Hastaların çoğu genç

Malatya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, aktif vakalarının çoğunluğunu 30 yaş altı gençlerin oluşturduğunu belirterek, 'Gençlerimizden hem aşı konusunda ihmalkarlık etmemelerini hem de eve götürecekleri virüsü aşılı da olsa kronik bir hastaya bulaştıracaklarını düşünerek, özellikle kapalı ortamlarda maske ve mesafeye özellikle dikkat etmelerini rica ediyoruz' dedi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Hastaların çoğu genç

Malatya’da, son açıklanan verilere göre yüzde covid -19 vaka sayılarında 15’lik bir düşüş olsa da özellikle genç vakalarda bir artış söz konusu. Malatya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Recep Bentli, aktif vakalarının çoğunluğunu 30 yaş altı gençlerin oluşturduğunu belirterek, gençlere aşı konusunda ihmalkarlık etmemelerini kapalı ortamlarda maske ve mesafeye dikkat etmelerini söyledi. Kentteki vaka sayılarıyla ilgili bilgi veren Bentli, "24 Eylül haftasında 360 olan vaka sayımız 2-8 Ekim arasında maalesef bir düşüş yerine hafif bir artışla Malatya’da hala vakaların yoğun olduğunu düşündürüyordu. Ama geçtiğimiz 8-15 Ekim tarihleri arasında vaka sayılarının yüzde 10’lara yakın bir düşüş olduğunu buradan ifade etmek istiyorum. 270 civarı bir vaka sayısıyla geçen haftayı kapatmış durumdayız. Bugün ve yarını da düşünecek olursak bu hafta bir miktar daha vaka sayısının düştüğünü göreceğiz. Ama vaka sayılarının hala yüksek seyrediyor olması bizim yoğun bakım yükümüzü ve servis hasta yükümüzü artırmaya devam ediyor. Çünkü aktif hasta sayımızda çok bariz bir düşüşün olmadığını görüyoruz. Belki önümüzdeki günlerde bu vaka düşüşleriyle birlikte bir miktar yansıyacaktır" diye konuştu. 

Genç hastalarda hastaneye yatış az

Pandemide ön saflarda bulunması gereken gençleri aşı olamaya davet eden Bentli, "Sayın Bakanımızın da dediği gibi, bu kesimin aşı karşıtı olduğunu düşünmüyorum, çoğunun ihmalkarlığı olduğunu düşünüyorum ve bu ihmalkarlık daha sonra bir pozitif hasta veya yakınıyla karşılaştığında hemen bize gelip aşılarını yaptıran birçok hasta görüyoruz. Bu yaş grubunda hala az miktarda da olsa bir yatış var ama erişkin gruplara göre daha az hastaneye yatış ve yoğun bakıma giriş daha az olduğu için geçen yılki rakamlarla kıyasladığımızda yoğun bakım ve servis hastamız daha az. Ama hala kaybettiğimiz hasatlarımız var. Mesela önceki gün kaybettiğimiz hastalarımızın yüzde 80’i aşısızdı. Bu nedenle ön safta bulunması gerekenin gençlerimiz olduğunu hatırlatmak istiyorum. Gençlerimizden de özellikle hem aşı konusunda ihmalkarlık etmemelerini hem de eve götürecekleri virüsü düşünerek aşılı da olsa kronik bir hastaya bulaştıracaklarını düşünerek, lütfen bulundukları ortamlarda özellikle kapalı ortamlarda maske ve mesafeye özellikle dikkat etmelerini rica ediyoruz. Çünkü bu aralar özellikle influenza, Covid-19 dışı diğer virüslerde bir artış olduğu için, geçen yılki gibi maske, mesafe kuralına çok uymuyoruz. Çünkü bu virüsler aynı bulaşı yönetimiyle bulaşıyor. Özellikle gençlerimize kapalı ortamlarda bu tedbir kurallarına harfiyen uymaya devam etmelerini istiyoruz" şeklinde konuştu.