'Taleplerimiz karşılanmıyor'

Diyanet-Sen Malatya Şube Başkanı Mehmet Engin, Coronavirus salgını nedeniyle filyasyonda görev yapan din görevlilerin yaşadıkları sorun ve sıkıntılara dikkat çekti. Engin, 'Din görevlilerimizin üzerindeki görev yükünü azaltacak hakkaniyetli bir yönetim sergilenmelidir' dedi.

'Taleplerimiz karşılanmıyor'

Engin, pandemi nedeniyle filyasyonda görev yapan din görevlilerin yaşadıkları sorun ve sıkıntı ve hak mahrumiyetleri ile ilgili sendika binasında açıklamada bulundu. Meslektaşlarının 2 yıldır pandemi sürecinden dolayı yıllık izinlerini dahi kullanamadıklarını, zorunlu hallerde bile yıllık izinlerinin verilmediğine dikkat çeken Engin, Covid-19 salgınının ne zaman biteceğinin belli olmadığını, salgının filyasyon çalışmalarıyla kontrol altına alınması son derece önemli olduğunu ancak filyasyon yapılırken din görevlilerinin hakları ve sağlığının göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti.  

Din görevlilerimiz ilk günden bu yana büyük bir özveri ile çalışmaya devam etmektedir

Engin, "Dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan Covid-19 pandemisi sürecinde din görevlilerimiz üzerlerine düşen görevi fazlasıyla üstlenmişlerdir. Vefa sosyal destek, esnaf denetimi ve filyasyon ekiplerinde din görevlilerimiz gerek gönüllü olarak gerekse görevlendirilme suretiyle etkin bir şekilde görev almışlardır. Vefa sosyal destek grupları, Pandemi sürecinin başlangıcından itibaren kültürümüzün temel değer ve eylemlerinden olan yardımlaşma ve dayanışmanın gereği olarak oluşturulmuş ve gerçekten bu süreçte güzel hizmetler sunmuş ve sunmaya da devam eden bir oluşumdur. Din görevlilerimiz kurulduğu ilk günden itibaren vefa destek gruplarında büyük fedakârlıklarla görev yaptılar. Daha sonra oluşturulan filyasyon ekiplerinde de yine din görevlilerimiz büyük bir özveri ile çalışmaya devam etmektedir. Ev ev dolaşıp karantina altına alınan vatandaşları ziyaret ederek bir ihtiyaçları olup olmadığını, karantina kurallarına uyup uymadıklarını kontrol ediyorlar." dedi.

Meslektaşlarımız pandemi sürecinden dolayı 2 yıldır yıllık izinlerini kullanamamış, zorunlu hallerde bile yıllık izinleri verilmemektedir

Din görevlilerinin Covid-19 ile mücadele sürecinde pek çok konuda büyük dayanışma örneği gösterdiklerini belirten Engin, "Gelinen nokta itibariyle ilimizde birçok kurum çalışanı filyasyon ekiplerinden ayrılmış ancak din görevlilerimiz bu zorlu süreçte filyasyon ekiplerinde görev almaya devam etmektedirler. Bunlar dışında sektör görevlendirilmeler var ki asıl sıkıntı burada sorumlu olduğun bölgedeki işyerleri, halk otobüsleri, ticari taksiler, düğün salonları hepsi denetlenmektedir. Bütün kurumlar da sektör denetimin de görev alan arkadaşlar, müftülük Çalışanları da dahil asıl görevlerin de muaf tutulurken din görevlileri asıl görevlerini de ifa etmektedirler. Denetimler de din görevlilerinin hiçbir yaptırım gücü yoktur. Geçen yıl saldırıya uğrayan bir din görevlisi arkadaşımız oldu, darp edilmiş, yediğin dayak kendisine kar kalmıştır. Fakat burada idarenin göz ardı ettiği nokta meslektaşlarımızın iki yıldır pandemi sürecinden dolayı yıllık izinlerini dahi kullanamamış olmalarıdır. Zorunlu hallerde bile yıllık izinleri verilmemektedir." diye dikkat çekti.

Din görevlileri asli görevleriyle birlikte pandemide verilen ek görevleri de yürütmektedir

Engin, "Hocalarımız yeterince yoğun bir tempo ile çalışmaktadırlar. Görev yaptıkları camilerde beş vakit görevlerini eksiksiz yerine getirerek, vaaz, hutbe, sohbet, hatim, cami dersi, vatandaşları her konu da bilgilendirerek, caminin her türlü sorununu çözmenin yanı sıra camiye gelen cemaat ve camiye gelmeyen vatandaşların da tüm problemleri ile ilgilenmektedirler. Bu görevlerinin yanı sıra yaz Kur’an kurslarına gelen öğrencilere Kur’an-ı Kerim, Temel Dini Bilgiler ve Siyer-i Nebi dersleri vermektedirler. Ayrıca pandemideki görevleri de eklendiği zaman din görevlilerimiz çok ciddi manada fiziksel ve psikolojik olarak yıpranmaktadırlar. Diğer kurumlardaki personeller pandemi süresince görevlendirildikleri takdirde kendi asli görevlerinden muaf tutuldukları halde 1,5 yıldır din görevlileri asli görevleriyle birlikte pandemide verilen ek görevleri de yürütmektedirler. Din görevlilerimiz bu yoğun tempo içerisinde dinlenmeye dahi fırsat bulamamaktadırlar." ifadelerine yer verdi.

Filyasyon yapacağım derken din görevlilerimizin hakları ve sağlığı göz ardı edilmemelidir

Müftülüklerden taleplerinin din görevlilerin Covid-19 sürecinde verilen ilave görevlerden veya mevcut görevlerinden birinden muaf tutulmalarını sağlamaları olduğunu kaydeden Engin, "Ancak defalarca kurum amirleriyle bu konuda taleplerimizi dile getirmiş olmamıza rağmen bir türlü çözüm yoluna gidilmemiştir. Bu durumda din görevlilerinin kuruma karşı güvenlerini azaltmaktadır. Çünkü Covid-19 salgınının ne zaman biteceği belli değildir. Bir yıl diyenler olduğu gibi üç yıl hatta daha fazla sürebilir diyenler de vardır. Salgının filyasyon çalışmalarıyla kontrol altına alınması son derece önemlidir. Ancak filyasyon yapacağım derken din görevlilerimizin hakları ve sağlığı göz ardı edilmemelidir. Yetkililerden isteğimiz ve beklentimiz; bu yanlışlardan bir an önce dönmeleri, din görevlilerimizin üzerindeki görev yükünü azaltacak hakkaniyetli bir yönetim sergilemeleridir." çağrısında bulundu.