Soruşturmalar geniş kapsamlı sürüyor

Yeşilyurt Belediyesi'nin projesi kapsamında gerçekleştiği iddia edilen 43 kişinin sözde çevre gezisi amaçlı olarak götürüldüğü Almanya'ya iltica etmesi konusunu kapsayan uluslararası insan kaçakçılığında alınan komisyon paralarının dağıtım ağıda soruşturuluyor.

Soruşturmalar geniş kapsamlı sürüyor

Yeşilyurt Belediyesi’nin çevre ve kültürel faaliyetlerle ilgisi ve çalışma alanı olmayan bir dernekle protokol imzalayarak Almanya’ya çevre, eğitim ve kültürel inceleme gezisine gönderilen 45 kişiden 43 kişinin dönmemesi ile ilgili uluslararası insan kaçakçılığı soruşturma kapsamında dağıtılan para trafiği de araştırılıyor. Yeşilyurt Belediyesi’nin Malatya'da kişisel gelişim seminerleri düzenlediği bilinen Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Derneği ile protokol imzalayarak, Almanya’nın Hannover kentine çevreye duyarlı bireyler yetiştirmek konusunda örnek çalışmaların incelenmesi için düzenlenen geziye katılan 45 kişiden 43 kişinin tekrar yurda dönmemesi ile ilgili olarak başlatılan soruşturmalar geniş kapsamlı olarak sürüyor.

Kişi başı en az 10 bin Euro iddiası var

Yaşananları değerlendiren uzmanlar, “Hiçbir yanında iyi niyet yoktur. Yeşilyurt Belediyesi, bünyesinde düzenlemediği, planlamadığı, Yeşilyurt’lu insanların aralarında olmadığı, Yeşilyurt ilçesi sınırlarında çevre ve kültür faaliyete yürütmeyen bir dernekle yaptığı protokol ile uluslararası insan kaçakçılığına alet olmuştur.  Burada niyet yoktur, farklı ilişkiler görünüyor. Bu tür uluslararası yasadışı organizasyonlarda kesinlikle her aşamada para trafiği konuşulur. Bu konu araştırıldığında olay daha da derinleşecektir. Piyasada kaçırılan kişi başı alınan ücret 10 bin Euro’dan başlıyor. Yeşilyurt Belediyesinin organizasyonunda ise da Gri pasaport olduğu için kaçakçılar daha fazla para almıştır. Çünkü iltica edenlerin hiçbiri sıkıntı çekmeden 5 yıldızlı bir yolculukla Almanya’ya ulaşmıştır.” İddialarını ileri sürdüler. İddiaların başlatılan soruşturmada da araştırıldığını öğrenildi. 

Çınar şu sorulara cevap verebilecek mi?

Kamuoyunda; sözde çevre gezisine katılan Yeşilyurt Belediyesinin 2 başkan yardımcısının, sözde çevreci 43 kişiyle çevre ve kültür gezisine ilişkin Almanya’da yapılan bir incelemeye dair fotoğraf ve video var mı? Varsa kamuoyuna gösterilecek mi?  Yada 2 başkan yardımcısı 43 kişi ile Almanya’da yan yana hiç geldi mi? 2 başkan yardımcısının sözde çevreci 43 kişi ile hiç yan yana gelmedikleri söyleniyor, doğru mu?  Yeşilyurt Belediye Meclisi’ne gezi sonrasında yurda dönen 2 başkan yardımcısı rapor verdi mi? Gri pasaportlar ne zaman ve kim tarafından Yeşilyurt Belediyesine teslim edildi? Tutanak tutuldu mu? Devletin ilgili birimlerine ihbar yapıldı mı? Yeşilyurt Belediyesi, her proje getiren derneklere bu şekilde yardımcı oluyor mu? Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar’ın kamuoyunu aydınlatması ve bilgilendirmesi bekleniyor. Haber: Burhan Karaduman