Tarım Kredi Kooperatifleri hiçbir adım atmadı

Malatya ve Elazığ'daki çiftçilerin yarısının evleri, depremden dolayı oturulamaz halde olduğunu söyleyen Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Yunus Kılıç, Tarım Kredi Kooperatifleri'nin çiftçiler üzerinden rant sağladığı halde hiçbir adım atmadığını söyledi. Kılıç, 'Çiftçi olarak biz şunu düşünüyoruz depremde 41 canımız gittiyse her kalan canlarımızı da Tarım Kredi Kooperatifleri almaya çalışıyor' dedi.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Tarım Kredi Kooperatifleri hiçbir adım atmadı

Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıya, İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Yunus Kılıç, Meteoroloji İl Müdürü Ali Göksu, Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Ziraat Mühendisi Fevzi Çiçek, Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Taneli ile İlçe Ziraat Odası Başkanları katıldı.

Domur ilaçları atılmaya başlandı

Ziraat Odaları İl Koordinasyon toplantısında basın mensuplarına değerlendirmelerde bulunan Koordinasyon Başkanı Yunus Kılıç, havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte rakımın 800 metrenin altında olan bölgelerde kayısı ağaçlarının çiçek açtığını belirterek, "Diğer bölgelerimizde de domur ilaçları atılmaya başlandı. Bu nedenle, tam mevsimsel olarak meteoroloji il müdürümüzü buraya davet ettik. İnşallah bu konuda çiftçimize erken uyarı konusunda neler yapılabilir? Konusunda istişarelerde bulunacağız. Elbette ki, Türkiye ziraat odaları birliği ile meteoroloji genel müdürlüğü arasında da bir protokolümüz var.  Sürekli olarak üreticilerimizi, don ve diğer hava hadiselerine göre uyarılar yapıyorlar. Bu konuda da değerli müdürümüzden gerekli bilgileri alacağız. Şuanda çiftçinin elinde kayısı yok. İnşallah bu yıl bir don afeti yaşanmazda kayısılarımız olursa, pazarımız çok açık olacaktır. Çünkü üreticimizin elinde kayısı kalmadı ve tamamı satıldı. Şuanda gelecek ürün için ne yapabiliriz, üreticimizle nasıl bir istişareye geçebiliriz, bakım çalışmaları ne şekilde yapılmalı konusunda bunu kendi paydaşlarımız ile birlikte konuşacağız" dedi.

Tarım Kredi Kooperatifleri  canlarımızı almaya çalışıyor

Tarım Kredi Kooperatiflerin, deprem sonrasında  çiftçinin yanında olmadığını vurgulayan Kılıç, "Bu yıl bölgesel olarak malum bir deprem yaşadık. Rabbim ülkemize bu tür acıları bir daha yaşatmasın. Yaraların sarılması için devletimiz, hükümetimiz ellerinden geleni yapıyorlar. Hızlı bir şekilde çalışma sergileniyor. Konutların temelleri atılmaya başlandı. Burada en çok mağdur olan çiftçilerimize tarım il müdürlüğü tarafından hayvanlar verildi, ahır çadırlar kuruldu, yaraların sarılması noktasında herkes elinden gelen gayreti sarf etti.  Burada teşekkür etmeden geçemeyeceğim bazı bankalar, kendi bütçelerinden esnafımızın, çiftçimizin kredilerini yıl faizsiz olarak ertelediler. Hatta faizsiz 50 bin lira gibi bir parayı Halk bankası esnaflarımıza veriyor. Ziraat Bankası aynı zamanda hayvansal kredilerde 100 bin liraya kadar, tarımsal kredilerde 50 bin liraya kadar faizsiz kredi zaten önce de uygulamalarında vardı. Ama maalesef en çok bu işin kaymağını yiyen tarım kredi kooperatiflerinden hiçbir adım, destek görmedik. 41 canımızı kaybettik, çok büyük hasalar var. Malatya ve Elazığ'daki kişilerin yüzde 50'sinin evleri oturulamaz halde iken, tarım kredi kooperatifleri bu çiftçilerin üzerinden bir sürü rant sağladığı halde hiçbir adım atmadı. Çiftçi olarak biz şunu düşünüyoruz, depremde 41 canımız gittiyse her hal kalan canlarımızı da tarım kredi kooperatifleri almaya çalışıyor. Çiftçinin üzerine adım adım gidiyor, telefonlarla rahatsız ediyor, icraya veriyor" diye konuştu.

Gerekirse karşılarına çıkacağız

Tarım Kredi Kooperatiflerinin market açmasını eleştiren Kılıç, "Tarım Kredi Kooperatifleri Türkiye'nin her tarafında marketler açmaya başladılar. Ama bu tarım kredi kooperatifleri hiç kimsenin malı değil, bunlar çiftçinin malıdır, ortağıdır bizi ayaklandırmasınlar. Çiftçinin sırtından bu paraları kazanırken, bizim ortak olduğumuz bir kooperatifin kalkıp da bir afette hiç bir şey olmamış gibi görüntü vermesi bizi rahatsız ediyor. Üreticiler olarak biz gerekeni yapacağız. Eğer alternatif olarak bir kooperatif oluşacaksa, bunların karşısına alternatif çıkaracağız." ifadelerinde bulundu.