. Öğrencilerin üniversite eğitimlerine eskisi kadar rağbet görmediğidir. Üniversitelerin Eğitim Fakültelerinde kontenjanlar dolmamakta. Bunların en önemli sebeplerinden biri de üniversite mezunu olup bir iş sahibi olma beklentisi ile insanların üniversite okuyor olmasıdır" diye konuştu.

Mesleki eğitimin mutlaka iyileştirilmesi lazım

Öğrencilerin mezun olunca iş bulamama korkusuyla artık üniversitelerin eğitim fakültelerini tercih etmediğini ve artık kontenjanların dolmadığını kaydeden Erdem, "Artık üniversite okuyup mezun olan bu kadar büyük bir kitleye iş imkanı sağlamak devletin imkanları ile bağdaşmayan bir durum ortaya koymuştur. Bu açıdan da mesleki eğitimin mutlaka iyileştirilmesi lazım. Mesleki eğitimin iyileştirilirken özetle bu işin çok erkenden başlaması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle sınıf öğretmenleri ve ortaokul öğretmenleri akademik alanda başarı gösterecek öğrencilerle mesleki eğitime yönlendirilebilecek öğrencileri en başından beri değerlendirmesi gerektiğini düşünüyorum. Bizim milletimizin pek çok sorunu var. Müthiş bir rakama eğitim veriyoruz. Sorunları yüzde yüz çözmek mümkün olmasa da en asgari seviyeye indirmek görevimiz olmalıdır" ifadesini kullandı.