'Şeffaf olun'

Yeşilyurt Belediye Meclisinin Nisan Ayı 2.Oturum Toplantısında gündem maddeleri arasında bulunan komisyonlara üye seçimi sırasında söz alan CHP Meclis üyesi Gunnur Tabel, komisyondaki üye sayısının 5 ten 4'e çekilmesine tepki göstererek, '5 olsa muhalefetten üye almak zorundasınız. Korktuğunuz ve bazı kararlara ret verdiğimiz için üye sayılarını 4'e düşürdünüz. Gerekçesi nedir? Muhalefetin sorduğu sorular yerini mi buldu? Adil ve şeffaf bir belediye yönetimine bu uymaz. Şeffaf ve demokrat olun bu adil olmaz' dedi.

'Şeffaf olun'

Yeşilyurt Belediye Meclisi Nisan Ayı II. Oturum Toplantısı Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar başkanlığında gerçekleştirildi. Yeşilyurt Belediyesi Gedik Kültür Merkezi Konferans Salonunda gerçekleşen toplantıda, gündem maddeleri arasında bulunan komisyonlara üye seçimi tartışmalara yol açtı. CHP Grubu, Ak Parti Grubunun korktuğu, bazı kararlara ret verdiği ve sorulan soruların yerini bulduğu savunarak, muhalefetin komisyonlarda yer almaması için komisyon üye sayılarının 5 ten 4'e düşürüldüğünü öne sürdü. Toplantıda ilk olarak 5393 sayılı Belediye Kanununun 19.maddesi uyarınca gizli oylama ile yapılan 1. ve 2. Meclis Başkanvekillerine Ramazan Yakıcı ile Vahap Murat seçilirken, 2 asıl, 2 yedek meclis katip üyeliğini belirleyen gizli oylamaların ardından İsmail Caner Kaymaz ile Baran Yıldız asil üyeliğe, Mehmet Akif Karaca ile Mehmet Nakir ise yedek üyeliğe seçildi.

Hakkımız olanı istiyoruz 

Gündem maddeleri arasında bulunan komisyonlara üye seçimi sırasında söz alan CHP Meclis üyesi Gunnur Tabel, "Yeşilyurt gibi büyük bir ilçenin komisyon üyeliğinden neden bizi düşürme gereği duydunuz? Komisyon sayımız 5’ti. Neden 4’e düşürme gereği duydunuz? 5 olsa muhalefetten üye almak zorundasınız. Korktuğunuz ve bazı kararlara ret verdiğimiz için üye sayılarını 4' düşürdünüz. 4 kişi nasıl karar alacak? İki iki olunca oylama eşit olacak. Gerekçesi nedir? Muhalefetin sorduğu sorular yerini mi buldu? Adil ve şeffaf bir belediye yönetimine bu uymaz. Biz hakkımız olanı istiyoruz" dedi. Soru üzerine söz alan Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, "Sıkıntı olmaz, çalışırlar. Herhangi bir olumsuzluk yok, 3 de olabilirdi 5 de olabilirdi. Ama biz 4 olarak düşündük" diye konuştu. 

Hukuka uygun olmadığı kanaatindeyiz

Çınar'ın açıklamaları üzerine tekrar söz alan Tabel,  ilçe meclis komisyonlarının bile 3 olmadığını, Yeşilyurt'un Malatya’nın en büyük ilçesi olduğunu söyledi. Bunun üzerine söz alan Başkan Çınar, "Bir sıkıntı yok, bize kanunlar 3 ya da 5 diyor. Bizde ortasını tercih ettik. Şu an için bir sıkıntı yok" dedi. Konuyla ilgili söz alan CHP Meclis üyesi Tayfun Çakır, "Sayın Başkanım, buna kanun müsaade ediyor diyorsunuz. Ancak buradaki niyetin kanunun tanımış olduğu bu yetkinin açıkça Cumhuriyet Halk Partisi Grubunu yapmış olduğu muhalefet ve sorular nedeniyle komisyonların sayısının özellikle düşürülerek, muhalefetin komisyonlarda yer almasını siyasi bir kararla engellenmek istediği çok açık. Kanunda böyle yazdığını söylüyorsunuz ancak buna ilişkin yargı kararları da mevcut komisyon sayılarının grup başkanımızın da söylediği gibi 400 bin nüfuslu ilçenin belediye meclisi çalışma komisyonunun en alt sınırda belirlenmesi açıkça muhalefetin bu gruplara alınmasına engel olmaktır. Bunu da bütün Yeşilyurt halkı ve Yeşilyurt kamuoyunun dikkatine sunuyoruz. B girişimin iyi niyetli bir girişim olmadığı kanaatindeyiz, bunu da belirtmek istiyoruz. Bir hukukçu olarak da bu işin hukuka uygun olmadığını komisyonlarda özellikle muhalefetin bulundurulmaması için komisyon sayılarının alt sınırlarda belirlenmesinin hukuka aykırı olduğunun için de onlarca yargı kararı var. Bunu sizin ve kamuoyunun dikkatine sunuyorum. Teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

5 olunca ne olacak 

Çakır'ın, açıklamalarıyla ilgili söz alan Ak Parti meclis üyesi Nebi Yiğit ise, "Sayın Başkanım ve değerli meclis üyeleri muhalefetin kendi görüşlerine göre haklılıkları olabilir. Ama ben Hekimhan Belediyesi’nde mecliste hiçbir komisyonda yer alamadım. Şimdi diyorlar ki 3 kişi yapamaz. Bir tane Genel Başkanınız parti yönetiyor, 3 kişi meclis üyesi yönetemez mi? Allah aşkına! 5 olunca ne olacak" dedi.

Bu adil olmaz

Yiğit'in açıklamalarına yanıt veren Tabel, "Sen istememişsindir. Bizim CHP belediyeleri hepsi alıyor. 3 kişi yönetemez. Şeffaf ve demokrat olun bu adil olmaz" ifadesini kullandı.  Bunun üzerine Başkan "Çınar, 2 yıl 5 olarak da uyguladık, 3 de olur 5 de olur. Herkes bir şekilde kararını açıklayabilir" açıklamasında bulundu. Yapılan gizli oylama neticesinde Encümen Üyeliğine; Mehmet Naci Şavata, Nebi Yiğit ve Oktay Özveren seçilirken daha sonra açık oylama usulüyle Komisyon Üyeleri belirlendi. Plan ve Bütçe Komisyonuna; Esin Tanrıverdi, Battal Tuncay, Nusret Aslan, Burhan Kılıç, İmar Komisyonuna: Memet Özen, Kadircan Esen, Habip Ahmet Şahin, Hasan Karagöz. Meslek Odaları ve Sivil Toplum Komisyonuna: Murat Gümüş, Ramazan Yakıcı, Vahap Murat, Hasan Basri Yüksel, Kent Kültürü ve Estetiği Komisyonuna: Selim Pilten, Süleyman Bayram, Habip Ahmet Şahin, Hamit Ilıcak, Kadın ve Aile Komisyonuna: Esin Tanrıverdi, Bekir Karakuş, Şahin Özer, Mehmet Mirza Dinçer, Eğitim Komisyonuna: İbrahim Aydoğan, Baran Yıldız, Esin Tanrıverdi, Mehmet Akif Karaca, Gençlik ve Spor Komisyonuna: Süleyman Bayram, Nevzat Diri, Mehmet Nakir, Numan Özcan, Hukuk İhtisas Komisyonuna: Mehmet Mirza Dinçer, İsmail Caner Kaymaz, Ali Palancı, Vahap Murat