Siyasi acziyet

Malatya Ya Şam Derneği Başkanı Hüseyin Polat, göçmenler üzerinden siyaset yapılmasının bir aciziyet olduğunu belirterek, 'Kendi ülkelerinde yaşama imkânları kalmamış ve ülkemize sığınmış olan göçmenleri, gündeme getirmek insani değerlerle bağdaşmaz ve insanlıkla izah edilecek hiçbir tarafı yoktur. Ortaya koyacak hiçbir başarısı, projesi, derdi, davası olamayan insanlar ancak böyle bir durumu kullanabilirler' dedi.

Siyasi acziyet

Son zamanlarda kamuoyunu oldukça meşgul eden göçmenler sorunu ile ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Malatya Ya Şam Derneği Başkanı Hüseyin Polat, Suriyelilerin, kendi ülkelerinde olan savaşlardan dolayı yaşayamaz konuma düştüklerini için ülkemize sığınmak zorunda kaldıklarını, göçmenler üzerinden siyaset yapmanın kabul edilemez olduğunu söyledi.

Malatya’da 36 bin civarında mülteci var

Malatya Ya Şam Derneği’nin 2015 yılından beri göçmenlerle ilgili çalışmalar yaptığını anımsatan Polat, “Malatya’da özellikle mültecilerle ilgili çalışıyoruz. Mültecilerin her türlü problemleriyle imkânlarımızın el verdiği ölçüde ilgilenmeye gayret gösteriyoruz. Malatya’da 36 bin civarında mülteci var. Bunların 31 bini Suriyeli, düğer geri kalanını da Afganlar, Iraklılar mülteciler oluşturuyor. Bunların hepsi tespit edilmiş olan mülteci sayılarıdır. Ama bunlar arasında statü değişiklikleri de var. Kimisi geçici koruma statüsünde olabiliyor. Kimisi uluslararası Avrupa Sivil Koruma ve İnsani Yardım Genel Müdürlüğü (DG ECHO)’ne bağlı oluyor” dedi. 

Ülkelerinde yaşayamaz konuma düştüler

Polat, Suriyeli vatandaşların kendi ülkelerinde yaşanan iç savaştan dolayı yaşayamaz konuma düştüğünü vurgulayarak, “En azından burada hayatlarını sürdürmeye çalışıyorlar.  Türkiye genelini düşündüğümüz zaman 4 milyon civarında göçmen var. Dünyanın bu konuda Türkiye’ye bir katkısı yok. Türkiye tamamen kendi imkânlarıyla göçmenlere yardım ediyor. Tabii kolay bir durum değil çünkü Türkiye’nin Avrupa’dan beklediği destek hiçbir zaman gelmedi” diye konuştu.

İnsani değerlerle bağdaşmıyor

Göçmenler üzerinden siyaset yapılması bir aciziyet ifadesi olduğunu ifade eden Polat, “Kendi ülkelerinde yaşama imkânları kalmamış ve ülkemize sığınmış olan göçmenleri, siyasi olarak gündeme getirmeleri gerçekten büyük bir aciziyet ifadesidir. Bu insani değerlerle bağdaşmayan bir noktadır. Bunun hiçbir şekilde izahı yok. Çünkü bu insanlar keyfi olarak ülkelerini terk etmediler. Göçmenler ülkelerini terk etmek zorunda kaldılar. Evleri, barkları, yurtları bombardıman altında kalmış insanlardır ki zaten büyük bir kısmı da ülkelerinde yaşamını yitirdi. Yani mağdur olan insanlar ülkemize sığınmak durumunda kalmışlar ve siz bunu gündeme getiriyorsunuz. Bu durumun insanlıkla izah edilecek hiçbir tarafı yoktur. Ortaya koyacak hiçbir başarısı, projesi, derdi, davası olamayan insanlar ancak böyle bir durumu kullanabilirler” dedi. 

Ülkelerine geri dönmeyi düşünüyorlar

Polat, Suriyeli öğrencilerin büyük bir kısmının iddia edildiğinin aksine ülkesine geri dönmeyi düşündüğüne dikkat çekerek, Biz üniversitede özellikle öğrencilerle yani genç kesimle muhatap oluyoruz. Öğrencilerin büyük bir kısmı ülkesine geri dönmeyi düşünüyor. ‘Biz burada kalacağız’ diyen fazla insan yok. Ama Türkiye ile bağılarını koparmak istemediklerini de belirtiyorlar. Bu da genel ve yaygın bir kanaattir. 10-12 sene önce buraya gelmiş kişiler bunu düşünüyorsa, onların anne-babaları hayli hayli ülkelerine geri dönmek isteyeceklerdir. Bir de ‘ülkemizin şartlarında iyileşme adına değişiklik olursa gidelim ama ülkemizde değişen bir şey yok ve hala savaş devam ediyor’ diyorlar” ifadesini kullandı. 

Amaç Türkiye’nin 2023’teki kritik seçimi

Son zamanlarda Suriyelilerin telefonlarına bazı mesajlar geldiğini ifade eden Polat, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti sizi ülkenize geri gönderecek’ diye böyle infial oluşturacak haberlere itibar etmesinler, direkt devlet yetkililerinin açıklamalarını dikkate alsınlar. Özellikle bunu Suriyelilerin fazla yaşadığı illerde yapıyorlar. O nedenle Suriyelilerin infial oluşturacak şeylere itibar etmemelerini istiyoruz. Çünkü hassas bir dönemden geçiyoruz. Elbette içlerinde toplumun huzurunu bozacak kimseler yok mu var. Ama bu süreyi hep beraber sağlıklı bir şekilde atlatacağımıza inanıyorum. Bu günlere kadar kazasız belasız geldik ama ufak bir kıvılcımla büyük şeyler olabilir. Bu belki Malatya’da olmayacak fakat Suriye nüfusunun 400 bin ulaştığı iller var. Buralarda bu durumlar söz konusu olabilir. Şanlıurfa, Gaziantep, Hatay gibi. Amaç Türkiye’nin 2023’teki kritik seçimidir” açıklamalarında bulundu.