Sıfır atıkta proje tanıtıldı

'1.Sınıf Atık Getirme Merkezi' ve 'Mobil Geri Dönüşüm Aracı' projeleriyle ülke çapındaki 1.359 Belediye arasında ilk 5'e girerek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 'Sıfır Atık Yerel Yönetim' başarı ödülüne layık görülen Yeşilyurt Belediyesi, geri dönüşüm alanında yapılan çalışmaları tanıttı.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Sıfır atıkta proje tanıtıldı

Ambalaj Atığı Toplama Ayırma Tesislerinde düzenlenen tanıtım toplantısına AK Parti MKYK Üyesi Öznur Çalık, AK Parti Milletvekili Ahmet Çakır ve Hakan Kâhtalı, AK Parti İl Başkanı İhsan Koca, basın mensupları katıldı. Toplantının açılışında konuşan Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, böylesine bir ödüle layık görüldükleri için duyduğu memnuniyeti dile getirerek, büyük bir değişim ve dönüşüm içerisinde olan Yeşilyurt’un her alanda olduğu gibi çevre hizmetlerinde de hak ettiği konuma ulaştırmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Büyük başarı elde ettik 

Çınar, Yeşilyurt Beledisinin yaklaşık 6 yıldan beri çevre ile ilgili çok güzel ve verimli çalışmalara yaptığını hatırlatarak, “Bu kapsamda sitelerden tutunda okullara, resmi kuruluşa kadar her alanda büyük başarı elde ettik. Bu başarımızı da geçen ay faaliyete başladığımız birinci sınıf atık getirme merkezi ve mobil geri dönüşüm projesiyle taçlandırdık. Aynı zamanda ambalajlar arası ayırma ve toplama tesisinin de bir konsept şeklinde Malatya'mıza kazandırdığımız ender projelerden biri. Tesisimiz tamamen çevreci bölgeye özel diyebileceğimiz bir tesis. Yeşilyurt'umuz her alanda olduğu gibi çevre alanında da kendini ispatladı ve kendini diğer bölgelere göre bir adım önde tutmayı başardı. Gerçekten gelecek nesillere bırakabileceğimiz en güzel çalışmalardan biri. Hem çevremizi temiz tutuyoruz hem de zararlı atıklardan çevremizi arındırıyoruz. Belediyemizin bütçesine de büyük bir katkı sağlamış oluyoruz.  Bu kapsamda çevresel yatırımlarda hiç bir zaman vazgeçmedik, yılmadık bu yatırımlarımıza devam ettik. Çevre ile ilgili yer altı, yer üstü çöp konteynırları, evlere mobil geri dönüşüm kutuları bıraktık. Okullara ve sitelere şu anda hem ambalaj atıkları hem de geri döndürebileceğimiz ürünleri alarak buraya getiriyoruz. Burada kendi aralarında sınıflandırıp, kategorilendiriyoruz. Sonrasında onları bertaraf edilebilecek olanları ilgili firmalarla anlaşarak bertaraf ediyoruz. Diğerleri burada tasnif ettikten sonra ilgili yerlere satıyoruz" dedi.  

Çalışmamız takdire şayan görüldü 

Sıfır atık çalışmasının takdire şayan görüldüğünü vurgulayan Çınar, “Bu kapsamda Cumhurbaşkanımızın eşi Sayın Emine Erdoğan'ın himayelerinde yıllardır emek veriyor. Başlatmış olduğu bu sıfır atık projesiyle birlikte bizlerde Malatya'mızda destekledik. Desteklerken de çalışmamız takdire şayan görüldü. Bizlere de Çevre ve Şehircilik Bakanlığıyla birlikte geçen hafta 5 belediyeye ödül verildi. Bu 5 belediyeden biri olmamız bizi gerçekten gururlandırdı. Çalışmalarımız bize ödül olarak geldi. 1359 belediye içerisinde ilk 5'e girdik" diye konuştu.

