Servisçiyi soran yok

Servisçi esnafının sahipsiz bırakılarak, kendi kaderine terk edildiğini belirten Malatya Minibüsçü ve Servisçiler Odası Başkanı Mesut İnce, 10 aydır Malatya ve Elazığ'daki okul servisçi esnafının iş olmadığından kara kara düşündüğünü söyledi. İnce, '10 aydır işsiz kalan servisçilerimizin sorunlarını çözme konusunda, esnaflarımızın halini, hatırını soran hiç kimseyi göremedik' dedi.

Servisçiyi soran yok

Malatya Minibüsçü ve Servisçiler Odası Başkanı Mesut İnce, Net Haber Gazetesine,  esnafların sorun, sıkıntı ve toplu taşımada önümüzdeki günlerde uygulamaya girecek olan Hayat Eve Sığar (HES) kodu ile ilgili açıklamalarda bulundu. İnce, HES kodunun, mahalle ve kırsal bölgelere çalışan minibüsleri kapsamadığını, kişileştirilmiş isme özel çıkartılan akıllı kart, akbil sistemiyle çalışan toplu taşımalarda geçerli olacağını belirtti.

Şuan için HES kodu zorunlu değil

Denetimlerde, minibüslere HES kodu sorulduğunu kaydeden İnce, "Minibüslerde HES kodu sorma yetkisi bulunmuyor. Ancak şu an itibariyle minibüslerde HES kodu zorunluluğu yoktur.  Bununla ilgili denetimlerde esnafımızın sorun yaşamaması için kendilerine HES kodu soruluyor ise bunun bizlere bildirilmesini rica ediyorum. Ayrıca ben minibüsçü esnaflarımızdan,  halk otobüsçü esnaflarımızdan ve j plakalı minibüsçü esnaflarımızdan kurallara uymalarını istirham ediyorum.  Çünkü önce sağlık diyoruz, covid ile mücadelede devletimizin yaptıkları takdire şayandır ancak bizlerde bu noktada destek vermek zorundayız. Maske, dezenfekten ve mesafe kuralına uymalıyız.  Vatandaşlarımızı nazik bir dille uyararak, maskesiz olanları araçlarımıza almamalıyız.  Ayakta yolcu sayısında dikkatli olmalıyız çünkü sağlık her şeyden önce gelmektedir" diye konuştu. Toplu taşımada uygulanacak olan HES kodu ile ilgili konuşan İnce, "HES kod, ilgili de şu an Ankara Büyükşehir Belediyesinin başlatmış olduğu bir çalışma var. Kartları sisteme entegre ederek, TC numaralarından gerek 65 yaş üzeri vatandaşlarımızın gerek engelli vatandaşlarımızın gerekse de diğer vatandaşlarımızın HES kodunu kartlara geçirmek üzere bir sistem kurulacaktır.  Bununla ilgili de Malatya Büyükşehir Belediyesine bağlı MOTAŞ anonim şirketinin böyle bir uygulamayı hayata geçirecek. Bu sistem dahilince HES kodu akıllı kartlarına veya akbillere entegre olan yolculardan herhangi birinde covid-19 virüsü varsa sistem bunun uyarısını yapacak ve o yolcu otobüse alınmayacaktır. Kartlar üzerinde düzenleme yapılacaktır, gerek TC numaralı üzerinden gerekse kişiye verilmiş bu kartlar üzerinden HES kodu zorunluluğu getirilecek. Bu sistem akıllı kartla çalışan otobüslerde geçerli olacak. Parayla çalışan minibüslerde geçerli olmayacak" diye konuştu.

Servisçiler 10 aydır işsiz

Servisçi esnafının yaşadığı sıkıntıları anlatan İnce, "Öyle bir meslek grubu içerisindeyiz ki, sahipsiz bırakılan, kendi kaderine terk edilen bir esnafız. Üzülerek söylüyorum ki Malatya’daki ve Elazığ’daki servisçi esnaflarımızın şöyle talihsiz bir durumu var. Türkiye’deki servisçi esnaflarımız yaklaşık 7-8 aydır işsiz kalmıştır. Ancak Malatya ve Elazığ deprem dolayısıyla da okullar tatil edilmişti. Bununla ilgili de gerek taşıma servisçilerimiz gerekse de diğer servisçi arkadaşlarımız yaklaşık 10 aydan fazladır işsiz bırakılmıştır. Bir tane de yiğit çıkıp demedi ki ya arkadaş! Bu servisçiler ne yiyor, ne içiyor, bunlar evlerine nasıl ekmek götürüyor? Halimizi hatırımızı soran kimse çıkmadı şu ana kadar. Ancak bu noktada Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum.  Özellikle servisçi esnaf arkadaşlarımızla ilgili görüşmemizde neler yapabiliriz noktasında bizleri toplantıya almıştır. Önümüzdeki günlerde servis araçlarına dezenfektan kutusu monte edeceğiz. EBA kullanan servis arkadaşlarımızın çocuklarının mağdur olmaması için; Büyükşehir Belediyesi tarafından durumu tespit edilen servisçi arkadaşlarımıza tablet dağıtımı yapılacaktır" şeklinde konuştu. 

