Süne'ye dikkat

Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, süne ile mücadelenin önemine vurgu yaparak, 'Süne özellikle tahıllarda, sap ve tanede kalite kayıplarına, bitki hayatiyetlerinin devam etmesine engellemesi, rekoltenin düşmesi gibi birçok konularda hasarlara sebebiyet veriyor' dedi.

Süne'ye dikkat

Son zamanlarda Tarım İl Müdürlüğü tarafından kamuoyu bilgilendirilmesi amacıyla spot filmleri hazırlanan ve yayına sunulan, zirai alanda süne rahatsızlığı için değerlendirmelerde bulunan Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, Tarım il ve ilçe müdürlüklerinin süne konusunda mücadele içerisinde olduklarını kaydetti. Çiçek, “Süne ile ilgili Tarım Bakanlığı her yıl olduğu gibi bu yılda, süne ile mücadele ile başlamaları, gerekse de bu yıla mahsus, daha farklı bir çalışma metodu gerçekleştirmesi konusunda bazı, kamu spot filmleri hazırlanıp, Türkiye genelindeki özellikle hububatın yaygın olarak yetiştiği bölgelerde daha etkin bir şekilde çiftçilerimizin uyarılması, bilinçlendirilmesi amacıyla spot filmleri hazırladı. Tabi ki, süne özellikle tahıllarda, sap ve tanede kalite kayıplarına, bitki hayatiyetlerinin devam etmesine engellemesi, rekoltenin düşmesi gibi birçok konularda hasarlara sebebiyet veriyor. Her yıl özellikle Nisan ayı sonu, Mayıs ayı başlarında, onların nift dönemlerine göre süne çalışması dediğimiz, yani ekonomik zarar eşiğine gelip, gelmediği kontrol ediliyor. Buna göre de zirai mücadele yapılıp yapılmayacağına karar veriliyor” diye konuştu.

Çevre faktörü önemli

Zirai hastalık ve zararlarla mücadele konusunda birinci etkenin, çevre faktörü olduğunu vurgulayan Çiçek, “Çevre faktörlerine dikkat edilerek, çevrenin korunması. Dolayısıyla da biyolojik mücadele. Ekonomik zarar eşiği dediğimiz yani artık biyolojik mücadele ile kazanılmayacak ise, zirai dönemine geçiliyor. Daha önceki yıllarda 1990'lı yılların ortalarına kadar, yoğun olan tarım olan bölgelerde uçaklarla yapılırken, özellikle çevre hassasiyetlerin nedeniyle son yıllarda bu uygulamadan vazgeçildi. Daha lokal bölgelerde ve kışlaklarını geçirdikleri bölgelerde erken teşhis edip orada mücadele edip, daha etkin mücadele ortaya çıktı. Bu yılda buna benzer çalışmalar yine devam edecek. Bu her yıl hububat alanlarında yapılan rutin çalışmalardır” şeklinde konuştu.