Gelir elde ediyoruz

Toplanan atıklar hakkında değerlendirmelerde bulunan Çınar, "Buradaki ambalaj atığı toplama ve ayırma tesisinde; geri dönüşüm evremiz, mobil geri dönüşüm araçlarımız, kalemmatikler, floransalar var. Yok artık projemizle elektrik elektronik, akü, ilaç, araç lastiği, ekmek gibi farklı ürünler topluyoruz. Tesisimiz tamamen çevreci bir tesis. Kendi enerjisini kendisi üretiyor. Burada aynı zamanda bölgemizde yine bir istihdam alanı oluştu. Tesisimizin yaklaşık 7 milyon 499 bin TL maliyeti var. 9 bin metrekare bir alanda faaliyet gösteriyor. Şu anda tesissimizde 22 kişi çalışıyor. Aynı zamanda tesisimiz bölgede kendi alanında ilk olan tesislerden. Modern bir tesis. 14 ayrı ürünü ayrı ayrı toplayıp burada ayrıştırarak bölgeye katkı sağlıyoruz. Bu tesisimiz yenilenebilir enerji sayesinde kendi enerjisini kendi üreterek, bu tesisinin çalışmasına yetiyor. Hatta r artan enerjimizi satarak bir gelir elde ediyoruz. Şuana kadar 10 bin 758 kg atık elektrik elektronik eşya toplamışız. 300 floransan, 11 bin kg atık pil, 36 bin 700 kg bitkisel atık, 750 adet ömrünü tamamlamış lastik toplamış bulunmaktayız. Tesisimizde 5 ayrı bölüm var. Besleme, poşet açıcı, balistik semalatör, ayrıştırma bandı ve pres bunlar tesisin çalışma sistemi. Şu ana kadar toplanan 5 bin 921 ton kâğıt atığı, 2 bin 222 ton plastik atık, 952 ton cam atık, 951 ton metal atık toplamışız. Toplamda 10 bin 44 ton karışık ambalaj atığı toplanarak çevreye kazandırdık. 5 bin 921 ton kâğıt atığı toplayarak 100 bin 657 ağaç kurtarıldı. 1048 ton sera gazının salınımını azaltılmışız, 24 milyon KW saat enerji tasarrufu sağlamışız, toplamış olduğumuz 2 bin 222 ton plastik atıkla da 91 ton sera gazı salınımını azaltılmışız,13 milyon KW saat enerji tasarrufu sağlamışız, 5 bin 106 çöp depolama alanından kazanç sağlamışız. 952 ton cam atığından ise 28 ton sera gazının salınımını azaltılmışız, 40 bin KW saat enerji tasarrufu sağlamışız, 1048 metre çöp depolama alanı kazandırmış oluyoruz. Bu tesisimiz yenilenebilir enerji sayesinde kendi enerjisini kendi üreterek, bu tesisinin çalışmasına yetiyor. Hatta artan enerjimizi satarak bir gelir elde ediyoruz" şeklinde konuştu. 

Dünyanın dikkatini çeken bir proje

Yeşilyurt’u çevre hizmetlerinde büyük başarılara taşıyan Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar’ı tebrik eden AK Parti MKYK Üyesi ve Milletvekili Öznur Çalık ise, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Sayın Emine Erdoğan'ın himayesindeki Sıfır Atık projelerinden hepimiz onur duyuyoruz. Sadece Türkiye’de değil dünyada da çok ciddi manada yansıması olan, lider eşleriyle yapılan toplantılarda en dikkat çekici olan, Birleşmiş Millet Toplantıları da dâhil olmak üzere bütün dünyanın dikkatini çeken bir projedir. Sayın Emine Erdoğan’ın bu projeyi başlatmasından sonra çok ciddi manada geri dönüşüm sağlayan yerel yönetimler anlayışımız oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın da projeye ciddi manada destekleri sayesinde Türkiye’de çevre ve sıfır atık bilinci ciddi manada gelişmeye başladı. Göreve geldiği günden itibaren çevre bilinciyle hareket edip, çevreyi kirleten atıkların bertaraf edilmesi için verdiği mücadeleden dolayı Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar’ı öncelikle canı gönülden tebrik ediyorum. Hayata geçen çevresel projelerle ülke genelindeki 1.359 belediye arasında Yeşilyurt Belediyesinin ilk 5’e girmesi takdire şayan bir başarıdır. Ambalaj Atığı Toplama Ayırma Tesislerinin, ödüle layık görülen ‘1.Sınıf Atık Getirme Merkezi’ ve ‘Mobil Geri Dönüşüm Aracı’ projeleri başta olmak üzere diğer hizmetlerle ‘Sıfır Atık’ projesini başarıyla destekleyen Yeşilyurt Belediyemiz başta olmak üzere doğanın korunması noktasında emek ve katkı sağlayan herkesi kutluyorum. Çınar Başkanımızın ‘Sıfır Atık Yerel Yönetim’ başarı ödülünü Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Sayın Emine Erdoğan'ın elinden alması da bizleri ayrıca mutlu etmiştir. Bu başarıda emeği geçen Başkanımızı ve ekibini kutluyorum” ifadelerini kullandı. Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, konuşmaların ardından toplantıya katılan Milletvekilleri ve basın mensuplarını Ambalaj Atığı Toplama ve Ayırma Tesislerini gezdirip, yapılan çalışmalar hakkında detaylı bilgiler paylaştı.