Sorunlarımızı ileten yok

İnce, esnafın sıkıntılarına çözüm üretme noktasında milletvekillerine çok iş düştüğünü aktararak, yaklaşık 10 aydır işsiz kalan servisçilerin sorunlarını çözme konusunda; milletvekillerinin gelip ziyaret etmesini beklediklerini, maalesef 10 aydır servisçi esnafını hiç kimsenin sormadığını dile getirdi. Esnafın hükümetten bazı talepleri olduğunu söyleyen İnce, "Bu mesleğin ayakta kalması için, bu insanların evlerine ekmek götürebilmesi için bazı önlemler alınması gereklidir. Bu bağlamda acilen 1 yıl ödemesiz yaklaşık 50 bin TL faizsiz kredi servisçi esnaflarımıza mutlaka ve mutlaka verilmelidir. Beraberinde mevcut kredilerimiz 1 yıl faizsiz ertelenmelidir. BAĞ-KUR vergi borçlarımız 1 yıl dondurulmalıdır.  Esnafımız sağlık politikalarından yararlanmalıdır. Bu 3 konu esnafımızın ayakta kalabilmesi için can alıcı konulardır.  Biz devletimizden; para çarpalım, hibe alalım, zengin olalım demiyoruz, biz devletimizden küçük esnafın ayakta kalabilmesi için taleplerde bulunuyoruz. Özellikle de şunu belirtmek istiyorum, büyük holdingler büyük fabrikalar milyonlarca lira hibe almaktadırlar. Fabrikayı açıyorlar arkasından 6 ay sonra iflasını veriyorlar ve paraların nereye gittiğini kimse bilmiyor. Bununla ilgili bu şahıslara, bireysel kişilere büyük destekler verilirken, milyonlarca kişinin bulunduğu bu meslek koluna bu destekler verilmedi. Biz bize milyonlar hibe edin de demiyoruz bizim isteğimiz;  Bir okul servis araç yaşı 12. Şu an 12 yaşındaki bir aracı biz çöpe atıyoruz, gidiyoruz yeni bir aracı 450 bin TL ye alıyoruz. Bize devlet bu 450 bin TL'yi faizsiz verse bile bugünkü şartlarda bizim o parayı kazanıp aylık ödeyebilmemiz imkansız. Özellikle ilgili bakanlıklarımızdan, şunu rica ediyoruz; servis araç yaşlarının mutlaka ve mutlaka askıya alınması, 5 yıl mevcut araçların devam ettirilmesi. Beraberinde de servis araç yaşlarının 19 yaşına çıkartılması. Böylece devlet esnafa 1 TL bile destek vermeden esnafa çok büyük bir iyilikte bulunmuş olacak, bu çok da zor bir şey değil.  Ancak şu an görüyoruz ki servisçi esnafımızın hükümet kanadından pek bir destek alamadı. Şunu da belirtmek isterim ki Sayın Cumhurbaşkanımıza inanıyoruz ve güveniyoruz" dedi.

Belirsizliğin getirdiği huzursuzluk var

Okulların açılmasıyla ilgili bir belirsizliğin olduğunu ifade eden İnce, "Okullarımız covid-19 dolayısıyla kapalı. Tabi ki her şeyden önce sağlık gelir ve biz buna saygı duyuyoruz ama ben görüyorum ki okullar kapalı kurs merkezleri açık. Okullar kapalı ancak özel okullarda bazı eğitimler devam ediyor. Parası olmayan öğrenci; eğitimsiz,  evinde kendi kaderine terk edilmiş. Parası olan öğrenci kurs merkezlerinde eğitimlerine devam ediyor. Burada adaletsiz bir durum var. Okullar açılacaksa tüm öğrencilerimize açık olmalıdır, kapalı olacaksa da tüm öğrencilerimize kapalı olmalıdır. Taşımalı servis esnaflarımız mağdurdur, bu konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığımızın okulların ne zaman açılacağı ile ilgili belirsizliği ortadan kaldırmalıdır, net bir tarih vermelidir ki, hem esnafımız hem öğrencilerimiz bu tarihe göre önlemini alabilmelidir" ifadesini kullandı.